Linkovi

UN osudile pokušaj Rusije da anektira delove Ukrajine, Srbija podržala rezoluciju


Rezultat glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (Foto: REUTERS/David 'Dee' Delgado)
Rezultat glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (Foto: REUTERS/David 'Dee' Delgado)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u sredu je, velikom većinom glasova, osudila ruske "pokušaje nelegalne ankesije" četiri delimično okupirana regiona u Ukrajini i pozvala sve zemlje da ne priznaju taj potez.

Od Moskve se, u usvojenoj meri, zahteva da “hitno i bezuslovno” odustane od navodnih aneksija, a insistira se i na hitnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih snaga sa cjelokupne međunarodne priznate ukrajinske teritorije.

Za rezoluciju, čiji je nacrt izradila Evropska unija, glasale su 143 zemlje - odnosno tri četvrtine generalne skupštine koju čine 193 članice - pet je bilo protiv, a 35 uzdržane.

Srbija i Crna Gora podržale su rezoluciju kojom se takođe potvrđuje suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine u okvirima međunarodno priznatih granica.

"Ovo je izvanredno", rekao je novinarima posle glasanja ukrajinski ambasador pri UN-u Sergej Kislica, dok je američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild naglasila da rezultat glasanja pokazuje da Rusija ne može da zastraši svet.

Rusiji su se u glasanju protiv rezolucije pridružile samo Sirija, Nikaragva, Severna Koreja i Belorusija. Među 35 uzdržanih je bila i Kina, strateški partner Rusije, dok se ostale zemlje nisu izjašnjavale.

Kineski ambasador je saopštio da je njegova zemlja bila uzdržana zato što ne veruje da će rezolucija pomoći i naglasio da bi "svaki potez koji Generalna skupština preduzme trebalo da doprinese deeskalaciji situacije, nastavku dijaloga i promovisanju političko rešenja krize".

"Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. Međutim, sutra može da bude napadnuta teritorija neke druge zemlje. To možete biti i vi. Vi možete biti sledeći. Šta bi ste očekivali od ovog tela", rekla je američka ambasadorka Tomas-Grinfild uoči glasanja.

Ruski ambasador pri svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzija rekao je uoči glasanja da je rezolucija "ispolitizovana i da predstavlja otvorenu provokaciju" i dodao da bi "mogla da uništi napore za diplomatsko rešenje krize".

Ishodom glasanja je, kako ocenjuje agencija Rojters, ojačana diplomatska međunarodna izolacija Moskve od kako je izvršila invaziju na susednu zemlju.

Reč je o najsnažnijoj podršci Ukrajini u generalnoj skupštini od ukupno četiri rezolucije koje su usvojene od kako su ruske trupe ušle u Ukrajinu 24. februara.

Rusija je nedavno uložila veto na sličnu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom bi se osudile aneksije. U Generalnoj skupštini, veto nije dozvoljen, ali rezolucije nisu pravno obavezujuće, dok one usvojene pred Savjetom bezbjednosti jesu.

Moskva je u septembru proglasila aneksiju četiri ukrajinska regiona - Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje - nakon organizovanja, kako ih je nazvala, referenduma. Ukrajina i njeni saveznici odbacili su glasanje kao nelegalno i iznuđeno.

Od početka rata u Ukrajini, članice Generalne skupštine UN-a podržale su rezolucije kojima se od Rusije zahtijevalo da zaustavi napade, zatim Moskva okrivila za humanitarnu krizu u Ukrajini, te suspendovano članstvo Rusije u Savjetu za ljudska prava.

Posle ruske aneksije Krima 2014., generalna skupština usvojila je rezoluciju kojom se referendum proglašava nevažećim, sa 100 glasova ZA, 11 protiv i 58 uzdržanih.

XS
SM
MD
LG