Linkovi

Amerikanci biraju guvernere dve države, izbori širom SAD test i za nove zakone


Demokratski kandidat za guvernera Teri Mekolif na predizbornom skupu u Virdžiniji (Foto: Rojters/Elizabeth Frantz)
Demokratski kandidat za guvernera Teri Mekolif na predizbornom skupu u Virdžiniji (Foto: Rojters/Elizabeth Frantz)

Birači u Sjedinjenim Državama glasaju u utorak za guvernere saveznih država Virdžinija i Nju Džersi, na izborima koji se pomno prate širom zemlje uoči izborne trke za članove Kongresa naredne godine.

U Virdžiniji, kandidati za guvernera su demokrata Teri Mekolif, koji je bio na tom položaju od 2014. do 2018. godine, i republikanac Glen Jangkin, novo lice na političkoj sceni.

Oba kandidata su poslednje predizborne skupove održali u ponedeljak u predgrađima severne Virdžnije, u okolini prestonice Vašington. Jangkin je svojim pristalicama rekao da se na izborima u utorak "odlučuje budućnost zemlje", dok je Mekolif poručio da su "ulozi ogromni".

Podrška za demokratskog kandidata je prema anketama proteklih meseci pala, kako je opadala i popularnost predsednika Džoa Bajdena. Bivši predsednik Donald Tramp podržao je Jangkina.

U Nju Džersiju, guverner Fil Marfi pokušava da postane prvi demokrata koji je ponovo izabran na taj položaj poslednje 44 godine. Marfijev protivkandidat je bivši republikanski član državne skupštine Džek Kjatareli.

Demokrate imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu, gde se 2022. godine ponovo bira svih 435 članova. Trenutno su upražnjena tri mesta u donjem domu američkog Kongresa koja se moraju popuniti pre kongresnih izbora.

U utorak će biti održani vanredni izbori za članove Predstavničkog doma koji zastupaju dva distrikta u Ohaju. Takođe se održavaju stranački izbori za zakonodavca koji će zastupati jedan distrikt na Floridi.

Širom zemlje se održava i niz lokalnih izbora, od gradonačelnika i gradskih veća do školskih odbora, dok se glasa i o nizu mera i inicijativa. Izbori širom SAD u utorak takođe će biti prvi test novih restrikcija na glasanje, koje su usvojili republikanci, dok će izborni zvaničnici imati priliku da se suprotstave dezinformacijama u pogledu bezbednosti izbora.

Za pojedine građane, izlazak na biralište će biti drugačiji u odnosu na prošlu godinu, kada su zvaničnici uveli promene zbog pandemije koronavirusa kako bi olakšali glasanje poštom. U pojedinim američkim državama, te promene su ostale na snazi, dok su negde ukinute.

U nekim državama, pooštrena su pravila za glasanje zbog zakona koje su usvojila lokalna zakonodavna tela koje kontrolišu republikanci. Među njima su i Florida i Džordžija, gde birači moraju da poštuju nova pravila za identifikaciju da bi glasali poštom.

Republikanci su tvrdili da su te promene neophodne da bi se poboljšala bezbednost i javno poverenje posle predsedničkih izbora 2020. godine, a u svetlu Trampovih nedokazanih tvrdnji da su izbori bili pokradeni.

Te tvrdnje su odbacile sudije i izborni zvaničnici iz obe stranke koji su potvrdili izborni rezultat, kao i sekretar za pravosuđe za vreme Trampove administracije.

Izborni zvaničnici će u utorak takođe imati priliku da obrazuju birače o tome kako izborni sistem funkcioniše i da se suprotstave dezinformacijama koje i dalje postoje u pogledu preddsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG