Linkovi

Tramp predlaže zelene karte za strane studente, aktivisti sumnjaju da je iskren


Bivši predsjednik Donald Tramp na skupu u Viskonsinu (Foto: AP/Jeffrey Phelps)
Bivši predsjednik Donald Tramp na skupu u Viskonsinu (Foto: AP/Jeffrey Phelps)

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp poručio je u podkastu, objavljenom u četvrtak, da bi strani studenti koji diplomiraju na američkim koledžima trebalo da dobiju zelenu kartu za ostanak u zemlji, što je prijedlog suprotan njegovom oštrom stavu o imigraciji, prenosi agencija Rojters.

Tokom podkasta koji su vodili investitori iz Silicijumske doline, jedan od njih Džejson Kalakanis rekao je Trampu da bi Amerika trebalo da zadrži više visoko obučenih radnika, što je jedno od vodećih pitanja za tehnološku industriju.

"Možete li molim Vas da nam obećate da ćete nam omogućiti da u Ameriku dovedemo najbolje i najpametnije iz zemalja širom svijeta?", upitao je Kalakanis Trampa.

"Obećavam. I saglasan sam sa tim, inače ne bih obećavao. Kada diplomirate na koleždu, mislim da bi automatski sa diplomom trebalo da dobijete zelenu kartu da možete da ostanete u ovoj zemlji, i to obuhvata i dvogodišnje studije", odgovorio je Tramp.

Zelena karta, poznata i kao karta za stalni boravak, omogućava pojedincima da žive i rade u Americi, i korak je ka dobijanju državljanstva.

Nije jasno da li je Tramp mislio na sve strance, uključujući i one koji su u SAD došli ilegalno ili im je istekla viza, ili samo one koji su u zemlju ušli na studentskim vizama.

Trampov izborni štab je u saopštenju naveo da bi "samo posle najagresivnijeg procesa provjere u američkoj istoriji", "najobučeniji diplomci koji mogu značajno da doprinesu Americi" mogli da ostanu u zemlji.

Bajdenov izborni štab doveo je u pitanje da li bi Tramp zaista realizovao predloženo, imajući u vidu oštru imigracionu politiku koju je usvojio za vrijeme svog predsjedničkog mandata od 2017. do 2021. godine.

"Kada je bio na položaju, misija Donalda Trampa bila je da razdvoji imigrantske porodice zarad političke koristi. Trampovo prazno obećanje je laž i uvreda, naročito brojnim ljudima kojima je nanijeta trajna šteta tokom njegovog prvog mandata", naveo je portparol Bajdenove kampanja Kevin Munjoz.

Aktivisti za prava imigranata takođe nisu uvjereni da će Trampov prijedlog biti realizovan.

"Gotovo bih morao da se nasmijem zato što je njegova administracija usvojila niz mjera čiji cilj je bio da se ograniče studentske vize i da se ljudima oteža da ostanu u zemlji nakon diplomiranja", naveo je Aron Rajklin-Melnik, direktor u Američkom savjetu za imigraciju.

Za vrijeme Trampovog mandata, njegova administracija preduzela je korake da u američkim kompanijama ograniči zapošljavanje stranih radnika na vizama H-1B, što je ključna opcija kada je riječ o vizama za strane studente koji žele da ostanu u SAD.

Tokom pandemije koronavirusa, Trampova administracija je pokušala da primora desetine hiljada stranih studenata da napuste zemlju ako su njihovi univerziteti u to vrijeme držali onlajn nastavu. Na kraju je odustala od toga, zbog tužbi i protivljenja koledža.

Tramp je najavio da će se oštro obračunati sa ilegalnim imigrantima ako bude ponovo izabran u novembru i kritikovao je napore svog protivkandidata, aktuelnog predsjednika Džo Bajdena da suzbije rekordan broj ilegalnih prelazaka američke granice.

XS
SM
MD
LG