Linkovi

Skupština Srbije izglasala novu Vladu


Mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević čita ekspoze u Skupštini, 1. maj 2024. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević čita ekspoze u Skupštini, 1. maj 2024. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su u četvrtak novu Vladu Srbije koju će predvoditi premijer Miloš Vučević, prenosi FoNet.

Za Vladu su glasala 152 poslanika, a protiv je bio 61 posalanik.

"Konstatujem da je Skupština usvojila program Vlade i izabrala Vladu u predloženom sastavu", rekla je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i čestitala premijeru i ministrima.

Vlada će imati četiri potpredsednika, 25 resora i pet ministara bez portfelja.

Budući članovi Vlade Srbije su:

  • Siniša Mali kao prvi potpredsednik vlade i ministar finansija
  • Ivica Dačić kao potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova
  • Irena Vujović kao potpredsednica Vlade i ministar zaštite životne sredine
  • Aleksandar Vulin kao potpredsednik Vlade
  • Adrijana Mesarević kao ministarka privrede
  • Aleksandar Martinović kao ministar poljoprivrede
  • Goran Vesić kao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
  • Dubravka Đedović Hajdanović kao ministarka energetike
  • Tomislav Momirović kao ministar unutrašnje i spojne trgovine
  • Maja Popović kao ministarka pravde
  • Jelena Žarić Kovačević kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave
  • Tomislav Žigmanov kao ministar za ljudska i manjinska prava
  • Bratislav Gašić kao ministar odbrane
  • Marko Đurić kao ministar spoljnih poslova
  • Tanja Mišćević kao ministarka za evropske integracije
  • Slavica Đukić Dejanović kao ministarka prosvete
  • Zlatibor Lončar kao ministar zdravlja
  • Nemanja Starović kao ministar za rad i zapošljavnje
  • Zoran Gajić kao ministar sporta
  • Milan Krkobabić kao ministar za brigu o selu
  • Milica Đurđević Stamenkovski kao ministarka za brigu o porodici i demografiji
  • Nikola Selaković kao ministar kulture
  • Jelena Begović kao ministarka nauke
  • Husein Memić kao ministar turizma i omladine
  • Dejan Ristić kao ministar informisanja i telekomunikacija
  • Darko Glišić kao ministar za javna ulaganja
  • Novica Tončev, Đorđe Milićević, Nenad Popović, Usame Zukorlić i Tatjana Macura – ministri bez porfelja

Kako je izgledala rasprava o izboru Vlade?

Raspravu je započela šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Snežana Paunović koja je najavila da će ta stranka podržati izbor nove Vlade Srbije. Ona je istakla da u ekspozeu za sastav Vlade Srbije "nema ničega što bi neko mogao da kritikuje" ali da je, prema "njenom ukusu", u Vladi je bilo mesta za više žena.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je prilikom rasprave da su sve vlade od 2012. godine "vlade Aleksandra Vučića" i da su sve nebitne, pa tako i ova.

"Samo neko koga baš briga za Srbiju može Milošu Vučeviću da da spisak s ovim ljudima da oni čine Vladu Srbije", rekao je Đilas.

Dodao je da nije slušao ekspoze mandatara, jer, kako je rekao, ono što tu piše "nema veze sa realnim životom".

"Aleksandar Vučić i SNS su uspeli nemoguće, da ne ispune nijedno obećanje koje su dali pre 2012. godine, počev od Kosova, preko istrage 24 sporne privatizacije, borbe protiv kriminala i korupcije. Srbija je danas po zvaničnim podacima međunarodnih organizacija, prva u Evropi posle Rusije i Belorusije po korupciji, šampion Evrope po inflaciji, a dug je porastao sa 15 na 35 milijardi", rekao je.

Ocenio je da ne postoji "nijedno logično objašnjenje" kako su neki postali kandidati za resore za koje su predloženi.

"Kako je moguće da Aleksandar Martinović dobije resor poljoprivrede, a Nikola Selaković resor kulture. Mislim da je Vučić okupio najbliže saradnike i da su igrali fote, zavrte flašu i kaže ova fota neka bude ministar poljoprivrede. Samo ne znam kako je Momirović postao ministar? - Verovatno tako što je doneo picu i račun. U predloženom kabinetu imamo i predstavnika 'zemunskog' klana i ministarku koja se odricala srpskog državljanstva, ali i saradnika Mire Marković - čoveka koji je prisluškivao rusku opoziciju Aleksandra Vulina, kao i poznatog tapšača Marka Đurića", dodao je.

On je govorio i o rezultatima vlada Srbije od 2012. godine i rekao da su iz SNS-a obećali da će poništiti sve što je nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić potpisao u vezi sa Kosovom, a da su umesto toga Prištini dali sve.

Odgovarajući na kritiku kosovske politike, mandatar Vučević je rekao da je aktuelna vlast "10 godina odlagala Tadićeve dogovore o tablicama".

Aleksić: Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije "zadnja rupa na svirali"

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić izjavio je da je nova vlada Srbije rekorder po broju ministara, a da je u ekspozeu mandatara za njen sastav Miloša Vučevića borba protiv kriminala i korupcije na poslednjem mestu.

"Bajden ima 15, Rusija 21, Nemačka 16, Francuska 15. Ali smo mi jači, ima se može se", rekao je Aleksić na sednici Skupštine Srbije o izboru Vlade.

Aleksić je ocenio da je bitno da se "namire partijski interesi", a da je rezultat rada svake vlade od 2012. "da Srbija nestaje, ljudi odlaze, a vlast se bogati".

Aleksić je ukazao da je u ekspozeu prethodne premijerke Ane Brnabić borba protiv kriminala i korupcije bila druga tačka, da je 2020. bila treća tačka, a da u ekspozeu Miloša Vučevića ta tema zauzima poslednje mesto.

"Znači da idete dalje u pljačku građana Srbije. Borba protiv kriminala i korupcije je zadnja rupa na svirali, a to je kancer ovog društva", kazao je.

On je rekao da su predloženi ministar bez portfelja i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić promenili sve bezbednosne resore i nikog nisu uhapsili i da su njih dvojica i "prijatelji po Jovanjici".

Aleksić je istakao da je perfidno sakrivna tema litijuma i poručio ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović da "nema litijuma i nema Rio Tinta".

Vučević je odgovarajući Aleksiću poručio da je Vlada Srbije 2000. godine imala 36 ministara, a vlada Zoran Đinđića je imala sedam potpredsednika, a 2008. Vlada imala 29 ministarstava.

Jovanov: Obaveza svakoga ko se bavi politikom da balkansko "bure baruta" ne eksplodira

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov istakao je da je važno "da se nastavi politika koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić definisao i prokrčio joj put".

"Vodimo politiku nezavisne, suverene, slobodarske i slobodne zemlje", istakao je Jovanov na sednici Skupštine.

On je rekao da su međunarodne okolnosti sve složenije, a da je obaveza svakoga ko se bavi politikom da "bure baruta" ne eksplodira na Balkanu i da to ne znači da se ne treba boriti za nacionalne interese, već da treba sačekati trenutak za njihovo ostvarivanje.

"Uveren sam da će doći dan kada će Srbija na celoj svojoj teritoriji ostvariti punu suverenost i odlučivati na svakom pedlju svoje teritorije. Ali moramo da radimo mudro da taj dan dođe i da ima ko da ga dočeka", poručio je Jovanov.

On je rekao da Srbija mora da se bori protiv rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, koju je nazvao sramnom i upitao da li je neko od opozicije makar poslao poruku povodom toga nekome s kim ima odnose u inostranstvu.

Jovanov je dodao da podržava evrorealističan stav koji je iznet u ekspozeu.

Bošnjačke stranke podeljene oko podrške novoj Vladi

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Ahmedin Škrijelj istakao je da ta stranka neće podržati vladu Miloša Vučevića i da ta vlada neće biti legalna i legitimna, jer skupštinska većina nije odraz realne političke volje građana i "jer su izbori pokradeni".

Škrijelj je istakao da su predstavnici Bošnjaka u Vladi "privatni Bošnjaci vlasti".

On je naglasio da se u ekspozeu ne pominje decentralizacija i ne rešavaju problemi Bošnjaka koji žive u najsiromašnijim opštinama u Srbiji i dodao da Bošnjaci nisu zastupljeni u institucijama u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva.

Škrijelj je rekao da se odnosi sa Bosnom i Hercegovinom "ne mogu graditi uz politku podrške secesionizma u BiH" i naglasio da bi put pomirenja trebalo da ide kroz priznavanje genocida u Srebrenici.

Kako je rekao, u ekspozeu se govori o kulturi sećanja, ali se ne pokazuje saosećanje sa bošnjačkim žrtvama.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek izrazio je zadovoljstvo što ta partija ima predstavnika u Vladi Srbije.

On je istakao da je prethodna vlada za godinu i po dana sufinansirala 130 razvojnih projekata širom Srbije i da mu je drago kada čuje da će se nastaviti ulaganja širom Srbije i u Sandžak i istakao izgradnju puteva.

Đerlek je ukazao na problem neravnomerne zastupljenosti Bošnjaka u institucijama u opštinama u kojima žive i istakao da je potrebno okrenuti novu stranicu u toj oblasti, jer će to "vratiti poverenje u državu u ovim osetljivim okolnostima".

"Kao potpredsednik Skupštine kategorički ću se zalagati za principe kao što su pravda i pomirenje", istakao je Đerlek i rekao da ne može da ne pomene "brutalni masakr nad narodom u Gazi", gde se mora obezbediti trajni mir.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet i Radio televizije Srbije

XS
SM
MD
LG