Linkovi

Mijačić: Suzbiti konfliktne potencijale na Kosovu


ARHIVA: Prelepljivanje registarske tablice na prelazu Merdare (Foto: VOA)
ARHIVA: Prelepljivanje registarske tablice na prelazu Merdare (Foto: VOA)

Pregovori Beograda i Prištine u Briselu nisu rezultirali dogovorom dve strane o upotrebi registarskih tablica.

Dijalog o tom značajnom pitanju za Kosovo i Srbiju pratila su očekivanja da rešenje neće biti postignuto brzo i lako.

Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), koji nije bio optimista u vezi sa epilogom razgovora dve strane, smatra da bi bilo najbolje da se angažman radne grupe za registarske tablice produži za još šest meseci.

"Da se nađe kompromisno rešenje kako situacija na Kosovu ne bi esklairala", kaže Mijačić.

Jesenas je pitanje tablica u velikoj meri zaoštrio odnose dve zajednice na Kosovu, sprska manjina je izašla na velike proteste koji su trajali nekoliko dana i kompromisno rešenje je bila odluka o nalepnicama na tablicama.

Istovremeno, u Briselu su predstavnici Srba i Albanaca dobili rok od šest meseci da pokušaju da nađu kompromisno rešenje, ali do dogovor nije postignut i po mišljenju Mijačića razvoj situacije na Kosovu mogao bi da ode u neželjenom smeru.

Pitanje je pre svega za međunarodnu zajednicu, za zemlje Kvinte kako će oni gledati na ovu situaciju, kako će oni gledati na obustavu pregovora i na dalji razvoj situacije na Kosovu. Ja moram napomenuti da svako odsustvo pregovora često puta vodi u konflikt, a imajući situaciju rata u Ukrajini i svega onoga što se dešava tamo mislim da nikome nije u interesu da se desi neki novi konflikt na Balkanu”, kaže Mijačić.

On smatra da je na Americi i Evropi da privole obe pregovaračke strane na konstruktivnost.

Mijačić: Amerika nastoji da pacifikuje region
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Ukoliko recimo od sutra specijalna kosovska policija krene da zaplenjuje tablice na automobilima sa oznakama gradova Kosovska Mitrovica, Peć ili Priština koje je izdao MUP Republike Srbije, svakako će doći do sukoba između lokalne zajednice i specijalne policije. I taj sukob pitanje je kako će da se iskontroliše. I otuda potrebno je sve te probleme rešavati dijalogom, a ne rešavati upotrebom specijalnih policijskih snaga", kaže on.

U razgovoru za Glas Amerike Mijačić ističe da je i dalje potrebno kontinuirano prisustvo SAD, EU i ostalih zemalja Kvinte na ovim prostorima, jer je kako kaže – u ovom trenutku najvažnije sačuvati mir na Kosovu:

Neophodno je suzbiti sve konfliktne potencijale. Jedan konfliktni potencijal su tablice, drugi veliki konfliktni potencijal je primena sporazuma o energetici i naplata električne energije koja će sigurno doći na dnevni red nakon zimskog perioda, to jest krajem aprila, početkom maja. Pitanje da li će i to, ta situacija da se rešava kroz dijalog ili će se ići primenom specijalnih policijskih snaga, što će svakako izazvati lokalne nemire i nesigurnost u srpskim sredinama na severu Kosova", ukazuje ovaj stručnjak.

Mijačić smatra da je u ovom trenutku veća odgovornost na kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, jer je, kako smatra sagovornik Glasa Amerike, on već pokazao da nije previše zainteresovan za nalaženje kompromisa oko tablica i drugih spornih pitanja.

Mislim da je njemu negde i strategija da zaoštri situaciju, čime bi kupio dodatno vreme za neke buduće pregovore. Mi već vidimo od kako je on došao na čelo prištinske vlade da stalno odlaže proces pregovora, proces dijaloga", podvlači on.

Prema Mijačićevom mišljenju rat u Ukrajini prilično utiče na događaje na Kosovu i to na dva načina. Sa jedne strane, kako kaže, pažnja je sa Kosova preusmerena na Ukrajinu.

Sa druge strane preovladava strah da može taj konflikt da se prelije na odnose Srbije i Kosova. Mi čujemo često puta od kosovskih zvaničnika da oni se plaše da će Srbija vojno intervenisati na Kosovu kao što je Rusija vojno intervenisala u Ukrajini. Taj strah je verovatno sa njihove strane verujem realno percipiran, mada sa druge strane vidimo da ne postoje naznake od strane vlade u Beogradu da imaju takve namere. I ja iskreno mislim da zaista takvih namera nema jer je svima jasno da ukoliko dođe do tako nekih incidenata da će to biti veliki problem ne samo za Srbiju i za Kosovo, već za ceo region. I ne verujem da će bilo ko da se upušta u takvu avanturu", podvlači sagovornik Glasa Amerike.

Komentarišući posetu američke senatorske trojke regionu – Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu, a zatim i njihov odlazak u Brisel, Mijačić u tome vidi slanje jasne poruke da ne sme doći do bilo kakvog konflikta u ovom regionu u okolnostima koje postoje u okviru rata u Ukrajini.

Amerika strateški gleda na ovaj region i strateški vuče poteze na način da pacifikuje ceo region, da ga strateški veže za Zapad, za evroatlantske integracije. Sa druge strane EU je unija nezavisnih zemalja, svaka zemlja ima svoje interese koji su često puta konfliktni međusobno. često puta se dešava da nema unisonog stava od strane EU. Birokratski sistem je malo komplikovan i otuda drugačiji je potpuno pristup Evropljana, dok imamo drugačiji pristup SAD. I to nam i kazuje da bez SAD, bez njihovog aktivnog učešća nema nikakvog rešenja na Kosovu, to jest nema rešenja odnosa između Beograda i Prištine", zaključuje Dragiša Mijačić u razgovoru za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG