Linkovi

Američki vojnik osuđen na skoro četiri godine zatvora u Rusiji


Američki armijski narednik Gordon Blek sedi u staklenom kavezu u sudnici u Vladivostoku, Rusija, 19. juna 2024.
Američki armijski narednik Gordon Blek sedi u staklenom kavezu u sudnici u Vladivostoku, Rusija, 19. juna 2024.

Američki vojnik priveden u ruskom gradu Vladivostoku zbog optužbi za krađu i pretnje da će ubiti svoju devojku proglašen je krivim u sredu i osuđen na tri godine i devet meseci u ruskoj kaznenoj koloniji, javile su ruske agencije.

Gordon Blek, 34-godišnji američki štabni narednik koji je uhapšen 2. maja u Vladivostoku na dalekom istoku Rusije, izjasnio se u ponedeljak da nije kriv po optužbama da je svojoj devojci pretio ubistvom, ali je priznao da je "delimično" kriv po optužbi da je krao od nje.

Blekov branilac uložiće žalbu na presudu, objavila je novinska agencija RIA, koja je izvestila da je sudija izrekao kaznu "zatvorom od tri godine i devet meseci" objedinjeno za obe optužbe.

Agencija je prenela da su tužioci tražili zatvorsku kaznu od četiri godine i osam meseci, dok je odbrana tražila da Blek bude oslobođen svih optužbi.

Blek je "delimično" priznao svoju krivicu po optužbi za krađu 113 dolara iz torbice svoje devojke Aleksandre Vaščuk, ali je rekao da "nije bilo namere", prenela je RIA.

Par se upoznao u Južnoj Koreji, gde je Blek bio stacioniran.

Pentagon je saopštio da je prekršio vojna pravila tako što je neovlašćeno putovao u Rusiju, nakon što je prošao kroz Kinu.

Blek ima ženu i dete u Teksasu. Njegova supruga Megan rekla je Rojtersu prošlog meseca da su on i Vaščuk imali burnu vezu.

Blekova majka, Melodi Džons, rekla je Rojtersu da je pratio svoju devojku u Rusiju iako su se "svađali kao mačka i pas".

Rusija drži u zatvoru najmanje desetak američkih državljana, uključujući izveštača Volstrit džurnala Evana Gerškoviča, kome će se sledeće nedelje suditi iza zatvorenih vrata pod optužbom za špijunažu.

Gerškovič je negirao optužbe za prikupljanje tajni za američku CIA.

XS
SM
MD
LG