Linkovi

Uhapšene tri osobe zbog pozivanja na nasilno rušenje vlasti u Srbiji


Protest desničara pred Predsedništvom Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Protest desničara pred Predsedništvom Srbije

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su uhapšeni D. K. (1988), D. Z. (1971) i D. B. (1987) zbog sumnje da su izvršili krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja. U saopštenju se navodi da se D. B. tereti i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Dodaje se da se trojica uhapšenih terete da su pozivali građane da se okupe u većem broju u Beogradu i da nasilno sruše Vladu Srbije i predsednika Republike.

Na Telegram kanalu Narodnih patrola objavljeno da je uhapšen Damjan Knežević, lider te ultradesničarske organizacije. Telegram kanal Srbin info objavio je da je među uhapšenima i urednik tog portala Dejan Zlatanović.

MUP Srbije objavio je i snimak hapšenja.

Vučić: Ne treba mi da me neko iz Vagnera tapše po ramenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu uveče, pošto su desničari na protestu zbog Kosova probili ogradu kod Predsedništva, da će država brzo i efikasno reagovati na pretnje i nasilje i da će garantovati mir, prenosi FoNet.

"Nisu to nikakve neformalne ekstremističke grupe, njih su podržale najmanje četiri parlamentarne stranke i njihovi predstavnici i predsednici su bili večeras na skupu. Sve je bilo planirano", rekao je Vučić za TV Pink, posle hitnog sastanka sa predstavniciima službi bezbednosti.

Okupljanje pod nazivom "Stop Vučićevoj izdaji Kosmeta" organizovale su Narodne patrole – desničarka organizacija koja je javno govorila o svojim vezama sa ruskom plaćeničkom paravojnom formacijom Vagner.

Protest "Stop Vučićevoj izdaji Kosmeta" ispred Predsedništva Srbije
Protest "Stop Vučićevoj izdaji Kosmeta" ispred Predsedništva Srbije

Vučić je rekao da "ne zna da li je reč o proruskim grupama, jer su u pitanju građani Srbije, ali da su sigurno antisrpske grupe".

"Kod nas postoje duboke emocije prema Rusiji i ruskom narodu. Mi jedini nismo uveli sankcije Rusiji", rekao je Vučić i istakao da ne vaga, jer njemu "nije potrebno da ga neko iz Vagnera tapše po ramenu, dovoljno je da veruje šta je najbolje za Srbiju".

Šta se dogodilo ispred Predsedništva?

Policija opremljena za razbijanje demonstracija sprečila je nekoliko desetina građana da upadnu u zgradu Predsedništva Srbije.

Oni su se nalazili u grupi većoj od stotinu okupljenih, koji su protestovali protiv evropskog plana za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Pošto su probili zaštitnu ogradu pred tim zdanjem pokušali su da uđu u njega uz obrazloženje da Aleksandru Vučiću lično žele da predaju zahteve.

U tome ih je sprečila policija u opremi za razbijanje demonstracija i pomerila sa stepeništa zdanja Predsedništva.

Učesnici su tokom skupa uzvikivali uvredljive i preteće poruke upućene predsedniku Srbije, pozivajući ga da se povuče sa funkcije.

Mi smo potomci onih koji nisu prodali veru za večeru, tako da niko ko je u Srpskoj naprednoj stranci ne može da se zove Srbinom”, poručio je tokom skupa Damjan Knežević - vođa Narodnih patrola.

Vagner grupa i regrutacija u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Od Rusije je zatraženo, kako navode, da uloži veto na ulazak Kosova u Ujedinjene nacije trajanju od mesec dana kako bi, kako je naveo, mogli da sruše Aleksandra Vučića.

Okupljeni su od vlasti Srbije tražili da prekinu dijalog sa Kosovom i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić više ne učestvuje u njemu.

Kod privedenih nađeno oružje

Ranije tokom dana policajci i pripadnici Bezbednosno informativne agencije zaustavili su u Sremskoj Kamenici automobil „citroen“ kojim je upravlјao D. B. (1987), a na suvozačevom mestu je sedela J. Š. (1992) i u kojem su pronašli oružje karabin, saopštio je MUP.

Prilikom kontrole i pregleda lica u vozilu je ispod zadnjeg sedišta pronađen karabin, sa postavlјenim optičkim nišanom i više komada municije, navodi se u saopštenju.

Kako se sumnja, navedena lica su krenula za Beograd na javno okuplјanje ispred zgrade Predsedništva zakazano za 18 časova.

Mediji prenose da je uhapšen Dejan Boboček iz Bačke Palanke, pripadnik "Narodnih patrola", koje organizuju skup protiv izdaje Kosova ispred Predsedništva Srbije u sredu uveče.

MUP je saopštio da su osumnjičeni privedeni, a da se istraga nastavlja.

XS
SM
MD
LG