Linkovi

Izrael naredio evakuaciju Kan Junisa, moguća nova ofanziva


Palestinac sa dvoje dece na ulici u Kan Junisu, 3o. jun 2024. (Foto: Reuters/Mohammed Salem)
Palestinac sa dvoje dece na ulici u Kan Junisu, 3o. jun 2024. (Foto: Reuters/Mohammed Salem)

Izrael je izdao naređenje Palestincima da se evakuišu iz delova Kan Junisa, grada na jugu Gaze, što može da bude pokazatelj da se na tom području planira novi napad. Ranije je izraelska vojska napala Kan Junis u kojem su bile hiljade raseljenih iz različtih delova Gaze.

"Ponovo se dokazuje da nema bezbednog mesta u Gazi, mora se više raditi na zaštiti civila", rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dužarik. "To je samo još jedna stanica u smrtonosnom krugu u kojem se svakodnevno kreće stanovništvo Gaze".

Jedan od stanovnika rekao je za AFP da si se među ljude, posle naređenja za evakuaciju, "uvukli ekstremna briga i strah".

Vest o evakuaciji stigla je pošto je Izrael pustio šefa glavne bolnice u Gazi u sklopu akcije oslobađanja desetina Palestinaca koji su vraćeni u enklavu na lečenje.

Direktor bolnice Al Šifa Muhamed Abu Selmija po oslobađanju (REUTERS/Mohammed Salem)
Direktor bolnice Al Šifa Muhamed Abu Selmija po oslobađanju (REUTERS/Mohammed Salem)

Muhamed Abu Selmija je bio u pritvoru od novembra. On je bio na čelu bolnice Šifa u Gazi, u koju su izraelske snage izvršile upad istog meseca tvrdeći da su militanti Hamasa koristili tu lokaciju kao komandni centar.

Bolnički zvaničnici su negirali optužbe i optužili Izrael da ugrožava pacijente, kao i raseljene Palestince koji su došli u bolnicu da traže sklonište.

Izraelski krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir kritikovao je oslobađanje Abu Selmije.

U ponedeljak, izraelska vojska je saopštila da je izvršila napade kao odgovor na ispaljivanje 20 projektila iz grada Kan Junisa na jugu Gaze na oblasti duž granice.

Vojska je saopštila da je presrela neke od projektila, dok su drugi pali na zemlju u južnom Izraelu.

U izraelskim vazdušnim napadima su takođe ciljani militanti Hezbolaha u nekoliko sela u južnom Libanu.

Dok izgledi za proširenje sukoba u regionu rastu, a Izrael najavljuje da će pokrenuti opsežnije operacije protiv Hezbolaha, Sjedinjene Države i drugi izražavaju zabrinutost i iznose upozorenja o potrebi da se izbegne eskalacija.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u nedelju je obnovio svoje obećanje da "nema zamene za pobedu", rekavši svom kabinetu da će Izrael nastaviti svoj rat protiv Hamasa u Gazi sve dok militanti ne budu poraženi i dok 120 talaca koje Hamas drži - bilo da su živi ili mrtvi - ne bude vraćeno.

On je rekao da će se rat, koji traje skoro devet meseci, nastaviti "sve dok ne postignemo sve svoje ciljeve", uključujući i to da Hamas "više ne predstavlja pretnju Izraelu".

Netanjahu je ustvrdio: "Svi znaju jednostavnu istinu: Hamas je jedina prepreka za oslobađanje naših talaca", u zamenu za stotine Palestinaca koje je Izrael zatvorio.

Ali izgleda da nema pomaka u zastoju u pregovorima o prekidu vatre, pri čemu je Izrael pozvao na šestonedeljni prekid borbi i razmenu talaca i zarobljenika, dok je Hamas zahteva trajno zaustavljanje borbi i povlačenje izraelskih trupa.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je u subotu na konferenciji za novinare u Bejrutu: "Nije bilo stvarnog napretka na kraju pregovora o agresiji, a ono što američka administracija navodi jeste da se izvrši pritisak na pokret (Hamas) , da prihvati izraelski predlog (za prekid vatre) bez izmena".

"Još jednom", rekao je Hamdan, "Hamas je spreman da pozitivno odgovori na svaki predlog koji obezbeđuje trajni prekid vatre, sveobuhvatno povlačenje iz Pojasa Gaze i ozbiljan sporazum o razmeni“.

U subotu je visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao da su SAD predstavile novi tekst posrednicima Egiptu i Kataru kako bi pokušali da ubrzaju zaustavljene pregovore Izrael-Hamas.

Rat Izraela i Hamasa izbio je kada su militanti predvođeni Hamasom upali u južni Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i zarobivši više od 250 talaca, uglavnom civila, prema izraelskim podacima.

U izraelskoj ofanzivi do sada je ubijeno skoro 38.000 ljudi, prema ministarstvu zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas, a priobalna enklava ostavljena je u ruševinama.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG