Linkovi

Novak Đoković je olimpijski šampion - Srbija ima drugo zlato


Novak Đoković sa zlatnom olimpijskom medaljom (Foto: REUTERS/Claudia Greco)
Novak Đoković sa zlatnom olimpijskom medaljom (Foto: REUTERS/Claudia Greco)

Novak Đoković je osvojio jedini veliki trofej koji mu je nedostajao u bogatoj karijeri. Srpski teniser postao je olimpijskim šampion, pobedivši u finalu u Parizu Špancu Karlosa Alkaraza sa 2:0, po setovima 7:6 (7:3), 7:6 (7:2)

Finalni duel na terenu Filip Šatrije u Parizu trajao je gotovo tri sata. Ovo je druga medalja i to zlatna za Srbiju na Igrama u glavnom gradu Francuske, a prethodnu su osvojili strelci Zorana Arunović i Damir Mikec.

Đoković je, pored, dve olimpijske medalje, osvojio i 24 trofeja na na Grand slem turnirima, više nego bilo koji drugi takmičar u istoriji tenisa.

Do sada je samo četvoro tenisera i teniserki uspelo da osvoji "zlatni slem" - sva četiri Grand slem turnira (Australijan Open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open) i zlatnu olimpijsku medalju. Do tog istorijskog uspeha došli su Štefi Graf, Andre Agasi, Rafael Nadal i Serena Vilijams.

Karlos Alkaraz (Foto: REUTERS/Claudia Greco)
Karlos Alkaraz (Foto: REUTERS/Claudia Greco)

Đokoviću i Alkarazu ovo je bio sedmi međusobni duel i obojica su imala po tri pobede. Ovo je srpskom i španskom teniseru bio i drugi okršaj na terenu Filip Šatrije u Parizu. Prošli put tu su se sastali 2023, u polufinalu Rolan Garosa, kada je Đoković slavio sa 3:1.

Prethodni najbolji rezultat srpskog tenisera na Olimpijskim igrama bila je bronzana medalja osvojena na takmičenju u Pekingu 2008.

Srpski takmičar je postao i najstariji finalista muškog singla otkako se 1988. u Seulu tenis vratio na Olimpijske igre, dok je Alkaraz najmlađi kojem je to pošlo za rukom. Đoković ima 37, a španski teniser 21 godinu.

Serena Vilijams gleda olimpijsko finale (Foto: CARL DE SOUZA/AFP)
Serena Vilijams gleda olimpijsko finale (Foto: CARL DE SOUZA/AFP)

Tribine stadiona Filip Šatrije bile su krcate, među mnogo poznatih lica bili su i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, Serena Vilijams, nekadašnja teniska šampionka Ameli Morezmo, glumci Šeron Stoun i Džon Travolta...

Đoković: Najveći uspeh u životu

Po završetku meča, emotivni Đoković uzeo je zastavu Srbije, a zatim otrčao na tribine, do lože u kojoj su sedeli njegova supruga i deca.

"Otišao sam odmah da sve njih zagrlim, presrećan sam što sam doneo zlato Srbiji, ovo je možda moj najveći sportski uspeh u životu", bile su prve Novakove impresije u telezijskom intervjuu nakon pobede.

Đoković sa porodicom proslavlja pobedu na Olimpijskim igrama (Foto: REUTERS/Edgar Su)
Đoković sa porodicom proslavlja pobedu na Olimpijskim igrama (Foto: REUTERS/Edgar Su)

"Igrali smo skoro tri sata i tek kada sam izveo poslednji udarac, znao sam da je gotovo. Uložio sam moje telo, moju porodicu da osvojim zlato i uspeo sam", rekao je Đoković.

Alkaraz je bio prilično potišten i jedva je dao izjavu posle duela. "Tri sata velike borbe, uz teške trenutke", kazao je Španac na ivici suza.

Đoković je dodao da je meč bio neverovatan i da je bilo "fer" što su oba seta rešena u taj-brejku.

Srpski teniser je pre mesec dana izgubio od Alkaraza u finalu turnira na Vimbldonu.

"Taj ubedljiv poraz mi je mnogo pomogao. Lošije nisam mogao da prođem od onoga. Raspaljivao sam forhende kao što je i on raspaljivao".

Kako je tekao meč?

Primetna je bila nervoza kod obojice tenisera na početu duela za nasjajnije olimpijsko odličje na kultnom terenu Rolan Garosa.

Glumica Šeron Stoun posmatra finale (Foto: CARL DE SOUZA/AFP)
Glumica Šeron Stoun posmatra finale (Foto: CARL DE SOUZA/AFP)

Jedno od glavnih obeležja izjedačprvog seta bio je veliki broj brejk šansi i neiznuđenih grešaka na obe strane.

Ipak, kako je vreme odmicalo, i Đoković i Alkaraz su popravljali servis, poeni su postajali sve duži i svima na tribinama je postalo jasno da će prisustvovati pravoj teniskoj drami.

Đoković je maestralno odigrao u taj-brejku, konačno oduzeo servis protivniku i pokazao da ima jače živce, makar u tom periodu, u finišu seta koji je trajao više od 90 minuta.

Bekhend Novaka Đokovića (Foto: REUTERS/Claudia Greco)
Bekhend Novaka Đokovića (Foto: REUTERS/Claudia Greco)

Ni drugi set nije bio mnogo drugačiji. Uglavnom su obojica bila sigurna na sopstveni servis, a u pojedinim trenucima su publici priređivali dugačke i spektakularne poene.

Pošto ni jedan, ni drugi nisu uspevali da oduzmu servis protivniku, odluka o osvajaču seta, a ispostaviće se i olimpijskom pobedniku, pala je opet u taj-brejku.

Vlada: Đokoviću i njegovom treneru nagrade od po 200.000 evra

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici rešenje o dodeli novčane nagrade za osvojenu zlatnu medalju u tenisu na Olimpijskim igrama u Parizu Novaku Đokoviću, u visini od 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, saopšteno je iz Vlade.

Nagrada u istom iznosu dodeljena je i njegovom treneru.

Samo dva poena je Alkaraz osvojio u najvažnijem periodu finala i to u ranoj fazi - srpski teniser je, čini se, izvukavši poslednje atome snage, zaigrao maksimalno agresivno i gotovo rutinski priveo duel kraju.

XS
SM
MD
LG