Linkovi

Kina: Redovna vojna isporuka Srbiji


ARHIVA - Avioni Y-20 na sajmu vazduhoplovstva u Pekingu, 2015. (Foto: Reuters/Jason Lee)
ARHIVA - Avioni Y-20 na sajmu vazduhoplovstva u Pekingu, 2015. (Foto: Reuters/Jason Lee)

Kina je saopštila u ponedeljak da su vojni avioni isporučili "regularnu vojnu opremu" Srbiji, i to su prvi komentari u vezi sa šest transportnih aviona Y-20 koji su tokom vikenda sleteli u Beograd.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijam rekao da je akcija bila deo godišnjeg plana saradnje dve zemlje i da ne pogađa nijednu treću stranu, kao i da "nema nikakve veze sa trenutnom situacijom".

Po sletanju, spekulisalo se da avioni nose rakete zemlja-vazduh HQ-22, što je bio deo prethodnog dogovora dve zemlje. Ministarstvo odbrane Srbije nije odgovorilo na upit za komentar Asošiejted presa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aludirao je da je reč o isporuci dogovorenoj 2019, i najavio da će u utorak ili sredu "prikazati najnoviji ponos srpske vojske".

Isporuka aviona zabrinula je zapadne zemlje da bi potenijalno gomilanje oružja na Balkanu, u vreme kada besni rat u Ukrajini, moglo da ugrozi bezbednost u regionu.

Isporuka aviona Srbiji, koja je morala da prođe teritoriju barem dve NATO članice, Turske i Bugarske, ocenjena je kao demonstracija kineske moći i globalnog dometa.

Avioni Y-20, već su korišćeni u misijama van Kine, poput one iz 2020. kada su učestvovali u proslavi Dana pobede u Moskvi 2020. Avioni su često uletali i u vazdušni prostor Tajvana.

Na Zapadu postoji strahovanje da bi naoružavanje Srbije od strane Rusije i Kine moglo da ohrabri zemlju da uđe u novi rat, posebno protiv Kosova koje je proglasilo nezavisnost. Srbija, Rusija i Kina ne priznaju nezavisnog Kosova, za razliku od zapadnih zemalja.

XS
SM
MD
LG