Linkovi

Završavaju se konsultacije o novoj vladi Srbije


Konsultacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju nove vlade sa predstavnicima koalicije NADA
Konsultacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju nove vlade sa predstavnicima koalicije NADA

BEOGRAD - U ponedeljak će biti završene konsultacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o formiranju nove vlade. Prošle nedelje Vučić otpočeo konsultacije sa Koalicijom Albanaca doline, koalicijom Zajedno za Vojvodinu, Muftijinim amanetom, kao i Savezom Vojvođanskih Mađara, Zavetnicima, POKS-om i pokretom Dveri.

Za danas su predviđene konsultacije sa predstavnicima koalicije NADA, Socijalističkom partijom Srbije, predstavnicima dela liste Ujedinjeni za pobedu Srbije, kao i listom SNS-a „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“.

Predstavnici koalicije Moramo i SDA Sandžaka su ranije najavili da se neće odazvati pozivu Vučića za razgovor o novoj vladi.

Nakon obavljenih konsultacija mnogi od predstavnika lista su najavili da neće učestvovati u formiranju vlade, a lider SPS-a Ivica Dačić je pred konsultacije izjavio da očekuje da njegova stranka zajedno sa naprednjacima ponovo formira vladu.

I lider SVM Ištvan Pastor je nakon razgovora sa Vučićem rekao da će njegova stranka biti deo parlamentarne većine, da će u Vladi kao i do sada imati državne sekretare, kao i da očekuju i da imaju mesto potpredsednika parlamenta.

Sam lider SNS-a i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije najavio da su u igri za premijera Srbije četiri imena, a o tome više govoriti u obraćanju građanima Srbije u ponedeljak u 18h.

Inače, Republička izborna komisija je 5. jula proglasila konačne rezultate izbora i po zakonu poslednji rok za održavanje konstitutivne sednice parlamenta je 30 dana od tada, odnosno 4. avgust. Rok za formiranje vlade je 90 dana od momenta kada se konstituiše Skupština Srbije.

XS
SM
MD
LG