Linkovi

Erdogan rekao Putinu da bi prekid vatre bio podrška naporima za mir u Ukrajini


ARHIVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin rukuje se sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u odmaralištu na Crnom moru u Sočiju, Rusija, 5. avgusta 2022.
ARHIVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin rukuje se sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u odmaralištu na Crnom moru u Sočiju, Rusija, 5. avgusta 2022.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je ruskom lideru Vladimiru Putinu da pregovori o zaustavljanju ruske invazije na Ukrajinu treba da budu podržani jednostranim prekidom vatre.

Erdoganova kancelarija saopštila je da su on i Putin razgovarali telefonom u četvrtak i da bi mirovni pregovori trebalo da sadrže "viziju za pravedno rešenje".

Turski lider je pokušao da posreduje u okončanju sukoba, a Turska je pomogla u pregovorima o sporazumu sa Rusijom i Ukrajinom kako bi se olakšao izvoz žitarica. Očekuje se da će Erdogan u četvrtak razgovarati i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Još jedan poziv na mir u četvrtak je stigao od patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, koji je apelovao na sve strane da poštuju primirje tokom pravoslavnog Božića ove nedelje.

Vojna pomoć

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je Zelenskom u sredu da će Francuska poslati laka borbena oklopna vozila AMKS-10 RC — model lakog tenka koji je francuska vojska koristila od 1980-ih, ali se postepeno izvodi iz upotrebe - kako bi pomogla njenim ratnim naporima protiv Rusije, rekao je francuski zvaničnik.

"Predsednik (Makron) je želeo da poveća... pomoć" Ukrajini isporukom lakih tenkova AMKS-10 RC, rekao je Makronov pomoćnik novinarima pod uslovom da ostane anoniman nakon poziva. "Ovo je prvi put da se ukrajinskim oružanim snagama isporučuju tenkovi zapadnog dizajna".

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski se zahvalio Francuskoj, dodajući da su Ukrajini potrebni drugi saveznici koji bi takođe obezbedili teže naoružanje.

"Ovo je nešto što šalje jasan signal svim našim partnerima. Ne postoji racionalan razlog zašto Ukrajina još nije snabdevena zapadnim tenkovima", rekao je on.

Francuska nije saopštila koliko će borbenih vozila dobiti Ukrajina.

Predsednik SAD Džo Bajden takođe je u sredu rekao da SAD razmatraju slanje borbenih vozila Bredli u Ukrajinu.

Dok je putovao u Kentaki, novinari su Bajdena pitali da li SAD razmatraju da Ukrajini obezbede Bredli, "lako oklopljeno, potpuno guseničarsko transportno vozilo koje pruža mobilnost, ugrađenu vatrenu moć i zaštitu od artiljerije i vatre iz malokalibarskog oružja".

Predsednik je rekao "da", ne dajući dalji komentar.

Arhiva - Američko oklopno vozilo Bredli iskrcava se iz broda tokom vojne žebe u Rigi, Litvanija, 16. oktobra 2016.
Arhiva - Američko oklopno vozilo Bredli iskrcava se iz broda tokom vojne žebe u Rigi, Litvanija, 16. oktobra 2016.

Pre skoro 11 meseci, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je invaziju na Ukrajinu, rekavši da ta prozapadna zemlja treba da bude "demilitarizovana" i "denacifikovana“. Sjedinjene Države i zapadni saveznici kritikuju vojnu akciju i pružaju finansijsku i vojnu pomoć, a istovremeno su uveli više rundi sankcija Rusiji.

Francuska je Kijevu obezbedila najsavremeniju artiljeriju, oklopne transportere, protivvazdušne rakete i sisteme protivvazdušne odbrane. SAD su Ukrajini dale više od 2.000 borbenih vozila, uključujući 477 vozila otpornih na mine i više od 1.200 hamvija, preneo je Asošiejted pres.

U decembru je Bajden takođe najavio da će SAD po prvi put Ukrajini poslati raketnu bateriju Patriot, najnapredniji raketni sistem zemlja-vazduh koji je Zapad obezbedio za odbijanje ruskih vazdušnih napada.

Putin je odbacio najavu sistema naoružanja, rekavši da su stari i da će ih ruski raketni sistemi oboriti.

"Protivvazdušna odbrana Patriot je zastarela. Protuotrov će se uvek naći. … Rusija će srušiti sistem Patriota", rekao je tada.

Neke informacije za ovu priču dobijene su od Asošijeted presa, Agencije Frans pres i Rojtersa.
XS
SM
MD
LG