Linkovi

Vučevićev ekspoze: Kontinuitet, članstvo u EU, prijateljstvo sa Kinom, Rusijom i SAD


Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević (foto: Fonet / Peđa Vučković)
Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević (foto: Fonet / Peđa Vučković)

U Skupštini Srbije je u sredu počela prva posebna sednica parlamenta u novom sazivu, a na dnevnom redu je izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade.

Predstavljući ekspoze buduće Vlade, mandatar Miloš Vučević rekao je da su prethodne vlade koje su predvodili Aleksandar Vučić i Ana Brnabić bile „najuspešnije vlade u novijoj istoriji Srbije" i da će vlada koju će on predvoditi biti "u najvećoj mogućoj meri vlada kontinuiteta".

Spoljna politika Srbije - EU, SAD, Kina i Rusija

On je istakao da jedan od najvažnijih ciljeva Srbije ostaje punopravno članstvo u Evropskoj Uniji (EU), ali je dodao i da se „neće zanemariti ni tradicionalni prijatelji“, ističući odnose sa Kinom, kao i da se Srbija neće odreći prijateljstva s Rusijom.

"Punopravno članstva u EU ostaje strateški cilj Republike Srbije i vlada koju ću predvoditi nastaviće se posvećenim radom na ispunjavanju svih postojećih kriterijuma kroz provođenje reformskih procesa koji su, u krajnjoj liniji, pre svega korisni za naše građane i našu privredu", kazao je.

Govoreći o procesu pristupanja EU, Vučević je rekao da se iz godine u godinu reformski proces sve više gleda kroz političke kriterijume, te da postoje nepisana očekivanja koja se po pitanju Srbije tiču Kosova i sankcija prema Rusiji.

"Šta će nam bolji dokaz ovoga o čemu govorimo od toga da je Evropska komisija, ceneći naš napredak u reformskim procesima, već tri godine zaredom preporučuje otvaranje novog klastera pregovaračkih poglavlja sa našom zemljom, ali da se takva odluka blokira na sednicama Evropskog saveta. Jer Srbija ne ispunjava očekivanja pojedinih velikih i moćnih država članica", dodao je.

Kazao je da je za Srbiju teritorijalni integritet Ukrajine neprikosnoven i da je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije dan nakon što je počeo rat u Ukrajini usvojio zaključak u 15 tačaka koji je potom potvrdila Vlada Srbije.

"Tim zaključkom je definisana principijelna pozicija Srbije. Mi smo jasno osudili napad Rusije na Ukrajinu, ali isto tako smo izrazili svoje neslaganje sa politikom sankcija protiv Ruske Federacije, kojima ne želimo i nećemo se pridružiti", rekao je Vučević, dodajući da „Srbija svakoga u međunarodnoj zajednici može da pogleda u oči“.

Vučević je naglasio da je u interesu Srbije da gradi najbolje moguće odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jer su one „svetska sila i izvesno najmoćnija zemlja na svetu“.

Srbija će raditi vredno na sferama u kojima se interesi dve zemlje preklapaju, ali će tamo gde ima neslaganja, kao što je pitanje Kosova, Srbija ponavljati svoj stav. Radićemo koliko god je potrebno da nas naši američki partneri čuju i što je više moguće razumeju, odnosno uvažavaju naše argumente. Čvrsto verujem da naši odnosi ponovo mogu biti na visokom nivou, a da period koji je otpočeo 1991. godine, oko čije interpretacije se politički verovatno nikada nećemo složiti, može napokon preći na polje istorije“, rekao je Vučević.

Istakao je i značaj strateškog partnerstva Srbije sa Kinom, koja će tokom ove godine, ratifikacijom i stupanjem na snagu Sporazumom o slobodnoj trgovini, biti dodatno razvijena.

Prva posebna sednica Skupštine Srbije u novom sazivu, na čijem dnevnom redu je izbor Vlade Srbije i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade (foto: Peđa Vučković / Fonet)
Prva posebna sednica Skupštine Srbije u novom sazivu, na čijem dnevnom redu je izbor Vlade Srbije i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade (foto: Peđa Vučković / Fonet)

Regionalna politika - "politika mira"

Vučević je poručio da će održavati dobre odnose sa svim susedima, kao i da će politika Srbije biti politika mira.

Govoreći o Kosovu, Miloš Vučević je rekao da će najveći izazov za novu Vladu Srbije biti "odbrana teritorijalne celovitosti po pitanju Kosova u međunarodnoj areni".

Rekao je da će buduća Vlada Srbije činiti sve kako bi sprečila prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope (SE), ali je dodao i da „šanse za to nisu velike“.

"Ovih dana postoji sasvim očigledna namera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Sasvim je jasno da je u ovoj situaciji Srbija žrtva političkog odgovora dela kolektivnog Zapada zbog situacije u Ukrajini, ali time se i Srbiji kao kandidatu za punopravno članstvo u EU šalju jasne poruke o perspektivama njene evrointegracije, što će vlada Srbije takođe morati da tretira kao jednu novu činjenicu ", kazao je.

Kazao je i da će "Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno odgovori" ukoliko Kosovo bude primljeno u članstvo SE.

Dodao je da je Kosovo od dolaska Aljbina Kurtija na vlast neprestano preduzimalo eskalatorne poteze, rekavši da je tim postupcima kontinuirano vršeno dobro isplanirano, sistematsko i široko rasprostranjeno nasilje protiv Srba, ali je rekao i da će Beograd ostati posvećen dijalogu.

"Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ukoliko se pokaže da iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu. Srbija će čuvati mir i stabilnost, ali će na svaki mogući način štiti svoje interese i bezbednost svojih građana ", poručio je Vučević.

Vraćanje obaveze služenja vojnog roka

Mandatar je govorio i o vraćanju obaveze služenja vojnog roka u Srbiji. Kazao je da je Ministarstvo odbrane pripremilo dokument o vraćanju služenja vojnog roka sa pozitivnim i negativnim efektima koji će biti predstavljen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Vraćanje služenja redovnog vojnog roka dugoročno bi bilo korisno za celu državu i društvo i biće osmišljen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše četiri meseca. To nije priprema za rat već priprema da se sačuva država i da imamo generacije koje znaju da brane svoju državu. To bi dugoročno predstavljalo bitan činilac u odvraćanju potencijalnih agresora od ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i celovitosti Srbije“, rekao je Vučević.

On je istakao i da će posebna pažnja u sistemu odbrane biti posvećena razvoju koncepta "totalne odbrane" i da će biti nastavljeno opremanje vojske i da će Vlada preduzeti aktivnosti na izradi novih strategijskih dokumenata i planiranja razvoja sistema odbrane.

Ekonomija: 2027. BDP 94,2 milijarde evra, nezaposlenost 8 odsto

Govoreći o ekonomiji, Vučević je rekao da je njeno jačanje preduslov za poboljšanje životnog standarda i da se u 2027. godini očekuje da bruto društveni proizvod (BDP) iznosi 94,2 milijarde evra.

Rekao je i da je BDP 2012. godine bio 33,7 milijardi evra, u 2023. oko 65 milijardi evra, a da se u 2027. godini očekuje BDP od 94,2 milijarde evra.

Ako Srbija bude dobro radila BDP 2027. može da dostigne i 100 milijardi evra“, dodao je.

Kako je rekao, javni dug Srbije u ovom trenutku iznosi 47 odsto BDP.

Osvrnuo se i na nezaposlenost i istakao da je cilj da ona do 2027. godine iznosi osam odsto.

Nezaposlenost mladih u 2012. bila 53,2 odsto, a da je sada 26 odsto, što nije dovoljno, ali je duplo bolje. Ako stopa nezaposlenosti bude bila osam odsto, to će dovesti do smanjenja stope siromaštva, koja bi u 2027. godini iznosila 16 odsto“, ocenio je Vučević.

Istakao je i da je u 2023. u Srbiji bilo zaposleno oko 2,4 miliona ljudi, da je u januaru ove godine prosečna plata iznosila 95.836 dinara, a da je prosečna zarada u ovoj godini povećana za 17,8 odsto.

Vučević je rekao i da će mu cilj biti da energetika i rudarstvo budu prepoznati kao razvojna šansa Srbije koji mogu da je definišu kao „dominantnog igrača u regionu“.

"Opozicija potrebna društvu"

Vučević se tokom izlaganja obratio i opoziciji rekavši da je ona „potrebna društvu“, ali da ako budu promovisali ideje nasilja i mržnju prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u njemu neće imati sagovornika.

U svakom demokratskom društvu potrebna je opozicija vlasti, a ne državi i oni će u meni uvek imati partnera za razgovor i dogovor i slušaću njegove predloge i dolaziti u Skupštinu Srbije i biću spreman na kompromis“, dodao je.

Vučević je rekao da žene u Srbiji treba da imaju ista prava i šanse kao muškarci, kao i da u Srbiji nema mesta za versku, rasnu, nacionalnu ili etničku netrpeljivost.

Srbija je bila, ali će i biti dom svakom Mađaru, Romu, Bošnjaku, Slovaku, Albancu, Hrvatu, Bunjevcu, Rusinu, Rusu, Ukrajincu, Rumunu, Vlahu, Makedoncu, Slovencu, Bugarinu, Gorancu, Egipćaninu, Aškaliji, Grku, Cincarinu, Jevrejinu, Nemcu, Poljaku, Čehu i svakom drugom ko u miru i slobodi živi sa Srbima u svojoj jedinoj domovini - našoj Srbiji", dodao je.

On je istakao i čvrsto opredeljenje Vlade da nastavi politiku nulte tolerancije i borbe protiv kriminala i korupcije u kojoj "neće biti zaštićenih ni po osnovu partijske knjižice, ni po bilo kom drugom osnovu".

Novaković udaljen sa sednice, Milivojeviću opomena

Tom prilikom došlo je i do manjeg incidenta u Skupštini, kada je poslanik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković ustao sa mesta, došao do govornice i podigao fotografiju na kojoj se navodno vidi Vučević u društvu kriminalca Slobodana Milutinovića Snajpera.

Tada je reagovala i predsednica parlamenta Ana Brnabić koja je Novakoviću izrekla meru udaljenja sa sednice.

"Dužni ste da se odmah udaljite iz sale u kojoj se održava sednica. Doviđenja za vas. Sram vas bilo i sramota. Mogli ste da se javite za reč, imate vreme za diskusiju, mogli ste da kažete šta vam smeta. Niste smeli - i niko u ovoj sali - ne sme da prilazi bez pitanja meni i ovom stolu, a svakako ne mandataru i govorniku“, rekla je Brnabić

Brnabić je rekla da je, u skladu sa članom 109. Poslovnika, izrekla opomenu i poslaniku Demokratske stranke Srđanu Milivojeviću zato što je prekidao govornika u izlaganju, dobacivao, ometao ga, kao i poslaniku SNS Radoslavu Milojičiću jer je smetao mandataru dok je predstavljao program.

Poslanik opozicione Demokratske strane Srđan Milivojević (foto: Milica Vučković / Fonet)
Poslanik opozicione Demokratske strane Srđan Milivojević (foto: Milica Vučković / Fonet)

Kristofer Hil prisustvovao sednici

Osim poslanika i predloženih ministara u novoj Vladi, sednici Skupštine Srbije prisustvovali su i predstavnici stranih ambasada u Srbiji, predstavnici verskih zajednica i druge zvanice koje će sednicu pratiti sa galerije.

Prvoj posebnoj sednici četrnaestog saziva Narodne Skupštine prisustvovao je i ambasador Sjedinjenih Država Kristofer Hil.

Inače, prema najavama mandatara Miloša Vučevića, nova Vlada Srbije imaće i dva člana koji su pod sankcijama SAD: Aleksandra Vulina, koji je predložen za potpredsednika vlade, i Nenada Popovića, predloženog za ministra bez portfelja - što je Stejt Department ocenio kao razočaravajuće.

"Razočarani smo kada vidimo dve sankcionisane osobe predložene za funkcije u novoj vladi", naveo je portparol Stejt departmenta u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

"Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama", dodaje se u izjavi. Takođe se ističe da Sjedinjene Države ne igraju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpske vlade.

U izveštaju su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet

XS
SM
MD
LG