Linkovi

Savet bezbednosti, uključujući Rusiju, izrazio zabrinutost zbog Ukrajine


Članice Saveta bezbednosti na sednici o situaciji u Ukrajini 5. maja 2022.
Članice Saveta bezbednosti na sednici o situaciji u Ukrajini 5. maja 2022.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, uključujući Rusiju, izrazio je zabrinutost zbog mira i bezbednosti Ukrajine i podržao napore generalnog sekretara UN da se pronađe mirno rešenje, u prvom saopštenju tog tela od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Saopštenja Saveta bezbednosti usvajaju se konsenzusom. Nacrt kratkog teksta koji je usvojen u petak izradile su Norveška i Meksiko.

"Savet bezbednosti izražava duboku zabrinutost zbog očuvanja mira i bezbednosti Ukrajine", navodi se u saopštenju. "Savet bezbednosti podseća da su se sve članice, prema Povelji UN, obavezale da svoje međunarodne sporove rešavaju mirnim putem".

Kako se dodaje u saopštenju, Savet bezbednosti izražava snažnu podršku naporima generalnog sekretara da se pronađe mirno rešenje", i takođe se zahteva da generalni sekretar Antonio Gutereš u dogledno vreme podnese novi izveštaj Savetu.

Gutereš se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu prošle nedelje. Njegova poseta je otvorila put za zajedničke operacije UN-a i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u kojima je evakuisano oko 500 civila iz Marijupolja i čeličane Azovstal protekle nedelje.

Saopštenje Saveta bezbednosti je usvojeno uprkos diplomatskim čarkama koje su eskalirale od kako je Rusija 24. februara pokrenula, kako je opisuje, "specijalnu vojnu operaciju", a koju je Gutereš oštro kritikovao kao "apsurdni rat Rusije."

Rusija je uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti 25. februara kojom bi se osudila njena invazija. Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija su se uzdržali od glasanja. Da bi se usvojila rezolucija Saveta bezbednosti potrebnoj je devet glasova za, kao i da nijedna od pet stalnih članica SB - SAD, Rusija, Kina, Francuska i Britanija - ne uloži veto.

Generalna skupština UN, koja ima 193 članice od kojih nijedna nema pravo veta, ubedljivom većinom glasova je usvojila dve rezolucije koje pokazuju međunarodnu izolaciju povodom Ukrajine. Takve rezolucije su neobavezujuće, ali imaju političku težinu.

Generalna skupština je osudila "rusku agresiju na Ukrajinu", zahtevajući da ruske trupe prestanu napade i povuku se iz Ukrajine, kao i da se omogući dostavljanje pomoći i zaštita civila. Rusija se takođe kritikuje zbog stvaranja "teške humanitarne situacije".

XS
SM
MD
LG