Linkovi

Ambasador Godfri potvrdio da Srbija nije pozvana na Samit o demokratiji


Ambasador SAD Entoni Godfri obraća se novinarima nakon razgovora delegacije Američke privredne komore sa srpskim ministrom za infrastrukturu Tomislavom Momirovićem (levo), u Beogradu, 9. novembra 2021. (Foto: N1, screenshot)
Ambasador SAD Entoni Godfri obraća se novinarima nakon razgovora delegacije Američke privredne komore sa srpskim ministrom za infrastrukturu Tomislavom Momirovićem (levo), u Beogradu, 9. novembra 2021. (Foto: N1, screenshot)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entoni Godfri potvrdio je u utorak da Srbija neće biti pozvana na Samit za demokratiju koji predsednik SAD Džozef Bajden organizuje 9. i 10. decembra.

Na samitu će učestvovati više od 100 zemalja, a okupljanje će biti posvećeno odbrani vladavine prava i borbi protiv autoritarnih sistema širom sveta. Nisu svi naši partneri mogli biti pozvani na samit. Cilj je bio da pozovemo zemlje iz različitih regiona sa različitim nivoom razvoja demokratije. Kako one u kojima je demokratija vrlo dobro razvijena, tako i one u kojima se demokratija još razvija, sa različitom veličinom i različitim brojem stanovnika, rekao je Godfri, preneo je N1.

Sjedinjene Države ostaju, međutim, posvećene saradnji sa Srbijom u drugim formama, kako bi se unapredila i ojačala demokratija, rekao je Godfri posle razgovora predsednika Američke privredne komore Zorana Petrovića i predsedavajućeg odbora AmCham Bojana Kaličanina sa srpskim ministrom za infrastrukturu Tomislavom Momirovićem o razvoju nacionalne infastrukture.

Na samit nisu pozvane ni BiH, kao ni Kosovo, dok će skupu, kako je objavio američki Politiko, iz regiona prisustvovati predstavnici Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Bajden će 9. i 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita, na kojem će se okupiti predstavnici vlada, civilnog društva i privatnog sektora.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom informacije da Srbija nije pozvana na samit, da svako ima pravo da bira koga će da pozove i ocenjuje tuđe demokratije.

"Ne pada mi na pamet da se dodvoravam, niti da urušavam i uništavam svoju zemlju da bi me neko stavio na neki spisak, niti kvarim odnose sa Rusijom i Kinom da bi nekom bio po volji", rekao je između ostlaog Vučić novinarima u nedelju tim povodom.

XS
SM
MD
LG