Linkovi

Bajden posle ostavke britanske premijerke: Tras je bila dobra partnerka


ARHIVA - Premijerka Velike Britanije Liz Tras i predsednik SAD Džo Bajden na bilateralnm stanku, tokom 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u sedištu UN, u Njujorku, 21. septembra 2022.
ARHIVA - Premijerka Velike Britanije Liz Tras i predsednik SAD Džo Bajden na bilateralnm stanku, tokom 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u sedištu UN, u Njujorku, 21. septembra 2022.

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je u četvrtak britansku premijerku Liz Tras, koja se povlači sa funkcije posle samo šest nedelja svog turbulentnog mandata, "dobrom partnerkom" u podršci Ukrajini da se odbrani od ruske agresije.

Bajden je odbio da se osvrne na njenu ostavku.

"O tome treba da odluči ona", rekao je novinarima u Beloj kući nekoliko trenutaka pre nego što se ukrcao u predsednički helikopter "Marin 1" na putu za Pensilvaniju.

"Ali gledajte, ona je bila dobar partner u Rusiji i Ukrajini, a Britanci će rešiti svoj problem".

Bajden je odbacio sve potencijalne efekte prelivanja političkih previranja u najstarijem savezniku Sjedinjenih Država.

"Mislim da oni nisu toliko važni", rekao je.

Tras je podnela ostavku pošto je njena agenda za smanjenje poreza, za koju nije imala obezbeđena sredstva, oborila britansku funtu, podigla troškove zaduživanja i izazvala previranja na finansijskom tržištu.

Jaki saveznici

Bajden, koji je razgovarao telefonom sa Tras o Ukrajini i sastao se sa njom lično na marginama sastanka Generalne skupštine UN u septembru, jasno je stavio do znanja da se protivi ekonomskim planovima Trasove da smanji poreze za "super bogate".

"Nisam se slagao sa politikom, ali to je na Velikoj Britaniji da donese tu odluku, a ne na meni", rekao je on novinarima prošle nedelje.

Britanska premijerka Liz Tras sa svojim suprugom Hjuom O'Lerijem ulazi u rezidenciju u Dauning ulici broj 10, u Londonu, 20. oktobra 2022.
Britanska premijerka Liz Tras sa svojim suprugom Hjuom O'Lerijem ulazi u rezidenciju u Dauning ulici broj 10, u Londonu, 20. oktobra 2022.

Ranije u četvrtak, Bela kuća je objavila izjavu u kojoj je izrazila Bajdenovu podršku britanskoj vladi i njegovu zahvalnost premijerki Tras.

"Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo su jaki saveznici i trajni prijatelji - i ta činjenica se nikada neće promeniti", navodi se u saopštenju.

Posmatrači se slažu. Od svih pitanja koja dele britansku Konzervativnu partiju, svi se slažu oko centralnog značaja odnosa Velike Britanije i SAD, rekao je Dejvid H. Dan, predsednik odeljenja političkih nauka i međunarodnih studija na Univerzitetu u Birmingemu.

Posle Bregzita, Konzervativna partija je postala desnije krilo, sa više libertarijanskih članova među svojim redovima, rekao je Dan za Glas Amerike.

"To ih, zajedno sa antipatijom prema EU, čini još sklonijim da traže svog prirodnog saveznika preko Atlantika, a ne preko Lamanša u Evropi", rekao je Dan.

Konzervativna partija ima veliku većinu u parlamentu i ne mora da raspisuje opšte nacionalne izbore još dve godine. Predviđeno je da do 28. oktobra izaberu novog lidera; bivši ministar finansija Riši Sunak će se takmičiti za tu funkciju protiv bivše ministarke odbrane Peni Mordaunt.

Boris Džonson, koji je zbačen sa mesta premijera u julu posle masovnih ostavki njegovih ministara, takođe navodno teži povratku.

Ko god da se pojavi kao sledeći premijer, nosiće teret britanske slabosti kod kuće, rekla je Lesli Vinjamuri, direktorka američkog i američkog programa u Čatam hausu.

"Ovo neizbežno znači da će novi premijer biti daleko skloniji da se blisko poveže sa SAD, a pretpostavljam i da sredi dobre odnose sa Evropom", rekao je Vinjamuri za Glas Amerike.

Podrška Ukrajini

Uprkos promeni u rukovodstvu, Velika Britanija će ostati nepokolebljiva podrška Ukrajini u njenoj borbi protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je Džejson Mojer, programski saradnik za globalni evropski program u Vilson centru.

"Velika Britanija je treći po veličini pružalac vojne i finansijske podrške Ukrajini, iza samo Sjedinjenih Država i Evropske unije, i domaćin je programa obuke za do 10.000 ukrajinskih vojnika", rekao je Mojer za Glas Amerike.

U utorak se savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan sastao sa Benom Volasom, državnim sekretarom za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva. Njih dvojica su istakli svoju posvećenost nastavku pružanja bezbednosne pomoći Ukrajini.

Posmatrači kažu da će sledeće britansko rukovodstvo verovatno slediti konzervativniju spoljnu politiku – strogu prema Rusiji i Kini i priznajući da je Evropa od suštinskog značaja za britanski ekonomski uspeh.

XS
SM
MD
LG