Linkovi

Netanjahu: Ofanziva na Rafu će se dogoditi bez obzira na primirje


Palestinci žale za rođacima ubijenim u izraelskom bombardovanju, kod bolnice al-Nažar u Rafi u južnom delu Pojasa Gaze, 29. aprila 2024. (Foto: AFP)
Palestinci žale za rođacima ubijenim u izraelskom bombardovanju, kod bolnice al-Nažar u Rafi u južnom delu Pojasa Gaze, 29. aprila 2024. (Foto: AFP)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je u utorak da će sprovesti vojnu operaciju u gradu Rafa u južnom delu Gaze bez obzira na to da li se postigne sporazum sa Hamasom o prekidu vatre i oslobađanju talaca koji se i dalje drže u Gazi.

“Ideja da ćemo zaustaviti rat pre postizanja svih ciljeva - ne dolazi u obzir. Ući ćemo u Rafu i eliminisaćemo bataljone Hamasa tamo - sa dogovorom ili bez njega, da bismo ostvarili potpunu pobedu", izjavio je Netanjahu razgovarajući sa porodicama talaca, saopšteno je iz kancelarije premijera.

Netanjahu kaže da je neophodno da izraelske snage uđu u Rafu da bi se potpuno porazio Hamas, koji je izvršio napad na Izrael u oktobru u kojem je ubijeno 1.200 ljudi.

Hamas je tokom napada uzeo oko 250 talaca, i veruje se da i dalje drži oko 100, a drži i posmrtne ostatke oko 30 ili više talaca koji su ili ubijeni ili preminuli proteklih meseci.

Više od polovine populacije Gaze je pronašlo utočište u Rafi, na granici blizu Gaze i Egipta. Mnogi Palestinci pobegli su u Rafu da bi izbegli izraelske napade, a Ujedinjene nacije upozoravaju da može da dođe do humanitarne katastrofe ukoliko Izrael krene u veliku kopnenu ofanzivu na taj grad.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da je predsednik Džo Bajden obećao da će sarađivati sa Egiptom i Katarom, kako bi se osiguralo sprovođenje predloženog primirja između Izraela i Hamasa.

Without Israel-Hamas cease-fire, Washington pursues humanitarian aid, hostage deal
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem i katarskim liderom Emirom Šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, Bajden ih je pozvao da izvrše pritisak da se oslobode taoci koje Hamas i dalje drži u Gazi.

U saopštenju Bele kuće oslobađanje talaca opisano je kao "jedina prepreka momentalnom prekidu vatre i olakšanju za narod u Gazi".

SAD, Egipat i Katar uključeni su u višemesečne razgovore s cilje da se zaustavi ovaj sukob. Najnoviji predlog, koji se sada razmatra, obuhvata primirje koje bi trajalo oko šest nedelja, oslobađanje talaca koje drži Hamas, oslobađanje palestinskih zatvorenika koje drži Izrael i povećanje humanitarne pomoći za palestinske civile u Gazi.

Zvaničnici Hamasa sastali su se sa predstavnicima Egipta i Katara u Kairu u ponedeljak da razgovaraju o predlogu.

Istovremeno, američki državni sekretar Entoni Blinken nalazi se u poseti regionu kako bi o situaciji razgovarao sa zvaničnicima Saudisjke Arabije, Jordana i Izraela.

U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je 34.500 ljudi, od kojih su oko dve trećina žene i deca, prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi.

Neke informacije u ovom izveštaju preuzete su od novinskih agencija Asošijeted Pres, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG