Linkovi

Vučić i Kurti se 26. juna sastaju u Briselu


Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti (Foto: Reuters/VOA graphic)
Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti (Foto: Reuters/VOA graphic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se u sredu, 26. juna u Briselu, u novoj rundi razgovora uz posredovanje Evropske unije.

Održavanje sastanka potvrdio je portparol EU Peter Stano, dan pošto je specijalni evropski izaslanik Miroslav Lajčak završio posetu Prištini i Beogradu u nastojanju da se založi za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa, koji su dve strane dogovorile u februara i marta prošle godine u Briselu i Ohridu.

Poslednji sastanak dvojice lidera održan je u septembru prošle godine, nekoliko dana pre događaja od 24. septembra, kada je grupa naoružanih Srba napala kosovsku policiju u selu Banjska na severu, ubivši policajca. Tokom sukoba ubijena su trojica napadača.

Događaj je izazvao zabrinutost za stabilnost u regionu, a zapadna diplomatija se trudila da apeluje na strane da sprovedu sporazum o normalizaciji, koji ne predviđa međusobno priznanje, ali zahteva dobrosusedske odnose, priznavanje dokumenata i simbola i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Sporazumom se zahteva da strane ne ometaju jedna drugu u integracionim procesima, kao i da ispune sve dogovore koje su ranije postigli.

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanska premijerka Đorđa Meloni su 27. oktobra prošle godine u zajedničkom saopštenju zatražili od Kosova da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, dok Srbija prizna „de- fakto' državljanstvo Kosova, što znači sprovođenje principa Briselskog i Ohridskog sporazuma.

Međutim, proces osnivanja ZSO još nije počeo, a Srbija je poručila da neće sprovoditi delove sporazuma koji vode ka „de fakto“ ili „de jure“ priznanju Kosova.

Evropska unija je više puta istakla da sporazum, iako nije potpisan, pravno obavezujući za obe strane i od njegove primene zavisi napredak ka njihovim evropskim integracijama. Ministri spoljnih poslova Evropske unije odobrili su 22. aprila izmene poglavlja 35 pristupnih pregovora Srbije, čime su postale deo obaveza koje proizilaze iz Ohridskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG