Linkovi

Centri za kontrolu bolesti naredili nošenje maski u javnom transportu


Putnici u njujorškom metrou (Foto: REUTERS/Jeenah Moon)
Putnici u njujorškom metrou (Foto: REUTERS/Jeenah Moon)

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su naredbu o obaveznom nošenju maski u javnom transportu. Odluka, koja stupa na snagu u ponedeljak, doneta je u trenutku u kom se u SAD-u dnevno registruju hiljade smrtnih slučajeva od posledica Kovida 19.

Odluka podrazumeva obavezno nošenje maske na licu tokom putovanja avionom, brodom, vozom, podzemnom železnicom, autobusima, taksi prevozom, stanicama javnog prevoza i lukama.

Nošenje maski tokom transporta zaštitiće građane i uveriti ih da možemo pputovsati bezbedno čak i tokom pandemije”, navodi se u nardbi od 11 stranica koju je potpisao Marti Setron, direktor Odeljena za globalnih migracija i karantin CDC-ja.

U skladu sa odlukom građani treba da nose maske tokom transporta, izuzev u kratkotrajnim vremenskim periodima, dok jedu, piju ili uzimaju terapiju. Maske mogu biti proizvedene ili samostalno napravljene.

Izuzeci se primenjuju na putnike mlađe od dve godine i građane sa određenim zdravstvenim poteškoćama. Nije propisano prekrivanje nosa i lica tokom vožnje u privatnim auutomobilima ili komercijalnim vozilima u kojima se nalazi jedna osoba.

Na osnovu naredbe građani koji ne nose maske krše federalni zakon.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ukazali su da bi se građani, koji se oglušuju o donetu naredbu, mogli suočiti sa kaznama koja se određuju za krivična dela iz oblasti kriminala.

Međutim, ta američka federalna agencija ukazala je da se zalaže da kaznena politika bude zasnovana na novčanim kaznama.

Američki predsednik Džozef Bajden, dan nakon inauguralne ceremonije, zatražio je od vladinih agencija da primene mere koje bi rezultirale nošenjem maski tokom putovanja i korišćenja usluga javnog saobraćaja.

Bivši predsednik Donald Tramp, čiji je mandat okončan 20. januara, nije podržao inicijativu CDC-ja o obaveznom nošenju maski – pa je federalna agencija, umesto toga, izdala preporuku o njihovoj upotrebi. Tramp je, takođe, odbio i nastojanja da se maske za lice koriste u američkom Kongresu.

Pred bolnicom tokom predsednikovog lečenja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG