Linkovi

Štrajk holivudskih glumaca je gotov, kada će se pojaviti nove serije i filmovi?


Slavlje pošto je odbor sindikata filmskih radnka SAG-AFTRA odobrio dogovor sa Udruženjem filmskih i TV producenata, posle štrajka koji je trajao 118 dana, 8. novembra 2023. (Foto: Reuters/Mario Anzuoni)
Slavlje pošto je odbor sindikata filmskih radnka SAG-AFTRA odobrio dogovor sa Udruženjem filmskih i TV producenata, posle štrajka koji je trajao 118 dana, 8. novembra 2023. (Foto: Reuters/Mario Anzuoni)

Posle skoro četiri meseca štrajka, glumci i filmski studiji postigli su načelni dogovor. To međutim ne znači da se snimanje filmova i serija odmah nastavlja punom parom. Do toga će proći više meseci.

Ipak, načelni dogovor - za koji obe strane kažu da obuhvata široke odredbe - znači da se radnički štrajkovi u filmskoj i TV industriji privode kraju. Uskoro, desetine hiljada radnika u sektoru zabave mogle bi da se vrate na posao, a na velikim i malim ekranima ponovo pojave popularni serijali kao što su "Deadpool", “Abbott Elementary” i “The Last of Us”.

Holivud voli srećan kraj. A dogovor o okončanju štrajka glumaca bi mogao da to pruži - iako još ima šanse za nove epizode štrajka narednih meseci.

Da li je štrajk glumaca zaista gotov?

Transparenti su spakovani, a glumci više ne protestuju na ulicama ispred velikih studija. Međutim, postoji nekoliko koraka koji treba da se obave pre nego što se dogovor ozvaniči. Nacionalni odbor SAG-AFTRA (Udruženja filmskih glumaca i Američke federacije TV i radio umetnika) razmotriće dogovor, a ako ga usvoji, o tome posle glasaju svi članovi sindikata.

Kada su holivudski scenaristi postigli svoj dogovor sa filmskim producentima i studijima u septembru, njihovo udruženje je dozvolilo da nastave sa radom i pre nego što je ugovor potpuno ratifikovan.

Šta sadrži novi ugovor?

Tačne odredbe ugovora neće biti objavljene do kraja nedelje, ali se zna nekoliko glavnih elemenata. Sindikat kaže da je sporazum vredan više od milijardu dolara i da su postigli "neverovatno širok dogovor" koji sadrži povećanje plata, zaštitu prilikom upotrebe veštačke inteligencije i novi "bonus za učešće u strimovanju".

Pregovarači studija kažu da ugovor sadrži "istorijske odredbe". Udruženje filmskih i TV producenata saopštilo je da su kompanije dale sindikatu SAG-AFTRA najveće ustupke u istoriji sindikata, uključujući najveće povećanje minimalne nadnice u poslednjih 40 godina, novi sistem plaćanja za strimovane serije i filmove, i garancije kompenzacije prilikom korišćenja veštačke inteligencije na osnovu lika i glasa glumaca.

Šta će se prvo snimati?

Štrajk je zaustavio snimanje trećeg dela filma "Deadpool" sa Rajanom Rejnoldsom i Hju Džekmenom, kao i snimanje nastavka "Gladijatora" Ridlija Skota. To su verovatno neki od prvih filmova gde će se nastaviti produkcija.

Predstavnici sindikata glumaca Romel de Silva i Brendan A. Bredli slave postizanje načelnog dogovora sa Udruženjem filmskih i TV producenata, 8. novembra 2023. (Foto: Reuters/Mario Anzuoni)
Predstavnici sindikata glumaca Romel de Silva i Brendan A. Bredli slave postizanje načelnog dogovora sa Udruženjem filmskih i TV producenata, 8. novembra 2023. (Foto: Reuters/Mario Anzuoni)

Pošto je završen štrajk scenarista, nastavio se rad na serijama kao što su "Abbott Elementary", "The White Lotus" i “Yellowjackets”. Zbog toga će se one verovatno među prvima vratiti na male ekrane, čim njihovi glumci budu dobili zeleno svetlo da mogu da nastave sa radom.

Rad na televiziji je, naravno, brži nego na filmovima kod kojih po završetku snimanja sledi dugi proces montaže i promovisanja filma.

Proteklih nedelja, još nekoliko serija i filmova je najavilo da će pomeriti svoje prikazivanje - poslednje epizode serije "Yellowstone" sa Kevinom Kostnerom se neće emitovati do narednog novembra, a odložena je i premijera novog filma iz serijala "Nemoguća misija".

Šta se još menja posle štrajka?

Glumci će ponovo moći da razgovaraju sa novinarima o svom radu, a nastaviće se i glamurozne premijere.

Filmovi kao što su "Killers of the Flower Moon" i "Marvels" - koji stiže u američke bioskope ove nedelje - promovisani su bez učešća svojih glavnih glumaca. Štrajk zabranjuje glumcima da za velike studije obavljaju posao promovisanja filmova, zbog čega Leonardo Dikaprio, Bri Larson i mnoge druge zvezde nisu mogli da daju intervjue medijima.

Neki projekti su dobili izuzeće, kao što je drama "Ferari" Majkla Mana. To je omogućilo glumcima Adamu Drajveru i Patriku Dempsiju da prisustvuju filmskom festivalu u Veneciji - a Dempsi je mogao da da intervju magazinu "Pipl", koji ga je proglasio "najseksepilnijim muškarcem na svetu".

Kako Holivud ulazi u sezonu dodela nagrada, mogu se očekivati glamurozne ceremonije na crvenom tepihu i brojni intervjui sa zvezdama.

Zbog štrajka scenarista i glumaca, dodela TV nagrada Emi je pomerena sa septembra na januar, i sada će se pridružiti Gremijima, nagradama koje sami glumci iz udruženja dodeljuju svojim kolegama, i Oskarima u tradicionalnoj holivudskoj sezoni dodela nagrada, između 15. januara i 10. marta. Još je neizvesno šta će biti sa Zlatnim globusima, koji pokušavaju da se reformišu posle više godina skandala, ali još nemaju partnera među američkim emiterima.

Šta posle dva velika štrajka?

Moguć je još jedan štrajk glumaca - ovog puta onih koji glume u video igricama. Pregovori o njihovom ugovoru su u toku, ali je štrajk dozvoljen.

Glumci u video igricama obavljaju različite poslove - od sinhronizacije glasova do kasakaderskog posla. I oni su zabrinuti zbog upotrebe veštačke inteligencije u svojoj industriji.

Studiji će 2024. takođe pregovarati sa radnicima - scenografima i njihovim sindikatom - Međunarodnim udruženjem scenografa. Od izgradnje setova, do rasvete i efekata, članovi tog sindikata su ključni za filmsku i TV produkciju. Teško ih je pogodio prekid snimanja i dolazili su ispred filmskih studija da podrže glumce i scenariste.

Jedan od ključnih elemenata u pozadini štrajka glumaca i scenarista bili su poremećaji u njihovoj industriji, koje je izazvalo strimovanje, što bi mogao da bude ključni element i u pregovorima scenografa.

XS
SM
MD
LG