Linkovi

Izrael priprema evakuaciju civila iz Rafe pred početak obećanog napada


Izraelski vojnici tokom operacija u Pojasu Gaze, 22. aprila 2024. (Fotot. AFP/Israeli Army/Handout)
Izraelski vojnici tokom operacija u Pojasu Gaze, 22. aprila 2024. (Fotot. AFP/Israeli Army/Handout)

Izrael je nabavio desetine hiljada šatora za palestinske civile koje namerava da evakuiše iz Rafe u narednim nedeljama uoči obećanog napada na grad koji vidi kao poslednji bastion Hamasa u Pojasu Gaze, rekli su u sredu izraelski izvori.

Na egipatskoj granici, stanovništvo Rafe uvećalo se za dodatnih više od milion Palestinaca koji su pobegli od polugodišnje izraelske ofanzive na ostale delove Gaze.

Njihova sudbina brine zapadne sile, kao i Egipat, koji je isključio mogućnost bilo kakavog prihvatanja izbeglica na Sinaju.

Posle višenedeljnih pregovora sa Sjedinjenim Državama o merama za zaštitu civila, izraelsko ministarstvo odbrane kupilo je 40.000 šatora, svaki sa kapacitetom od 10 do 12 ljudi, za Palestince koji bi bili preseljeni iz Rafe, rekli su izvori iz izraelske vlade.

Video snimak koji kruži internetom pokazuje redove četvrtastih belih šatora koji se podižu u Kan Junisu, gradu udaljenom nekih pet kilometara od Rafe.

Rojters ovo nije mogao da potvrdi, ali je primio slike od satelitske kompanije "Maksar" na kojima se vidi više šatorskih kampova u Kan Junisu, gde nije bilo ničega 7. aprila.

Izraelsko ministarstvo odbrane odbilo je svaki komentar.

Vladini izvori su rekli da je ratni kabinet premijera Benjamina Netanjahua planirao da se sastane u naredne dve nedelje kako bi odobrio evakuaciju civila - za koju se očekuje da će trajati oko mesec dana i što bi trebalo da bude prva faza čišćenja Rafe.

Netanijahuova kancelarija nije odmah imala komentar.

Iako nije iznosila detalje o konkretnim planovima borbe, izraelska vojska sve više šalje signale da je spremna da krene na Rafu.

"Hamas je teško pogođen u severnom sektoru. Takođe je teško pogođen u centru Pojasa Gaze. A uskoro će biti teško pogođen i u Rafi", rekao je javnoj televiziji Kan u utorak brigadni general Icik Koen, komandant 162. divizije koja deluje u Gazi,

"Hamas treba da zna da bi, kada IDF (Izraelske odbrambene snage) uđu u Rafu, bilo najbolje da dignu ruke u znak predaje. Rafa neće biti Rafa danas... Tamo neće biti više municije. I tamo nema talaca".

U sredu je vojska saopštila da je mobilisala dve rezervne brigade za misije u Gazi.

Izrael tvrdi da je Rafa dom četiri netaknuta borbena bataljona Hamasa koji su pojačani hiljadama boraca islamističke ekstremističke grupe u povlačenju. Pobeda u ratu u Gazi, pokrenuta posle Hamasovih prekograničnih ubistava i otmica 7. oktobra 2023, nemoguća je bez zauzimanja Rafe, slamanja Hamasa i vraćanja svih talaca, tvrdi Izrael.

Hamas ne komentariše svoje raspoređivanje.

U govoru u utorak povodom 200. dana rata, portparol naoružanog krila Hamasa Abu Ubaida rekao je da je Izrael postigao samo "poniženje i poraz" u kampanji u kojoj je, prema tvrdnjama Hamasovih medicinskih zvaničnika u Gazi, ubijeno više od 34.000 Palestinaca.

Hamas je 7. oktobra ubio 1.200 ljudi i oteo 253, prema izraelskim podacima. Od tih talaca, 129 je ostalo u Gazi, kažu izraelski zvaničnici. Više od 260 izraelskih vojnika je ubijeno u kopnenim borbama od 20. oktobra, saopštila je vojska.

Za raseljene u Rafi, još jedna evakuacija izgleda kao mračan scenario.

Aja, koja ima 30 godina i sa porodicom privremeno živi u gradu u školi, rekla je da razmišlja o odlasku. Ali ona je zabrinuta da bi to bilo previše opasno. Ona je rekla da su se neke porodice nedavno preselile u izbeglički kamp u priobalnom Al-Mavasiju, ali da su im se šatori zapalili kada su tenkovske granate pale u blizini.

"Moram da donesem odluku da li da napustim Rafu, jer se moja majka i ja bojimo da bi se invazija mogla iznenada desiti i da nećemo imati vremena da pobegnemo", rekla je ona. "Gde da idemo?"

H. A. Helijer, viši saradnik na studijama međunarodne bezbednosti na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi, rekao je da očekuje napad na Rafu u bliskoj budućnosti, jer je Netanjahu pod pritiskom da ispuni svoje ciljeve spasavanja talaca i ubijanja svih vođa Hamasa.

"Invazija na Rafu je neizbežna zbog načina na koji je sve ovo uokvirio", rekao je on. Ali neće biti moguće da svi napuste grad, pa "ako pošalje vojsku u Rafu, biće mnogo žrtava".

Egipat je saopštio da je upozorio Izrael da se ne kreće na Rafu. Takav potez, saopštila je egipatska državna informativna služba, "doveo bi do masovnih masakra ljudi, gubitaka (i) široko rasprostranjenog razaranja".

XS
SM
MD
LG