Linkovi

KFOR: Nejasno gde su kosovski policajci uhapšeni


Pripadnici KFOR-a na prelazu Jarinje (Foto: REUTERS/Laura Hasani)
Pripadnici KFOR-a na prelazu Jarinje (Foto: REUTERS/Laura Hasani)

Mirovna misija NATO-a na Kosovu (KFOR) saopštila je da je nejasno gde su se nalazili pripadnici kosovske policije koji su uhapšeni i trenutno su pritvoreni u Srbiji.

Misija KFOR-a, predvođena NATO-om, pregledala je mesto događaja, razgovarala sa predstavnicima kosovskih institucija i srpskih vlasti. Na osnovu dostupnih informacija, ostaje nejasno gde su se nalazili pripadnici kosovske policije u vreme hapšenja”, navedeno je u saopštenju KFOR-a.

U saopštenju je precizirano da institucije na Kosovu i srpske vlasti imaju jasne odgovornosti u koordinaciji sa KFOR-om - kada je reč o području granične linije.

Podsećamo obe strane na njihove odgovornosti prema Vojno-tehničkom sporazumu između Srbije i KFOR-a, kao i na procedure za koordinaciju između Kosovske policije, uključujući graničnu policiju, i KFOR-a”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je za raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova potrebna prethodna saglasnost komandanta KFOR-a. Takođe, Kosovo i Srbija seu saopštenju, pozivaju na pridržavanje sporazuma i procedura u saradnji sa KFOR-om.

Pozivamo obe strane da se uzdrže od provokativne retorike i da izbegnu bilo kakav jednostrani akt koji bi mogao da eskalira napetost u ovoj oblasti”, saopštio je KFOR.

Takođe, u saopštenju je navedeno da se pozdravljaju diplomatski napori u rešavanju spornoh pitanja, kao i dijalog čiji je normalizacija odnosa Kosova i Srbije, uz podršku EU.

U koordinaciji sa Kosovskom policijom i EULEKS-om, KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – u obezbeđivanju bezbednog i okruženja i slobode kretanja, za dobrobit svih zajednica na Kosovu”, navedeno je u tekstu.

Ukazano je da je komandant KFOR-a, general-major Anđelo Ristuća, u redovnom kontaktu sa predstavnicima institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, predstavnicima Vojske Srbije, Misije Evropske unije na Kosovu, OEBS-a i diplomatske zajednice.

Inače, više javno tužilaštvo u Kraljevu odredilo je pritvor trojici kosovskih policajaca i donelo odluku o pokretanju istrage protiv njih.

U saopštenju je navedeno da se istraga pokreće zbog sumnje da su počinili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Taj slučaj inicirao je nove napetosti između Kosova i Srbije.

Vlasti Srbije tvrde da su kosovski policajci prešli na teritoriju centralne Srbije zbog čega su uhapšeni. Te navode Kosovo negira – navodeći da su policajci oteti u blizini granice sa Srbijom.

Sjedinjene Države i Velika Britanija zatražile su hitno oslobađanje privedenih kosovskih policajaca.

Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, pozvao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na, kako je naznačeno, krizni sastanak.

Susret u Briselu trebalo bi da bude održan naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG