Linkovi

Ukrajina i Rusija razmenile zarobljenike


Ukrajinski građani iz grupe razmenjenih zarobljenika na kijevskom aerodromu
Ukrajinski građani iz grupe razmenjenih zarobljenika na kijevskom aerodromu

Rusija i Ukrajina, dve države čiji su odnosi drastično narušeni nakon ruske nelegalne aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine, razmenile su u subotu zarobljenike.

Trideset pet ukrajinskih građana razmenjeno je za trideset pet Rusa objavila je ruska agencija Interfaks, navodeći izjavu ruske komesarke za ljudska prava Tatjane Moskalkove. Letelice sa razmenjenim zarobljenicima sletele su tokom dana u rusku i ukrajinsku prestonicu Moskvu i Kijev.

Među razmenjenim Ukrajincima bila su dvadeset četvorica mornara zarobljena tokom napetosti u vodama oko anektiranog poluostrva Krim. Oleg Sencov, filmski reditelj, bio je u razmenjenoj grupi.

reditelj Oleg Sencov na kijevskom aerodromu
reditelj Oleg Sencov na kijevskom aerodromu

Sa druge strane, Moskvi je predat Volodomir Cemak bivši komandant proruskih separatista na istoku Ukrajine, javila je agencija Interkaks. Cemak je osumnjičen da je umešan u obaranje malezijskog aviona MH17 nad istočnom Ukrajinom 2014. Tada je poginulo 288 putnika koji su leteli između Amsterdama i Kualaa Lumpura.

Holandski istražioci tog slučaja zahtevali su da Cemaku ne bude dozvoljeno da putuje u Rusiju jer bi, kako su tvrdili, to ugrozilo tok istrage o obaranju letelice. Međutim, Cemak je u četvrtak, uz kauciju, oslobođen iz pritvora.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskij dočekao je u Kijevu oslobođene zarobljenike, dok je u Moskvi dolazak oslobođenih Rusa propratila televizija Rusija 24.

Zelenski je novinarima na kijevskom aerodromu rekao da je razmena zarobljenika deo sporazuma koji je postigao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Poručio je i da su preduzeti koraci da se, kako je rekao, okonča strašni rat – aludirajući na petogodišnji sukob sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Proruski separatisti kontrolišu deo istoka Ukrajine gde je u dosadašnjim sukobima poginulo više od 13.000 ljudi. Ukrajinski predsednik Zelenskij se zalaže za njihovo potpuno okončanje. Sukobi su i dalje sporadični uprkos prekidu vatre potpisanom 2015. godine.

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp čestitao je Rusiji i Ukrajini na razmeni zatvorenika, potezu koji bi mogao da poboljša odnose dve drđžave duboko narušene od ruskog anektiranja Krima 2014. godine. Tramp je na društvenoj mreži napisao da je reč o vrlo dobrim vestima, kako se izrazio, možda i prvom koraku ka postizanju mira.

Krajnji učinak razmene zarobljenika deo međunarodne javnosti posmatra kao otvaranje mogućnosti za razgovore Rusije i Ukrajine uprkos značajnim razlikama dve strane. Francuski predsednik Emanuel Makron zalaže se za održavanje samita, kome bi uz Rusiju i Ukrajinu, prisustvovali Nemačka i Francuska. Međutim, imajući u vidu okolnosti na terenu, pred Ukrajinom i Rusijom je dug i složen proces.

XS
SM
MD
LG