Linkovi

Zoran Stojiljković: Vitaminskim paketom vlast kupuje penzionere


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje vitaminski paket za penzionere
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje vitaminski paket za penzionere

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će penzioneri u Srbiji dobiti takozvani "vitaminski paket" podelila je javnost u Srbiji. Naspram onih koji se zahvaljuju na brizi države za najstarije, mnogo je i onih koji ovaj potez tumače kao predizbornu kampanju, pa čak i kao neku vrstu uvrede na račun penzionera, jer vlast koristi tešku situaciju i pokušava da ih potkupi sa tri kutije vitamina.

"Mislim da je to sramota - izaći u medije i reći kako su penzioneri heroji našeg doba, kako su pomogli finansijsku i fiskalnu stabilizaciju Srbije, a onda im udeliti paketić koji možda ne vredi ni hiljadu dinara. Mislim da je to strašno", izjavio je za Glas Amerike Ljubiša Babić, generalni sekretar Ujedinjenog sindikata penzionera Srbije.

"Ovo je n-ta potvrda potrebe predsednika Vučića da bude sveprisutan, da na sve reaguje. Ovo je jedan hiper-razvijen globalni marketinški program koji uvek vidi rejtinge i izbore na vidiku", dodaje Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost".

Po rečima Ljubiše Babića ovim potezom je i sama država priznala da su penzioneri osiromašeni do mere da ne mogu sami od svojih primanja da kupe ni tri kutije vitamina i minerala.

"Imamo oko milion penzionera koji su odlaskom u penziju osuđeni na doživotno siromaštvo. Mislim da je to strašno. Mislim da je Vlada Srbije toga svesna, pa i predsednik i zbog toga im udeljuje kao pomoć malo vitamina i minerala jer znaju da od tih para koje imaju ne mogu da priušte sebi i hranu i lekove, i da plate dažbine. I još da kupe sad u ovo pošasti i dodatne minerale i vitamine".

"Svaka mera gađa nekoga, a mi smo do te mere nejednako i siromašno društvo da je podela lekova, da je podela 20 ili 30 evrića, ili 100 evra svima ogromna suma koja kupuje ogroman broj ljudi", ističe Stojiljković.

Kako još kaže - osim što ovakve vesti služe i tome da sakriju neke druge, po vlast nepovoljne vesti, loše je i to što se gotovo više niko i ne seća kako je država od penzionera četitri godine - od 2014. do 2018. uzimala novac da bi spasavala budžet.

"Naša penzionerska organizacija, a i druge ne odustaju od toga da se u odgovarajućem broju rata vrati ono što je uzeto penzionerima. Za te četiri godine to je nešto preko 600 miliona evra koji su upumpani u budžet i njegovu stabilizaciju", kaže Stojiljković za Glas Amerike.

A prema istraživanju portala Nova ekonomija ovaj vitaminski paket će koštati poreske obveznike skoro 10 miliona evra, a javna nabavka za kupovinu cinka i vitamina C i D3 je označena kao hitna i sprovedena u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva.

Posao će ići preko kompanije Goodwill Pharma iz Subotice, piše Nova ekonomija i dodaje da je vlasnik Goodwill Pharme, "dobar poznanik" predsednika Srbije.

XS
SM
MD
LG