Linkovi

Srpski i albanski novinari na Kosovu pozdravili poziv Viole fon Kramon


ARHIVA - Novinari na konferenciji za medije u Vladi Kosova u Prištini
ARHIVA - Novinari na konferenciji za medije u Vladi Kosova u Prištini

Srpski i albanski predstavnici novinarskih udruženja i novinari na Kosovu pozdravljaju poziv izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo Viole Fon Kramon Vladi Kosova “da se posveti rešavanju sudbine nestalih i ubijenih novinara u prošlosti”.

Na Kosovu je u periodu od 1998. do 20025. godine ubijeno i kidnapovano 17 novinara i medijskih radnika.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon saopštila je povodom najnovijeg izveštaja Evropskog parlamenta da se Kosovo ističe na Zapadnom Balkanu kad je reč o slobodi medija. Međutim, kako je istakla na Tviteru, Vlada Kosova mora da se više posveti rešavanju sudbine nestalih i ubijenih novinara u prošlosti.

„Dugogodišnje nekažnjavanje ubistva i nestanka sedam srpskih i šest kosovsko albanskih novinara moraju postati prioritet za vladu“, navela je Fon Kramon.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević kaže da je izjava Fon Kramon važna i da uliva nadu da će neko ozbiljno početi da se bavi slučajevima ubijenih i otetih novinara. On je za Glas Amerike podsetio da UNS godinama kroz razne aktivnosti zahteva rešavanje slučajeva 17 ubijenih i otetih novinara i istakao da se “osim bivšeg šefa OEBS-a na Kosovu Jana Bratua, skoro niko drugi od visokih međunarodnih zvaničnika nije ozbiljno zalagao za to”.

„Ne možete izbrisati iz života sedamnaest medijskih profesionalaca i da o tome gotovo nema nikakvog traga, da ćutite dvadeset godina, da niko ne pokreće te postupke i ti glasovi su došli do nekih vrhova političkih, koji danas kažu morate istražiti, morate uzeti u obzir, morate procesuirati, morate nešto sa tim uraditi, jer glas ubijenih, otetih i nestalih novinara sa Kosova i Metohije ponavlja pronađite nas, rasvetlite naše sudbine”, rekao je Rakočević.

Krešnik Gaši, novinar i urednik BIRN-a na Kosovu, takođe pozdravlja apel Viole Fon Kramon što je kako je naveo „zatražila pravdu za ubijene i otete medijske radnike tokom i posle rata na Kosovu“.

Srpski i albanski novinari na Kosovu pozdravili poziv Viole Fon Kramon
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

“To dolazi zbog velikog aktivizma koji se dogodio na Kosovu od strane novinarske zajednice i medijskih profesionalaca koji su stalno dizali glas tražeći pravdu za ubistva i zločine počinjene tokom i posle rata, nad novinarskom zajednicom. To dolazi posle serije objava koje je imao i naš medij u kojima smo osudili to što zločini nad novinarima tokom i posle rata nisu kaženjeni i nisu istraženi do sada. Takođe zahvaljujući Udruženju novinara koje je podiglo glas posle rata tražeći pravdu za ubijene kolege kako bi pravda došla na svoje mesto, zahvaljući tom pritisku imamo jednu takvu reakciju od međunarodne zajednice i od gospođe Kramon. Nadamo se da ta reakcija neće naići na gluve uši institucija, nego da se krene sa ozbiljnim radom na istrazi i prikupljanju dokaza za zločine nad novinarskom zajednicom”, rekao je Gaši za Glas Amerike.

Predsednik Udruženja novinara Kosova Džemail Redža naveo je u pisanoj izjavi za Glas Amerike da “pozdravlja sve pozive međunarodne zajednice o potrebi da se okonča nekažnjivost ubijenih novinara na Kosovu”.

“Udruženje novinara Kosova čvrsto veruje da pravda treba da bude zadovoljena za te novinare ubijene zbog svog rada. Njihove porodice, kolege i celo kosovsko društvo zaslužuju da istina izađe na videlo, a počinioci pred sud. Ponavljamo naše pozive da kosovski pravosudni sistem bude aktivniji i odlučniji u procesuiranju ovih zločina”.

U periodu od 1998. do 2005. godine ubijeno je i oteto sedam srpskih, sedam albanskih i troje novinara nemačkog magazina “Štern”. Nijedan od ovih slučajeva još nije rasvetljen, a za petoricom srpskih novinara se i dalje traga.

XS
SM
MD
LG