Linkovi

Ukrajina oborila ruske dronove, Bela kuća obećava brzu isporuku pomoći


Dim se uzdiže u trenutku pada TV tornja posle onoga za šta lokalni zvaničnici kažu da je bio raketni udar, tokom Ruskog napada na Ukrajinu, u Harkovu, 22. aprila 2024.
Dim se uzdiže u trenutku pada TV tornja posle onoga za šta lokalni zvaničnici kažu da je bio raketni udar, tokom Ruskog napada na Ukrajinu, u Harkovu, 22. aprila 2024.

Ukrajinska vojska saopštila je u utorak da je uništila 15 od 16 ruskih bespilotnih letelica u poslednjem talasu vazdušnih napada, nekoliko sati uoči glasanja u američkom Senatu o bezbednosnom paketu, koji obuhvata paket nove pomoći Ukrajini vredan 61 milijardu dolara.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je ruski napad uključivao i dve balističke rakete i da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila ruske bespilotne letelice iznad regiona Čerkas, Kijev, Nikolajev i Odesa.

Oleh Kiper, regionalni guverner Odese, rekao je da je u napadu dronom oštećeno nekoliko stambenih zgrada i povređeno najmanje devet osoba.

Vitalij Kim, guverner Nikolajeva, rekao je da su ostaci pogođenih dronova u padu povredili jednu osobu i oštetili trgovački paviljon.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u utorak da je njihova protivvazdušna odbrana uništila četiri ukrajinske rakete iznad Belgorodske oblasti.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgoroda, prijavio je štetu na zgradi, ali niko nije povređen.

Pomoć SAD

Bela kuća je saopštila da se američki predsednik Džo Bajden obavezao da će "brzo obezbediti značajne nove pakete bezbednosne pomoći kako bi se zadovoljile hitne potrebe Ukrajine na ratištu i u protivvazdušnoj odbrani" čim Senat usvoji zakon o bezbednosti. Bajden je razgovarao u ponedeljak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Predsednik SAD je dodao da će američka ekonomska pomoć "pomoći u održavanju finansijske stabilnosti, izgradnji kritične infrastrukture nakon ruskih napada i podržati reformu dok Ukrajina ide napred na putu evroatlantskih integracija".

Zelenski je u poruci na društvenim mrežama izrazio svoju zahvalnost za paket pomoći i rekao da mu je Bajden kazao da će ona uključivati jačanje ukrajinske "vazdušne odbrane, kao i dalekometnih i artiljerijskih sposobnosti".

Zelenski je takođe rekao da je informisao Bajdena o "ruskom vazdušnom teroru korišćenjem hiljada projektila, dronova i bombi" i dodao da se ruski udar na televizijski toranj u drugom po veličini ukrajinskom gradu, Harkovu, dogodio nekoliko minuta pre njihovog razgovora.

Eksperti i ukrajinski zakonodavci rekli su da bi mogle da prođu nedelje dok pomoć ne stigne do trupa, ali su izrazili nadu da će artiljerijska municija, precizno navođene rakete i protivvazdušna odbrana obećani Ukrajini promeniti vojnu perspektivu zemlje koja je zaglavljena u odbrambenom ratu protiv Rusije.

"Sa pojačanjem koje predstavlja vojna pomoć, praktično i psihološki, Ukrajinci su u potpunosti sposobni da se održe kroz 2024. i probiju arogantni stav [ruskog predsednika Vladimira] Putina da je vreme na njegovoj strani", rekao je direktor CIA Vilijam Berns u četvrtak u Dalasu na Forumu Buš centra za liderstvo.

Ipak, prema analitičarima, ostaju neizvesnosti da li Ukrajina može da zadrži jaku odbranu i posle 2024.

"Ukrajina treba da iskoristi 2024. da obnovi svoju snagu za dugi rat", rekao je Maks Bergman, direktor programa Evropa, Rusija i Evroazija u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

"Cilj Evrope bi trebalo da bude da se stavi u poziciju da potencijalno popuni prazninu koju će u budućnosti ostaviti Sjedinjene Države ako (tamo) ne prođe još jedna dopuna (sredstava za pomoć)", dodao je on.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG