Linkovi

Pisonero: U interesu Crne Gore depolitizovan obrazovni sistem, EU prati napredak u toj oblasti


Sedište Evropske komisije u Briselu (REUTERS/Yves Herman)
Sedište Evropske komisije u Briselu (REUTERS/Yves Herman)

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, poručila je da je u interesu Crne Gore da ima profesionalni, depolitizovani, efikasni, visokokvalitetni obrazovni sistem koji uživa povjerenje javnosti.

Komentarišući aktuelna imenovanja u crnogorskom školstvu, Pisonerova je istakla da u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore EU, Unija kontinuirano prati napredak zemlje u oblasti javne uprave i obrazovnog sistema, javlja Radiotelevizija Crne Gore.

Upitana za komentar povodom nedavnog imenovanja osobe koja veliča ratne zločince za direktora jedne od osnovnih škola, te da li je to u skladu sa EU principima, Pisonero je kazala da Evropska unija odbacuje i osuđuje svako poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrijednostima.

Očekuje se da će politički lideri i državni službenici na Zapadnom Balkanu poštovati najviše standarde integriteta i da će svojim primjerom dati priznanje onome što se dogodilo, odavanjem počasti žrtvama i istinskim promovisanjem pomirenja suočavanjem sa korijenima mržnje koja je dovela do genocida i ratnih zločina”, rekla je Pisonero.

Ona je naglasila i da se od svake zemlje koja teži pridruživanju EU očekuje poštovanje i promovisanje vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde u EU.

Kandidatkinja odustala od funkcije

Učiteljica Rada Višnjić saopštila je da je u ponedeljak, 19. jula, dobila rješenje da je imenovana za v.d. direktora OŠ ",Jugoslavija" u kojoj je, kako je istakla, dobila neregularan otkaz, što će se na Sudu dokazati.

"Кako je politička javnost burno reagovala, jer sam deklarisana kao nacionalna Srpkinja, pa su me opet pokušali neistomišljenici diskreditovati kao ličnost, po ustaljenom običaju i kako je moja ministarka nasjela na sve te necivilizovane reakcije i najavila razrješenje istoga dana, ja sam sjutradan, u utorak obavijestila Ministarstvo preko njenih ljudi, da odustajem od potpisivanja rješenja zbog pritiska koji je izvršen na moju ličnost i obavijestila moju sekretaricu škole da neću preuzetu funkciju i da ne želim to radno mjesto”, navela je Višnjić.

Ona je poručila da misli “da je bilo poštenije da je moja ministarka saopštila javnosti istinu, nego što je ćutala o tome i danas poslala poštom moje razrješenje”.

Imenovanja više od 500 vršilaca dužnosti direktora škola i vrtića naišla su na oštru reakciju dijela javnosti, naročito nakon što je učiteljicu - koju je prethodna vlast suspendovala zbog pozivanja djece na moleban SPC u vrijeme političko-vjerskih tenzija, nova vlast imenovala za direktoricu Osnovne škole “Jugoslavija” u Baru.

XS
SM
MD
LG