Linkovi

Subina prekida vatre zavisi od Netanjahua i lidera Hamasa u Gazi


Na kombinaciji fotografija su portreti lidera Hamasa u Gazi, Jahaje Sinvara snimljenog 13. apripa 2022. u gradu Gazi i premijera Izraela Benjamina Netanjahu snimljenog 18. juna 2024. u Tel Avivu, u Izraelu.
Na kombinaciji fotografija su portreti lidera Hamasa u Gazi, Jahaje Sinvara snimljenog 13. apripa 2022. u gradu Gazi i premijera Izraela Benjamina Netanjahu snimljenog 18. juna 2024. u Tel Avivu, u Izraelu.

Sudbina predloženog sporazuma o prekidu vatre za Gazu na mnogo načina zavisi od dvojice ljudi: izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i lidera Hamasa u Gazi Jahje Sinvara.

Obojica lidera suočavaju se sa značajnim političkim i ličnim pritiscima koji mogu uticati na njihovo donošenje odluka. Čini se da ni jedan ni drugi ne žure da naprave ustupke kako bi okončali razorni osmomesečni rat i oslobodili taoce koje je Hamas oteo u svom napadu 7. oktobra.

Hamas je prihvatio širok nacrt plana, ali je zatražio "amandmane". Netanjahu je javno osporio njegove aspekte, iako su ga SAD predstavile kao izraelski plan.

Među glavnim preprekama je kako preći sa početnog privremenog primirja u prvoj fazi sporazuma na trajni prekid vatre koji uključuje prekid borbi i potpuno povlačenje izraelskih trupa iz Gaze.

Evo pogleda šta je važno dvojici lidera:

Netanjahu "kupuje vreme"

Tokom rata, dugogodišnji izraelski lider kritikovan je jer je dozvolio da ga politički razlozi ometaju u donošenju odluka.

Njegovu vladu podržavaju dve ultranacionalističke stranke koje se protive sporazumima o prekidu vatre. Umesto toga, oni preferiraju kontinuirani vojni pritisak u pokušaju da poraze Hamas i oslobode taoce. Oni takođe govore o "ohrabrivanju" Palestinaca da odu i ponovnom uspostavljanju izraelskih naselja, koja su raseljena kada se Izrael povukao iz Gaze 2005. nakon 38-godišnje okupacije.

Sam Netanjahu je zauzeo čvrst stav u vezi sa prekidom vatre, rekavši da neće okončati rat sve dok Hamasove vojne i upravljačke sposobnosti ne budu uništene.

Ali sa svojim tvrdolinijaškim partnerima koji obećavaju da će srušiti vladu ako dođe do prekida vatre, Netanjahu je gurnut još više u ćošak. Njegovo oslanjanje na njih da bi ostao na vlasti nedavno se pojačalo nakon što je centristički član njegovog ratnog kabineta, bivši vojni šef Beni Ganc, dao ostavku nezadovoljan Netanjahuovim vođenjem sukoba.

Netanjahu je morao da uravnoteži unutrašnje pritiske sa zahtevima Bajdenove administracije, koja promoviše najnoviji predlog o prekidu vatre, i porodica talaca koje veruju da samo dogovor može osloboditi njihove najmilije. Desetine hiljada Izraelaca pridružilo se masovnim protestima u znak podrške porodicama talaca.

Čini se da je Netanjahu trenutno na strani svojih krajnje desnih vladajućih partnera, znajući da oni imaju ključ za njegov neposredni politički opstanak, iako tvrdi da ima na umu najbolje interese zemlje.

Njihov odlazak iz vlade mogao bi da dovede do novih izbora, koji bi otvorili prostor za glasanje u parlamentu koje bi bi moglo da okonča njegovu vladavinu i koje bi verovatno bilo početak istrage o neuspesima od 7. oktobra.

Netanjahuu se takođe sudi za korupciju u postupcima koji su nastavljeni tokom rata, ali su izbledeli iz javne svesti. Sporazum o prekidu vatre mogao bi da preusmeri pažnju na optužbe, koje godinama muče izraelskog lidera i koje on odlučno poriče.

Čini se da se Netanjahuovo političko bogatstvo poboljšalo tokom rata. Njegova javna podrška je opala nakon iznenadnog napada Hamasa na južni Izrael, ali se vremenom postepeno povećavalo. Iako ga i dalje čeka težak put ka reizboru, on nije otpisan.

Palestinska devojčica stoji ispred ulaza u šator njene porodice, u kampu za one koji su raseljeni usled izraelskih vazdušnih napada i kopnene ofanzive u Pojasu Gaze, u Kan Junisu, 19. juna 2024.
Palestinska devojčica stoji ispred ulaza u šator njene porodice, u kampu za one koji su raseljeni usled izraelskih vazdušnih napada i kopnene ofanzive u Pojasu Gaze, u Kan Junisu, 19. juna 2024.

"On vodi rat kako želi, što znači veoma sporo. On kupuje vreme", rekao je Gideon Rahat, viši saradnik na Izraelskom institutu za demokratiju, jerusalimskom tink-tenku i predsednik odeljenja političkih nauka na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Rahat je rekao da Netanjahu takođe želi da nastavi sa ratom u nadi da će se bivši predsednik SAD Donald Tramp vratiti na funkciju, što bi verovatno dalo Izraelu više slobode u borbi protiv Hamasa.

"Ne vidim nikakav prekid vatre koji bi se zaista približio nečemu što bi on prihvatio", rekao je Rahat. "Ali on nije jedini koji kontroliše stvarnost"

Sinvarova misija je da preživi

Čini se da Hamasov lider u Gazi takođe ne žuri da potpiše sporazum.

Rukovodstvo militantne grupe u egzilu se donekle razlikuje u stavu o tome kako pristupiti sporazumu o prekidu vatre. Ali reč Sinvara – organizatora napada 7. oktobra – ima posebnu težinu po tom pitanju.

Kao pripadnik Hamasa koji je decenijama proveo u izraelskim zatvorima, on ima podsticaje da nastavi rat.

Na ličnom nivou, njegov život može biti na kocki. Izrael je obećao da će ga ubiti kao odgovor na oktobarski napad, a veruje se da se Sinvar krije duboko u podzemnim tunelima Gaze okružen izraelskim taocima.

Ako dođe do prekida vatre, Sinvar će morati da rizikuje i izađe u javnost.

"Mislim da razume da je on mrtav čovek koji hoda. Ali pitanje je koliko dugo može da izdrži", rekao je Kaled el-Gindi, viši saradnik u istraživačkom centru Instituta za Bliski istok sa sedištem u Vašingtonu.

Ali Sinvar je motivisan ne samo svojom ličnom sudbinom. Uronjen u Hamasovu radikalnu ideologiju, Sinvar traži uništenje Izraela i ostvario je političke dobitke gledajući kako rat šteti međunarodnom položaju Izraela i jača podršku palestinskoj stvari.

Izrael se suočava sa sve većim međunarodnim kritikama – od svojih zapadnih saveznika, od međunarodnog pravosudnog sistema, od demonstranata širom sveta – zbog svog ponašanja tokom rata. To je produbilo globalnu izolaciju Izraela, donelo optužbe da čini genocid nad Palestincima i nateralo tužioca Međunarodnog krivičnog suda da traži hapšenje izraelskih lidera.

Ahmed Fouad Alkhatib, viši saradnik istraživačkog centra Atlantskog saveta, napisao je na društvenoj platformi Eks da Sinvar takođe "računa na stalno globalno negodovanje zbog užasnog ubijanja stanovnika Gaze kako bi naterao Izrael da na kraju zaustavi rat", pod njegovim uslovima.

Ali Sinvar bi mogao da se suoči sa nekim sopstvenim teškim pitanjima kada se rat završi — ne samo u vezi sa svojom ličnom ulogom u zločinima 7. oktobra, već i sa palestinskom javnošću kada počne rekonstrukcija i kada puni obim ratnog razaranja izađe na videlo.

El Gindi je rekao da Sinvara nije odvratila visoka cena koju palestinski civili u Gazi plaćaju u ratu i da on na to gleda kao na neizbežnu žrtvu na putu ka oslobođenju.

Iz Sinvarove perspektive, nastavak borbe protiv moćne izraelske vojske, makar i samo kroz džepove otpora, poriče pobedu Izraelu, rekao je el-Gindi.

"Njihova cela misija je da prežive", rekao je on. "Ako prežive, pobeđuju".

XS
SM
MD
LG