Linkovi

Izraelska vojska priznala da je napravila propuste tokom napada Hamasa


ARHIVA - Izraelski vojnici pored kuća uništenih u napadu Hamasa 7. oktobra (Foto: AP/Ariel Schalit, File)
ARHIVA - Izraelski vojnici pored kuća uništenih u napadu Hamasa 7. oktobra (Foto: AP/Ariel Schalit, File)

Izraelska vojska priznala je u četvrtak da je napravila niz grešaka u odgovoru na smrtonosni napad Hamasa 7. oktobra, uključujući sporu reakciju i neorganizovanost. Riječ je o rezultatima istrage propusta tokom napada koji je izazvao rat u Gazi, prenosi agencija Asošijeted pres.

Izvještaj je bio usredsređen na širu zajednicu Beri, gdje je ubijeno više od 100 ljudi dok je Hamas odveo više od 30 talaca iz tog područja, jednog od najteže pogođenih tokom napada.

Takođe je bio poprište jednog od najžešćih okršaja 7. oktobra - kada su ekstremisti držali grupu talaca u jednoj kući.

"Vojska nije uspjela u misiji da zaštiti stanovnike kibuca Beri. Bolno mi je i teško da to kažem", rekao je u televizijskom obraćanju portparol vojske Danijel Hagari.

Tokom okršaja, pucano je iz tenka na jednu kuću, zbog čega se strahovalo da je 13 talaca greškom ubijeno. Vojska je zaključila da su ih vjerovatno ubili ekstremisti iz Hamasa, a ne izraelske granate. Međutim, nije poznato kako se došlo do tog zaključka i u izvještaju se poziva na dodatnu istragu. Vojska je saopštila da je kibuc napalo oko 340 boraca iz Hamasa.

Istražitelji su utvrdili "na osnovu razmotrenih informacija, da civili u kući nisu stradali u tenkovskoj vatri", navodi se u izvještaju, ali se dodaje da su dva izraelska civila pogodili šrapneli ispred zgrade. Jedan je preminuo, prema navodima njegove supruge.

ARHIVA - Oštećena kuća u Beriju (Foto: AP/Tsafrir Abayov)
ARHIVA - Oštećena kuća u Beriju (Foto: AP/Tsafrir Abayov)

Takođe se ističe da su komandanti na licu mjesta donijeli "profesionalne i odgovorne odluke", kada su naredili da se puca iz tenka, te da je riječ o zajedničkoj odluci nakon što su se čuli pucnji u kući, dok su ekstremisti prijetili da će ubiti taoca i sebe.

“Tim je utvrdio da su većinu talaca vjerovatno ubili teroristi", ističe se u izvještaju.

Takođe se ukazuje da su vojne snage stigle tek poslije nekoliko sati i da su do popodneva čekale ispred kibuca dok su stanovnici ubijani, ne shvatajući koliko je situacija ozbiljna.

U izvještaju se pozdravlja "hrabrost stanovnika Berija i pripadnika civilnog tima za brzo reagovanje tog kibuca" i naglašava da je to bilo "ključno u stabilizaciji odbrambene linije tokom prvih sati borbe".

Izraelsku vojsku oštro kritikuju Palestinci i organizacije za ljudska prava, navodeći da vojne istrage rijetko rezultiraju kaznama.

Stanovnici kibuca različito su reagovali na izvještaj.

Meir Zarbiv, čiji su brat i sestra ubijeni u napadu Hamasa 7. oktobra, rekao je da je izvještaj "prevara" vojske,

"Ne vjerujem u izvještaj", rekao je Zarbiv i dodao da i dalje ne može da razumije zakašnjeli dolazak i ulazak vojske u kibuc.

"Ne vjerujem šta se ovdje dogodilo. Ne mogu to da objasnim. Gdje je bila vojska", zapitao se Zarbiv.

ARHIVA - Rupe od metka u kući jednog od stanovnika Kibuca (Foto: AP/Oded Balilty)
ARHIVA - Rupe od metka u kući jednog od stanovnika Kibuca (Foto: AP/Oded Balilty)

Zajednica Beri je u saopštenju navela da je istraga bila sveobuhvatna i da je pomogla da se razumije složenost borbi 7. oktobra. Takođe je pozvala na uspostavljanje zvanične državne komisije za istragu širih propusta tokom napada Hamasa, kako "ni jedan drugi građanin ne bi iskusio nezamisliv gubitak" koji je taj kibuc pretrpio.

U iznenadnom prekograničnom napadu ubijeno je oko 1.200 ljudi, uglavnom civili, a odvedeno 250 talaca. Riječ je o najsmrtonosnijem napadu u istoriji Izraela. Nekoliko hiljada ekstremista prešlo je granicu bez ikakvog otpora, što je razotkrilo velike probleme u pripravnosti vojske, obavještajnoj procjeni i mjerama koje su politički lideri uveli kada je riječ o Gazi.

U izraelskoj ofanzivi, pokrenutoj posle napada, ubijeno je više od 38.000 Palestinaca, prema lokalnim zdravstvenim vlastima koje kontroliše Hamas i koje ne pravi razliku između civila i boraca. Više od 80 odsto stanovnika Gaze je raseljeno, a u enklavi je izazvana humanitarna katastrofa. Izraelski lideri, ali i vođe Hamasa suočavaju se sa mogućnošću procesa pred međunarodnim sudovima zbog ratnih zločina.

Vojska je sprovela više istraga propusta 7. oktobra, a šef vojne obavještajne službe je podnio ostavku. Nekoliko komandanata se izvinilo i preuzelo odgovornost za svoje propuste. Međutim, premijer Benjamin Netanjahu je odbio pozive da se sprovede zvanična istraga, navodeći da zemlja mora da se usredsredi na rat protiv Hamasa.

Međutim, protivnici ga optužuju da odugovlači sa istragom, da bi izbjegao oštre kritike svoje politike i liderstva.

Protesti porodica i pristalica izraelski talaca (Foto: JACK GUEZ / AFP)
Protesti porodica i pristalica izraelski talaca (Foto: JACK GUEZ / AFP)

Uprkos oštrim kritikama međunarodne zajednice, Netanjahu je najavio da će nastaviti rat dok ne uništi Hamas, i kući vrati oko 120 preostalih talaca. Međutim, desetine hiljada Izraelaca protestuje svake nedelje, zahtijevajući od premijera da postigne dogovor o hitnom primirju.

U toku su obnovljeni napori da se sklopi dogovor o prekidu vatre. Netanjahu je u četvrtak najavio da će u Kairo poslati pregovarače na nastavak razgovora o primirju, ali da neće zaustaviti rat dok Izrael ne postigne ratne ciljeve.

Međutim, na vojnoj ceremoniji na kojoj je objavio da će "nastaviti rat do pobjede", manja grupa demonstranata uzikivala je "sramno".

XS
SM
MD
LG