Linkovi

Par iz Ukrajine ponovo skupa nakon povratka iz ruskog zarobljeništva


Illija Muzika (29) i Alina Panina (27), ukrajinski graničari i bivši ratni zarobljenici igraju se sa njenim psom Roksi, nakon što su oboje pušteni iz zatočeništva, 23. januara 2024. (Foto: Rojters/Valentyn Ogirenko)
Illija Muzika (29) i Alina Panina (27), ukrajinski graničari i bivši ratni zarobljenici igraju se sa njenim psom Roksi, nakon što su oboje pušteni iz zatočeništva, 23. januara 2024. (Foto: Rojters/Valentyn Ogirenko)

Kada je Ilija Muzika, 29-godišnji čuvar granice u južnom ukrajinskom gradu Marijupolju, zarobljen, nedugo nakon ruske invazije punog obima, bojao se da više nikada neće vidjeti svoju vjerenicu.

Alina Panina je, bez njegovog znanja, takođe odvedena kao ratna zarobljenica, nekoliko sedmica kasnije, u istom gradu. Sada se par konačno ponovo spojio i počinje da obnavlja svoje živote u zapadnoj Ukrajini.

"Nisam znao da li je bila ili je još uvijek u zarobljeništvu", rekao je Muzika koji je pristao da sa Rojtersom podijeli svoju neobičnu priču.

"Toliko sam razmišljao da me je to učinilo anksioznim", prisjetio se vremena provedenog u ruskom zarobljeništvu. "Mora da sam je hiljadu puta sahranio svojoj glavi."

Muzika i Panina su zajedno od 2019. godine, a upoznali su se na poslu. Godine 2021. poslani su u prometnu komercijalnu luku u Marijupolju kao voditelji pasa, pregledavajući teret sa svojim španijelima, Džesi i Sonja.

Kada je Rusija izvršila invaziju prije skoro dvije godine, njene snage su brzo opkolile Marijupolj, razorivši veliki dio grada i pretvorivši ga u do tada najsmrtonosnije bojno polje u tom sukobu.

Panina i Muzika su rekli da su uzeli oružje i uputili u fabriku Azovmaš da je brane, ali su razdvojeni 10. aprila kada je ona prebačena na novu lokaciju, povevši oba psa sa sobom.

Dva dana kasnije, Muziku su zarobili Rusi, a on nije znao za sudbinu svoje partnerke.

Panina je završila u gigantskoj čeličani Azovstal u Marijupolju, gdje su ukrajinske trupe postavile poslednje uporište u borbi protiv Rusa. Nakon što im je predsjednik Volodimir Zelenski naredio da se predaju - i ona je zarobljena 17. maja.

Govoreći pored Muzike u njihovoj kući u Novovolinsku, na krajnjem zapadu Ukrajine, 27-godišnjakinja je rekla da je tada odvojena od muških boraca, kao i od dva španijela. Rojters nije mogao nezavisno provjeriti njihove verzije događaja.

"Kada su me vodili u Rusiju, prošli smo pored mjesta gdje su držani psi i oni su lajali dok sam odlazila. To je bio posljednji put da sam ih čula", prisjeća se Panina.

Glad pa sreća

Panina je rekla da su je nekoliko puta selili po Rusiji i okupiranoj Ukrajini. Rusko postupanje opisala je kao grubo i prisjetila se kako su joj otmičari lagali, rekavši da je poražena Ukrajina podijeljena između Moskve i Evrope.

Alina Panina i Ilija Muzika tokom intervjua za Rojters.
Alina Panina i Ilija Muzika tokom intervjua za Rojters.

Panina je puštena na slobodu u južni region Zaporožje u oktobru 2022. godine, ne znajući šta se dogodilo Muziki.

On je oslobođen više od godinu dana kasnije, 3. januara 2023.

Muzika kaže da je držan u ruskom kampu, čiju lokaciju ne zna, gdje je smršao jer nije bio pravilno hranjen.

Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev Rojtersa za komentar o pričama Muzike i Panine.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je oko 8.000 Ukrajinaca, kako civila tako i vojnika, u zarobljeništvu u Rusiji. Kažu da je do sada organizovano oko 50 razmjena u kojima je učestvovalo oko 3.000 ljudi, uglavnom pripadnika oružanih snaga.

Moskva ne daje ukupne cifre o broju Rusa koje Ukrajina drži u zarobljeništvu.

Nakon što je Muzika oslobođen, njegovo prvo pitanje ocu bilo je gdje je Panina. Prisjećajući se trenutka kada mu je rečeno da se vratila kući prije više od godinu dana, rekao je: "Bio sam izvan sebe, preplavljen emocijama."

Par se ponovo sreo u Kijevu.

"Čekali smo toliko dugo da progovorimo, da se zagrlimo, da razgovaramo", kaže Panina. "Bili smo tako sretni."

Muzika i Panina su odlučili da odlože svoje vjenčanje koje je prvobitno bilo zakazano za mart 2022. godine, jer je njemu potrebno više vremena za oporavak.

Imaju novog španijela, Roksi - psa tragača koji radi sa Paninom na njenom novom poslu carinskog čuvara u zapadnom gradu Lutsku.

XS
SM
MD
LG