Linkovi

SB usvojio rezoluciju o prekidu vatre u Gazi, SAD uzdržane - Netanjahu otkazao posetu izraelske delegacije Vašingtonu


Mladići u Gazi posmatraju ruševine u mestu Asra (Foto: AFP)
Mladići u Gazi posmatraju ruševine u mestu Asra (Foto: AFP)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u ponedeljak rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre između Izraela i palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca nakon što su se Sjedinjene Države uzdržale od glasanja.

Za rezoluciju je glasalo preostalih 14 članova SB, koje je predložilo 10 izabranih članova tela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkazao je planiranu posetu visoke delegacije Vašingtonu u znak protesta protiv odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u ponedeljak kojom se poziva na hitan prekid vatre.

Netanjahu je optužio SAD da su "odstupile" od, kako je rekao, "principijelnog stava" dozvoljavajući da se glasanje prođe bez uslovljavanja primirja oslobađanjem talaca koje drži Hamas.

Izraelska delegacija je trebalo da predstavi zvaničnicima Bele kuće planove za očekivanu kopnenu invaziju na strateški grad Rafa u Gazi, gde je više od milion palestinskih civila potražilo utočište od rata.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da su SAD „veoma razočarane“ što Izrael neće poslati svoju delegaciju u Vašington kako bi „održale sveobuhvatne razgovor o izraelskoj planiranoj ofanzivi u Rafi“.

Vašington je ranije u skoro šestomesečnom ratu u Pojasu Gaze bio nesklon reči prekid vatre i koristio je svoj štit od veta američkog saveznika Izraela, ali usred sve većeg globalnog pritiska za primirje, SAD su se uzdržale od glasanja u ponedeljak kako bi dozvolile SB da zahteva hitan prekid vatre za mesec muslimanskog posta Ramazana, koji se završava za dve nedelje.

Rezolucija takođe zahteva hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca. Izrael kaže da je Hamas uzeo 253 taoca tokom napada 7. oktobra.

„Podrška Sjedinjenih Država ovim ciljevima nije samo retorička. Radimo danonoćno da ih ostvarimo na terenu putem diplomatije, jer znamo da samo diplomatijom možemo da poguramo ovu agendu napred“, rekla je američka ambasadrka u UN Linda Tomas-Grinfild.

„Prekid vatre može početi odmah sa oslobađanjem prvog taoca i zato moramo izvršiti pritisak na Hamas da uradi upravo to“, rekla je ona.

Tomas-Grinfild je navela da su se SAD uzdržale od glasanja jer se ne slažu sa svime što je sadržano u rezoluciji i da tekst ne sadrži osudu Hamasa.

Rezolucija Saveta bezbednosti takođe „naglašava hitnu potrebu da se proširi protok humanitarne pomoći i pojača zaštita civila u čitavom Pojasu Gaze i ponavlja svoj zahtev za ukidanjem svih barijera za pružanje humanitarne pomoći u velikim razmerama“.

SAD su stavile veto na tri nacrta rezolucija Saveta o ratu u Gazi. Takođe je prethodno dva puta bila uzdržana, dozvoljavajući SB da usvoji rezolucije koje su imale za cilj da povećaju pomoć Gazi i pozvale na produžene pauze u borbama.

Rusija i Kina su takođe stavile veto na dve američke rezolucije o sukobu - u oktobru i u petak.

Kamioni sa humanitarnom pomoći za Gazu čekaju dozvolu na graničnom prelazu Kerem Šalom 14. marta 2024.
Kamioni sa humanitarnom pomoći za Gazu čekaju dozvolu na graničnom prelazu Kerem Šalom 14. marta 2024.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u ponedeljak da postoji hitna potreba za humanitarnim prekidom vatre u Gazi, gde Palestincima preti izgladnjivanje.

Govoreći tokom posete Jordanu, Gutereš je rekao da će Ujedinjene nacije nastaviti da se zalažu za više pristupnih i ulaznih tačaka za pomoć, i pozvao je Izrael da ne postavlja nikakva ograničenja ili prepreke za isporuku pomoći.

Međunarodne humanitarne grupe žalile su se na nemogućnost pristupa palestinskim civilima da dobiju pomoć, navodeći robu koje su izraelski inspektori odbacili, konvoje koje Izrael zadržava i nedostatak pristupa unutar Gaze zbog borbi koje su u toku.

Govoreći konkretno o situaciji u severnoj Gazi, Gutereš je rekao: „Apsolutno je neophodno da sada imamo masovne zalihe humanitarne pomoći”.

Gutereš je takođe izrazio podršku za pauzu u borbama kako bi se omogućio snažniji humanitarni odgovor u Gazi.

„Neće biti održivog humanitarnog rešenja sa tako krvavim ratom koji je u toku“, rekao je Gutereš.

Šef UN-a je rekao da se borbe sada moraju okončati i da taoci koje drže palestinski ekstremisti u Gazi moraju da budu oslobođeni. On je rekao da svet takođe treba da se usredsredi na širu sliku, ali i priznanje da do trajnog rešenja izraelsko-palestinskog sukoba može doći samo kroz rešenje dve države.

Rat je nastavljen u ponedeljak uz izveštaje izraelske vojske o sprovođenju novih operacija u oblasti bolnice Šifa u gradu Gazi, kao i kopnenim borbama i vazdušnim napadima u centralnoj Gazi.

Sjedinjene Države su jasno stavile do znanja da neće podržati izraelski napad na Rafu, koji se nalazi duž granice Gaze i Egipta, bez plana za zaštitu tamošnjih civila. Ali Izrael nije rekao gde bi premestio Palestince koji su se tamo sklonili.

Izbeglice su uglavnom odlazile tamo po naređenju izraelskih snaga koje su im rekle da napuste svoje domove u severnoj Gazi dok su izraelske trupe napredovale tamo u ranijim fazama rata.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da „nema načina da se pobedi Hamas bez ulaska u Rafu i eliminisanja bataljona koji su tamo ostali“.

Izraelski lider je rekao američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu tokom sastanka u petak u Izraelu: „Nadam se da ću to učiniti uz podršku Sjedinjenih Država, ali ako treba, uradićemo to sami”.

Rat je počeo Hamasovim napadom 7. oktobra na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a zarobljeno oko 250 talaca, od kojih se oko 100 još nalazi u zatočeništvu u Gazi.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze kojim upravlja Hamas saopštilo je da je više od 32.200 ljudi ubijeno tokom izraelske kontraofanzive. Ukupan broj uključuje Hamasove borce i civile, a ministarstvo kaže da su dve trećine poginulih žene i deca. SAD, EU i Velika Britanija Hamas smatraju za terorističku organizaciju.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG