Linkovi

NVO traže reakcije nadležnih zbog govora mržnje


Olivera Zekić, članica Saveta REM-a (Foto: YouTube kanal Nova.rs, skrinšot)
Olivera Zekić, članica Saveta REM-a (Foto: YouTube kanal Nova.rs, skrinšot)

Osamnaest organizacija civilnog društva zatražilo je u četvrtak od Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao vrhovne vlasti u oblasti elektronskih medija, da u što kraćem roku izrekne odgovarajuću sankciju predsednici Saveta Oliveri Zekić zbog kršenja Kodeksa REM.

Predsednica Saveta REM Olivera Zekić je u emisiji Hit Tvit na TV Pink u nedelju 9. januara 2022. godine dva puta organizacije civillnog društva koje prate izveštavanje medija, nazvala paravojnim REM-ovima, ističe se u saopštenju organizacija koje je medijima prosledio Biro za društvena istraživanja – BIRODI, prenosi FoNet.

Kaznu za Zekić traže, kako su oblazložili, jer je tim činom, koji nije prvi put (navode i njena gostovanja u emisijama Pressing na TV N1 2.6.2020. i URANAK1 na K1 4.10.2021.), predsednica Saveta REM etiketirala organizacije koje se staraju o ostvarivanju ustavom garantovanog prava na informisanje.

"Time je stvoren ambijent društvene opravadanosti napada na ove organizacije i njihovog stavljanja van zakona", ocenjuju u saopštenju i podsećaju da organizacije civilnog društva više od decenije vrše monitoring medija u Srbiji u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Podseća se i da njihove nalaze relevatnim smatraju međunarodne organizacije, pre svega Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Sankcionisanjem postupanja predsednice Saveta REM, Savet REM bi pokazao svoju stvarnu posvećenost kažnjavanju govora mržnje, a za šta služi, između ostalog, i Kodeks članova Saveta REM", poručuju potpisnici saopštenja.

Skreću pažnju i da je Olivera Zekić koopredsednica Privremenog tela za praćenje medija tokom izbora.

"Pozivamo ovo telo da se u skladu sa svojim nadležnostima odredi povodom govora mržnje Olivere Zekić prema NVO koje monitorišu medije. Bez osude govora mržnje prema organizacijama koje svojim radom doprinose integritetu izbornog procesa, integritet Privremenog tela za praćenje medija tokom izbora će biti značajno urušen", ocenjuju u saopštenju.

Potpisnici su i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beogradski centar za bezbednosnu politku, Partneri Srbija, Fondacija Slavko Ćuruvija, Autonomni ženski centar, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Vojvođanski gradjanski centar, YUCOM, CANVAS kao i Transparetnost Srbija, PROTECTA, Inicijativa mladih za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava.

Koalicija prEUgovor: Hitna reakcija zbog napada na novinare, NVO i opoziciju

Koalicija prEUgovor zahteva hitnu reakciju nadležnih institucija zbog najnovijih napada na nezavisne novinare, predstavnike civilnog društva, stranih država i opozicije od strane provladinih medija koji su emitovali video sa opasnim i lažnim optužbama da oni učestvuju u navodnim pripremama ubistva predsednika države i članova njegove porodice.

Dosadašnji izostanak reakcije domaćih institucija na iznošenje ovako teških optužbi koje ugrožavaju bezbednost javnih ličnosti predstavlja snažan pokazatelj ubrzane regresije vladavine prava u Srbiji, ocenjuju članice prEUgovora u saopštenju.

Ističe se da "video ('Meta porodica' Tomislava Lovrekovića) čiju režiju potpisuje aktivista vladajuće stranke, a koji je emitovan i sa televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom, predstavlja "poziv na linč ljudi čije su fotografije prikazane i na obračun sa organizacijama i medijima iz kojih dolaze".

Ukazuje se i da su u njemu bez i jednog dokaza optuženi da su se udružili ne samo da ubiju predsednika Republike i njegovu porodicu već i da imaju nameru da ubiju Srbiju kao državu.

"Time je, po oprobanom receptu iz devedesetih godina prošlog veka, pokrenuta hajka, dat razlog i opravdanje, i poslat poziv da neko ove 'neprijatelje države' onemogući u sprovođenju ovog navodnog plana", upozorava prEUgovor.

Ta koalicija podseća na "zloslutnu stvar" da je video sličnog sadržaja na istim televizijama emitovan pre tačno četiri godine, kada je meta progona zasnovanog na lažnim optužbama i konstrukcijama bio političar iz Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović, koji je neposredno posle toga ubijen. Smatraju da je odsustvo reakcije pre svega nadležnih organa, odnosno javnog tužilaštva i Regulatornog tela za elektronske medije (REM), na ovaj vid ugrožavanja bezbednosti pojedinaca nedopustivo.

"Takođe, odsustvo reakcije drugih državnih funkcionera koji se oglašavaju u mnogim drugim prilikama, kao što su predsednik države i premijerka, ali i resorna ministarstva i skupštinski odbori moglo bi se tumačiti kao posredna podrška autorima i emiterima videa", ističu u saopštenju. Uz podršku svim kolegama koji su meta ovog, kako navode, najnovijeg u nizu napada od strane glasnogovornika vlasti, zahtevaju da se utvrdi krivična odgovornost zbog neosnovanih optužbi za krivično delo priprema atentata iznetih u videu.

Koaliciju prEUgovor čine Akcija protiv trgovine ljudima ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

XS
SM
MD
LG