Linkovi

Analitičari: Vučić neće menjati politiku prema Kosovu, odnosi će zavisiti od situacije u Ukrajini


Izbori u Srbiji, 3. aprila 2021. (Foto: Reuters/Zorana Jevtić)
Izbori u Srbiji, 3. aprila 2021. (Foto: Reuters/Zorana Jevtić)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće u svom drugom mandatu značajno menjati svoj odnos prema Kosovu, ali budući odnosi Beograda i Prištine najviše će zavisiti od situacije u Ukrajini, smatraju pojedini srpski i albanski analitičari na Kosovu.

Analitičar Fadilj Ljepaja smatra da je pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji bila očekivana. Prema njegovim rečima Vučićeva politika prema Kosovu zavisiće u narednom periodu od situacije u Ukrajini.

Dosta toga u Vučićevoj politici zavisi od toga kako će gopsodin Putin i ruska armija proći u Ukrajini. Ja mislim da su srpski birači uplašeni onim što se može dogoditi u ovoj da tako kažem konfuznoj situaciji. Ako gospodin Putin uspe u Ukrajini neke snage ovde računaju da će Balkan biti sledeći cilj. Jednostavno srpski birač je bio uplašen i u konfuziji i jednostavno to stanje ne odgovara promenama“, rekao je Ljepaja za Glas Amerike.

Urednik Radio televizije KIM Goran Avramović takođe smatra da ne treba očekivati promenu Vučićeve politike prema Kosovu, posebno ne kako je naveo dok se ne reši situacija u Ukrajini.

U ovom trenutku ti odnosi Beograda i Prištine su dodatno talac svega onoga što se dešava u Ukrajini i pred predsednikom Vučićem je zapravo vrlo ozbiljna dilema na koju će se stranu prikloniti, da li je to Brisel, da li je to Moskva. Svi znamo kakva je Moskva deo jednačine i slagalice oko situacije na Kosovu. Tako da, pre svega od rešenja te drame koja je nažalost jeziva i koja se dešava u Ukrajini, zavisi njegovo opredeljenje i prema situaciji vezanoj za Kosovo i Metohiju”, rekao je Avramović za Glas Amerike.

Građani Prištine i Gračanice Srbi i Albanci nisu iznenađeni pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima. Međutim, njihova očekivanja o tome da li će za vreme njegovog novog mandata doći do potpune normalizacije odnosa između Beograda i Prištine su različita.

„Mora da razmišlja da treba da živimo u slozi, u miru, ne da živimo ono što doživljava Ukrajina danas, a u Vučićevoj glavi mislim da je dosta onoga što Putin radi. Treba da razmisli dva puta i onda da postupi. Narod Kosova je dobio svoju slobodu i treba da živimo u slozi i Albanci i Srbi, koji su na Kosovu ali i u Srbiji“, kaže u anketi za Glas Amerike jedan građanin Prištine.

„Nadam se da će sa Kosovom da se završi jednom zauvek ovo i oni da priznaju nas i mi njih i da kao susedi živimo zajedno, a ne kao do sad. Ja mislim da između naroda nema toliko mrženje koliko između političara“, dodaje jedna njegova sugrađanka.

Analitičari: Vučić neće menjati politiku prema Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Mišljenja građana Gračanice su drugačija.

„Da se potpiše sporazum između Prištine i Beograda neće biti sigurno, jer Kosovo krši sve potpisane brisleske sporazume, a jedino Vučić ako ima pritiske velike da bi potpisao. Međutim taj Srbin se još nije rodio koji će potpisati Kosovo kao nezavisno“.

„Što se tiče nekog dogovora sa Albancima zaista malo nas ovde bilo ša očekuje sve dok je na čelu privremenih institucija Aljbin Kurti i Vjosa Osmani. Zaista tu je toliko mali i sužen prostor da je neverovatno, zaista ne očekujemo ništa",

Srbi sa Kosova su na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima, prvi put su posle 1999. godine glasali van mesta u kojima žive – Kuršumliji, Bujanovcu, Raški i Tutinu. Goran Avramović smatra da „činjenica da srpski izbori prvi put nisu organizovani i na Kosovu govori da se Kosovo sve više udaljava od Beograda”.

XS
SM
MD
LG