Linkovi

Šta se krije u dubinama okeana i zašto svetli?


Intengible Forms Artechouse
Intengible Forms Artechouse

Nova izložba u Vašingtonu otkriva nepoznate dubine mora i čudna bića koja tamo žive. Umetnički centar Artekhaus i Okeanografska ustanova Vuds Hol zajedno su napravili spektakl pod imenom "Zona sumraka: Skrivena čuda okeana".

Ogromne lignje, psihodelične meduze, zastrašujuće morske ribe i mikroskopski planktoni, sva ova stvorenja iz velikih dubina vide se na novoj audiovizuelnoj postavci u umetničkom centru Artekhaus u Vašingtonu. “Zona sumraka: Skrivena čuda okeana” je zajednički projekat Artekhausa i Vuds Hola, nezavisne neprofitne organizacije za istraživanje okeana i obrazovanje.

Zona sumraka okeana
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Hajdi Sosik, iz Vuds Hola kaže da je šest godina vodila tim naučnika, inženjera i stručnjaka za komunikacije u velikom projektu čiji cilj je bilo istraživanje neverovatne Zone sumraka okeana.

Zona sumraka je jedan od najmanje istraženih, tajnih delova okeana. Sloj vode između 200 i 1000 metara ispod površine, nalazi se u stalnoj polu-tami, jer sunce jedva doseže takve dubine. Neka od morskih stvorenja koja tamo žive, samo noću isplove ka površini da nađu hranu. Mnogi iz zone sumraka mogu da osvetle put u mračnim dubinama okeana zahvaljujući hemijskom procesu zvanom bioluminiscencija.

Koriste tu supermoć da komuniciraju, privlače partnere i štite se od predatora, pretvarajući velike dubine u veličanstvenu svetlosnu predstavu. Izložba ne prikazuje samo lepotu Zone sumraka, već i na ključnu ulogu koju ona ima za dobrobit naše planete.

“Što više mi kao naučnici saznamo o Zoni sumraka okeana, više znamo koliko je to važno za produktivnost okeana, produktivnost Zemlje – a čak i pomaže da se reguliše klima čitave planete”, navodi Sosik za Glas Amerike.

Izložba je nastavak saradnje Artekhausa sa naučnim ustanovama širom sveta

“Od saradnje sa NASA-om, kada smo istraživali svemir uz neverovatne snimke teleskopa Džejms Veb. Zatim smo sarađivali sa Društvom za neurologiju i ramatrali šta se dešava u svetu i univerzumu i šta se dešava sa našim mozgom“. izjavio je sa Glas Amerike Sandro Kereselidze, osnivač Arkethausa.

Izložba slavi prirodnu lepotu tih misterioznih morskih stvorenja i pokazuje zašto moramo bolje da otkijemo najveći deo našeg sveta, deo koji je pod vodom.

XS
SM
MD
LG