Linkovi

Bajden poslije potpisivanja paketa pomoći Ukrajini: Isporuka kreće za nekoliko sati


Američki predsjednik Džo Bajden pošto je potpisao zakonski prijedlog o pomoći Ukrajini i Izraelu (Foto: Reuters/Elizabeth Frantz)
Američki predsjednik Džo Bajden pošto je potpisao zakonski prijedlog o pomoći Ukrajini i Izraelu (Foto: Reuters/Elizabeth Frantz)

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je zakonski prijedlog o pomoći Ukrajini i Izraelu.

Time će biti obezbjeđene milijarde dolara nove američke pomoći Ukrajini koja se poslijednje tri godine nalazi na meti brutalne ruske agresije.

Bajden je potpisao zakonski prijedlog pošto je usvojen u Kongresu nakon višemjesečnog zastoja u Predstavničkom domu koji je pod kontrolom republikanaca.

To pruža vitalnu podršku američkim partnerima kako bi mogli da se odbrane od prijetnji svom suverenitetu. Oružje će put Ukrajine krenuti u narednih nekoliko sati", rekao je američki predsjednik.

Četiri zakonska prijedloga su u prethodno i Kongresu usvojena u jednom paketu.

Najveći prijedlog predviđa da se izdvoji 61 milijarda dolara za Ukrajinu, drugi 26 milijardi za Izrael i humanitarnu pomoć za civile u konfliktnim zonama širom svijeta, treći obezbjeđuje 8,12 milijardi za "suprostavljanje komunističkoj Kini" u Indo-pacifiku dok četvrti obuhvata potencijalnu zabranu aplikacije TikTok, mjere da se zamrznuta ruska imovina prebaci Ukrajini i nove sankcije Iranu.

"Ovaj zakonski prijedlog o nacionalnoj bezbjednosti je jedna od najvažnijih mjera koju je Kongres usvojio posle dugo vremena da bi zaštitio američku bezbjednost i sigurnost zapadne demokratije", poručio je lider demokrata u Senatu Čak Šumer na konferenciji za novinare posle usvajanje prijedloga.

Šumer je rekao da je u utorak veče ostavio poruku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom: Završili smo. Sada pobijedite.

Lider republikanaca Mič Mekonel, koji se snažno zalagao za pomoć Ukrajini, izrazio je ranije tokom dana žaljenje zbog odlaganja koje je uglavnom bilo rezultat protivljenja ektremne republikanske desnice dodatnoj pomoći Kijevu.

"Mislim da smo se odmakli od izolacionističkog pokreta", rekao je Mekonel.

Usvajanjem zakonskih prijedloga otvoren je put da se vojna pomoć Ukrajini počne isporučivati za nekoliko dana, što bi poboljšalo moral trupa koje se bore protiv ruskih snaga. Nove isporuke oružja trebalo bi da poboljšaju šanse Kijeva da spriječi veliki ruski proboj na istoku, kažu analitičari, mada je mogao da bude više od pomoći da je usvojen prošle godine kada je to Bajden tražio, prenosi agencija Rojters.

Zvaničnici Pentagona su uoči usvajanja pomoći za Glas Amerike naveli da Sjedinjene Države pripremaju novi paket oružja Ukrajini do milijardu dolara, prvi koji bi trebalo da bude finansiran iz usvojenog zakona.

Paket obuhvata borbena oklopna vozila Bredli, municiju za protivvazdušne sisteme Stinger, dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme HIMARS, artiljerijsku municiju od 155 milimetara, municiju za protivtenkovsko oružje Džavelin i TOW i drugo oružje koje može odmah da se koristi na ratištu, naveli su zvaničnici koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

Dio oružja biti vrlo brzo isporučen na ratištu - u nekim slučajevima za nekoliko dana - dok će biti potrebno duže vremena za isporuke drugih komada, prenijela je agencija Asošijeted pres pozivajući se na američke zvaničnike.

Visoki zvaničnik Bijele kuće rekao je za Glas Amerike da je prije usvajanja zakonskog prijedloga o pomoći predsjednik Bajden naložio Pentagonu da pošalje vojnu opremu u Poljsku i Njemačku da bi osigurao da bude brzo isporučena Ukrajini.

Senat je bezbjednosnu pomoć za Ukrajinu, Izrael i Indo-pacifik usvojio prije više od dva mjeseca, sa podrškom i republikanaca i demokrata. Međutim, u Predstavničkom domu je bio višemjesečni zastoj u pogledu usvajanja tog prijedloga, prije nego što je odobren kao paket od četiri zakona.

Da bi postao zakon, prijedlog je morao u istom obliku da bude usvojen u oba doma Kongresa prije nego što ga potpiše predsjednik.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je Bajden rekao ukrajinskom predsjedniku tokom telefonskog razgovora u ponedeljak da će njegova administracija obezbijediti novu bezbjednosnu pomoć "da bi se zadovoljile ukrajinske hitne potrebe na ratištu i u protivvazdušnoj odbrani", čim potpiše usvojene zakonske prijedloge.

Nove isporuke američkog oružja pripremaju se u trenutku kada je Velika Britanija u utorak najavila da će izdvojiti još 620 miliona dolara za paket vojne pomoći Ukrajini, uključujući rakete dugog dometa i četiri miliona komada municije.

Nije poznato kako će pomoć Izraelu uticati na konflikt sa Hamasom u Gazi, s obzirom na to da ta zemlja već dobija bezbjednosnu pomoć od Amerike od više milijardi dolara. Paket obuhvata humanitarnu pomoć za koju se pristalice nadaju da će pomoći Palestincima u Gazi.

XS
SM
MD
LG