Linkovi

Zakonodavci koji su učestvovali u nemirima daju ostavke, najavljena nova hapšenja


Ričard Barnet, pristalica predsednika Donalda Trampa, sedi na stolici predsedavajuće Predstavničkim domom, Nensi Pelosi, u njenom kabinetu, tokom nasilnog upada u Kapitol, Vašington D.C., 6. januara 2021.
Ričard Barnet, pristalica predsednika Donalda Trampa, sedi na stolici predsedavajuće Predstavničkim domom, Nensi Pelosi, u njenom kabinetu, tokom nasilnog upada u Kapitol, Vašington D.C., 6. januara 2021.

Zakonodavci, pristalice Donalda Trampa, koji su se snimali tokom upada u američki Kapitol, dali su ostavke, a mnoga nova hapšenja najavljena su u subotu kao deo istrage povodom upada u prostorije Kongresa od srede.

Derik Evans, republikanski član Doma delegata Zapadne Virdžinije, najavio je svoju ostavku u sobutu u pismu od jdne rečenice upućenom guveneru Zapadne Virdžinije Džimu Džastisu.

Evans je optužen za ulazak u zabranjeno područje na prostoru Kapitola i remećene reda. Ako bude osuđen, preti mu godinu i po u federalnom zatvoru.

Evans je emitovao video snimak na Fejsbuku uživo kako je provalio u zgradu sa gomilom tokom nereda, u jednom trenutku rekavši: "Ušli smo, ušli smo, dušo".

U ranijem videu objavljenom na Fejsbuku, koji je sada izbrisan, Evans je upozorio da će izgrednici upasti u zgradu.

Evans je nakon toga rekao da se želi izviniti, prenose mediji.

Ričard Barnet, star 60 godina, iz Litl Roka u državi Arkansas, uhapšen je u petak ujutro i optužen za ulazak u kancelariju predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi, gde se na fotografijama vidi kako sedi u kancelariji Pelosijeve sa dignutim nogama u čizmama na stolu.

On se suočava sa tri tačke optužnice: svesni ulazak i ostanak na zabranjenom području, nasilni ulazak i remećenje reda ponašanje na prostoru Kapitola i krađa javnog novca, imovine ili evidencija, prema sudskim dokumentima objavljenim u petak.

Barnet, kojem preti do godinu dana zatvora, nalazi se u pritvoru u Arkansasu i čeka izručenje Vašingtonu.

Džejkob Antoni Čensli, koji se na brojnim fotografijama pojavljivao sa krznenom kapim i rogovima bivola na glavi, ofarbanog lica, uhapšen je u subotu i suočava se sa optužbama koje obuhvataju nelegalni ulazak i remećene reda na prostoru Kapitola.

Prema rasporedu, Čensli bi trebalo da se pojavi pred sudom naredne nedelje, rekla je pomoćnica državnog tužioca Ester Vini za Asošijeted pres putem imejla. Čensli nije odgovorio na poruke.

Arhiva - Pristalice Donalda Trampa tokom nasilnog upada u Kapitol, 6. januara 2021.
Arhiva - Pristalice Donalda Trampa tokom nasilnog upada u Kapitol, 6. januara 2021.

Dag Džensen, 41, iz Des Moinesa, Ajova, pritvorene je u subotu rano u subotu zbog federalnh optužbi, uključujući nedozvoljeni upad i remećenje reda, zbog njegove navodne uloge tokom upada u Kapitol.

Video objavljen na mrežama tokom juriša na Kapitol prikazao je muškarca koji je, izgleda, Džensen, koji je belac, kako progoni policajca crnaca po unutrašnjim stepenicama dok se gomila ljudi kreće nekoliko koraka iza.

U nekoliko tačaka, policajac mu govori "Vratite se!", ali bez uspeha.

Nije poznato da li Džensen ima advokata.

Evans i Barnet su među onima koji su do sada optuženi pred federalnim sudom u okrugu Kolumbia u vezi sa neredima. Optužbe su podnete u četvrtak, a u petak otpečaćene.

Pored toga, oko 40 drugih osoba je optuženo na Vrhovnom sudu D.C, većina njih zbog nelegalnog ulaska i kršenja policijskog časa.

Adam Džonson, star 36 godina sa Floride, uhapšen je kasno u petak u okrugu Pinelas na Floridi, gde ostaje u pritvoru po nalogu američkih šerifa, prema evidenciji zatvora.

Čovek koji je izgleda Džonson viđen je na viralnoj fotografiji na kojoj stoji za govornicom Predstavničkog doma u Kapitolu. Optužbe protiv njega nisu još poznate.

Među optuženima na federalnom sudu je u Loni Kofman, 70-godišnji stanovnik Alabame, optužen je za posedovanje neregistrovanog oružja i nošenje pištolja bez dozvole.

Unutar njegovog kamiona parkiranog iza Kapitola, policija je u sredu pronašla 11 "Molotovljevih koktela" za koje je zvaničnik rekao da bi "u suštini predstavljali napalm iz kućne radinosti".

Direktor FBI-a Kristofer Vrej rekao je da su dosad najavljene optužbe "samo početak stalnih napora FBI-a" da dođe do počinilaca odgovornih za nerede u sredu. "Nastavićemo agresivno da istražujemo svakog pojedinca koji je odlučio da ignoriše zakon i umesto toga podstiče nasilje, uništava imovinu i povređuje druge", rekao je Vej u saopštenju.

Ken Kol, prvi pomoćnik američkog tužioca za okrug Kolumbija, rekao je da je Sekretarijat za pravosuđe dodelio stotine tužilaca i agenata onome što je opisao kao aktivnu, fluidnu, neprekidnu istragu.

Arhiva - Pristalice predsednika Donalda Trampa tokom nasilnog upada u prostorije Kogresa, na Kapitolu, Vašington, 6. januara 2021.
Arhiva - Pristalice predsednika Donalda Trampa tokom nasilnog upada u prostorije Kogresa, na Kapitolu, Vašington, 6. januara 2021.

Radeći iz tri komandna centra, istražitelji kombinuju video zapise sa nadzornih kamera i fotografije na društvenim mrežama kako bi identifikovali i pronašli izgrednike.

"Odeljenje neće štedeti resurse u našim naporima da držimo sve ove ljude odgovornim, i to će biti nešto na čemu ćemo nastaviti da radimo narednih sati, dana i nedelja dok budemo sprovodili ovu istragu", rekao je Kol novinarima.

Neredi i pljačka izbili su u sredu popodne kada su stotine pristalica predsednika Donalda Trampa, besne zbog Trampovog gubitka na izborima 3. novembra od Džoa Bajdena, nasilno ušle u zgradu u kojoj se nalaze Predstavnički dom i Senat, dok su se zakonodavci sastajali na zajedničkoj sednici kako bi potvrdili Bajdenovu pobedu.

U videu objavljenom kasno u četvrtak, Tramp je osudio nasilje i pozvao na izlečenje.

Tramp je nedeljama lažno tvrdio da je na izborima pobedio ubedljivo, ali da mu je oduzeta pobeda - tvrdnja u koju veruju mnogi njegovi sledbenici.

Tokom skupa u blizini Bele kuće u sredu, Tramp je pozvao hiljade svojih pristalica da marširaju do Kapitola u znak protesta zbog izbornih rezultata.

Upitan da li federalni tužioci ispituju Trampovu ulogu u podsticanju napada na Kapitol, Majkl Šervin, vršilac dužnosti američkog pravobranioca za Okrug Kolumbija, rekao je novinarima u četvrtak, "Gledamo sve aktere ovde i sve koji su imali ulogu i ako dokazi koji odgovaraju elementima krivičnog dela, biće optuženi".

Usledio je nasilje u kom je poginulo petoro ljudi, uključujući i policajca Policije Kapitola.

Bezbednosni zvaničnici sapštili su da istražuju okolnosti koje su dovele do smrti policajca, ali nisu rekli da li vode istragu o ubistvu.

XS
SM
MD
LG