Linkovi

Evropa sad predala kandidaturu Spajića za predsjednika


ARHIVA - Bivši crnogorski ministar finansija Milojko Spajić (Savo Prelević, RFE/RL)
ARHIVA - Bivši crnogorski ministar finansija Milojko Spajić (Savo Prelević, RFE/RL)

Mladi pokreta Evropa sad predali su u četvrtak veče Državnoj izbornoj komisiji kandidaturu njihovog lidera Milojka Spajića na izborima za predsjednika Crne Gore, saopšteno je iz te političke partije.

Član Predsjedništva Evrope sad, Janko Odović, saopštio je, prilikom predaje potpisa, da kandidaturu Spajića podnose "u skladu sa zakonom i ustavom", prenijela je TVCG.

Odović je prilikom predaje kandidature lidera Evrope sad u DIK-u pokazao potvrde o prebivalištu i državljanstvu Spajića.

Spajić, koji je ranije najavio kandidaturu na izborima za šefa države, saopštio je prethodno da neće odustati od kandidature zbog navoda Republičke izborne komisije (RIK) Srbije da ima prebivalište u toj zemlji, što dio javnosti smatra nezakonitim. Takođe je za agenciju MINA rekao da je podnio zahtjev za otpust iz srpskog državljanstva.

On je u video obraćanju javnosti naveo da su predsjednički izbori tek 19. marta, “i mada neke partije još ne znaju svoje kandidate, već su isukale mačeve na njegovu kandidaturu”.

“Prvi put od nezavisnosti, partije koje naizgled nemaju ništa zajedničko ujedinjene su, jer ciljaju na istu metu. Institucija koja nije nadležna za izbore u Crnoj Gori, provjerava moje ime i prezime, a DIK razmatra moj slučaj i prije same kandidature”, rekao je Spajić i dodao da “jeste nelogično, ali jeste i jasno kome to koristi”.

On je naveo da je rekao da u Srbiji nije živio, da je objasnio da ima sva potrebna dokumenta koja su predviđena zakonom za kandidaturu.

“Ako neko bude želio još dokumenata, dobiće, ali kad zvanične institucije budu tražile ono što im po pravu pripada da traže”, rekao je Spajić, navodeći da predizborna predviđanja rezultata i ankete doprinijele tome da zaslužim da budem tema broj jedan.

Spajić je rekao da su “sve afere za jedan dan zaboravljene, tridesetogodišnja pljačka i zavođenje ljudi takođe. Afera "Telekom", afera "Koverta", afera "Kamp Zlatica", afera "Limenka", i mnoge druge” i dodao ga “niko ne bi ni pomenuo” da nije rekao da će plate biti 1.000 eura a najniže penzije 450 eura.

“Da nijesam rekao da ovo neće biti mafijaška država niko ne bi izmišljao moje nekretnine. Da nijesam rekao da će Crna Gora biti zemlja slobodnih ljudi, službe bi mirovale. Izgleda da sam samo sa tri rečenice pokrenuo cijeli aparat protiv sebe, natjerao u zagrljaj one koji se javno blate, a tajno grle i dijele plijen”, rekao je Spajić i naveo da je samom najavom kandidature uspio… da ujedini sve političke parazite i manipulatore, protiv čestitih građana Crne Gore i protiv sebe.

On je poručio da “neće odustati i poručio je bolje da odustanu, da ne bi ostali zatrpani pod ruševinama laži koje su 30 godina vješto pripremali i međusobno hranili”, te da će Crna Gora “biti zemlja čestitih, vrijednih i sposobnih ljudi, i takvi će je voditi”.

Ranije ove nedjelje, RIK Srbije je, na zahtjev crnogorske Državne izborne komisije Crne Gore, utvrdila da Spajić ima prebivalište u Srbiji, što su u opoziciji predvodjenoj Demokratskom partijom socijalista, ali i Demokratskom frontu, ocijenili neustavnim.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je u srijedu saopšteno RTCG da je MUP tražio da mu DIK dostavi sve podatke koji su u njihovom posjedu a tiču se lidera Evrope sad.

Nakon što dostave traženi dokument, mi ćemo se obratiti MUP-u Republike Srbije kako bi od njih dobili dokaz da li to lice ima državljanstvo Srbije i kada ga je steklo", rekao je direktor Direktorata za državljanstvo i strance MUP-a, Radovan Popović.

On je objasnio da, ukoliko se ispostavi da Spajić ima dvojno državljanstvo, dalje postupanje zavisi od podatka kada ga je stekao.

"Ukoliko to bude poslije 03. juna 2006. godine, tad će se lice pozvati da da izjavu o tome koje državljanstvo želi da zadrži”, rekao je Popović i dodao da će Spajić imati mogućnost da izabere državljanstvo.

Popović je poručio da će postupak biti isti za sve potencijalne kandidate na izborima za koje postoji sumnja da imaju državljanstvo druge države.

Prema Ustavu Crne Gore, za predsjednika države može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje deset u posljednjih 15 godina.

Pored Spajića, kandidaturu na izborima najavili su lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i lider novoformiranog Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić.

Očekuje se da će narednih dana ime svog kandidata saopštiti i Demokratska partija socijalista aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića, kao i Demokratska Crna Gora.

XS
SM
MD
LG