Linkovi

Prva odluka britanskog premijera - odlaganje objave plana za spas ekonomije


Riši Sunak ispred Dauning strita broj 10, rezidencije premijera
Riši Sunak ispred Dauning strita broj 10, rezidencije premijera

LONDON - Novi britanski premijer Riši Sunak započeo je svoj prvi radni dan na mestu britanskog premijera i predstavio novi kabinet. Takođe je potvrdio da odlaže objavljivanje željno očekivanog ekonomskog plana, koji bi trebalo da stabilizuje britanske javne finansije, do 17. novembra - više od dve nedelje nakon što je prvobitno planirano.

Odlaganje je ujedno i Sunakova prva politička odluka pošto je u sredu zvanično i počeo da radi na mestu premijera.

Ministar finansija Džeremi Hant izjavio je da će biti potrebno više vremena nego što se mislilo za izradu plana, i da je potrebno da on obuhvati i poslednje ekonomske prognoze.

"Premijer i ja smo odlučili da je mudro to objaviti 17. novembra", rekao je Hant.

Ministar finansija Džeremi Hant
Ministar finansija Džeremi Hant

Sunak je zamenio Liz Tras, posle njenog kratkog mandata koji je izazvao haos, i okupio je svoj kabinet prvi put u sredu.

Finansijska stabilnost Britanije poljuljana je posle odluke Liz Tras da smanji poreze, što je poremetilo bankarska i finansijska tržišta.

Kao treći premijer Britanije ove godine, Sunak se suočava sa velikim problemima i onim što je sam nazvao "dubokom ekonomskom krizom", kao i polarizovanom strankom koju mesecima potresaju skandali.

Jedan od njegovih prvih poteza bio je da ponovo postavi Džeremija Hanta za ministra finansija. Sunak je takođe vratio Dominika Raba na mesto zamenika premijera, dok je Džejms Kleverli dobio mesto šefa diplomatije, a Ben Volas mesto ministra odbrane.

Dominik Rab je dobio poziciju zamenika premijera
Dominik Rab je dobio poziciju zamenika premijera

Za ministarku unutrašnjih poslova ponovo je postavio Suelu Brejverman, manje od nedelju dana pošto je Liz Tras smenila zbog kršenja bezbednosnih pravila.

Zbog toga će verovatno biti na meti kritika opozicionih laburista, koji su već ocenili da je Sunak vratio Brejverman na mesto ministarke jer ga je podržala u trci za lidera konzervativaca.

Peni Mordont, koja se povukla iz trke i obezbedila Sunaku da pobedi, ostala je liderka donjeg doma parlamenta, ali izvori prenose da se nadala ministarstvu spoljnih poslova.

XS
SM
MD
LG