Linkovi

Analitičari: Kinesko-ruske pomorske vojne vežbe znak produbljivanja saradnje


ARHIVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Ši Đinping razgovaraju tokom samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO), u Samarakandu, u Uzbekistanu, 16. septembra 2022.
ARHIVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Ši Đinping razgovaraju tokom samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO), u Samarakandu, u Uzbekistanu, 16. septembra 2022.

Dok rat u Ukrajini besni, Kina i Rusija biće domaćini zajedničkih vojnih vežbi u Japanskom moru za koje analitičari kažu da su najnoviji znak produbljivanja saradnje između dve vojne sile. Vežbe su takođe deo napora u suprotstavljanju rastućem partnerstvu SAD i njihovih saveznika u regionu, dodaju oni.

"Rusija i Kina pokušavaju da prenesu Japanu i SAD da su veoma nezadovoljne NATO saradnjom u [Indo-pacifičkom] regionu i žele da dokažu da mogu da ostvare isti nivo saradnje u regionu [kao Vašington i njegovi saveznici]", rekao je za Glas Amerike Stiven Nađ, regionalni stručnjak za bezbednost na Međunarodnom hrišćanskom univerzitetu.

Za Rusiju, dodao je Nađ, vežbe su način da se pokaže "da još ima kapacitet da upravlja sukobima na istočnom frontu, ali i da obezbedi mogućnosti u indo-pacifičkom regionu da sarađuje sa Kinom i vrši pritisak na SAD".

"Oni žele da dokažu da i dalje mogu da rade sa Kinom na stvaranju velikih poremećaja, posebno u japanskom dvorištu", rekao je on.

Prema izveštaju objavljenom na veb-sajtu kineskog ministarstva odbrane u četvrtak, pet kineskih ratnih brodova i dve ruske fregate sa navođenim projektilima spojili su se u sredu u Japanskom moru i završavaju pripreme za vežbu, koja je nazvana "Sever/Interakcija – 2023". U izveštaju, međutim, nije navedeno kada će vežbe početi ili se završiti.

Obe zemlje su ukupno rasporedile više od 10 ratnih brodova i više od 30 vojnih aviona da učestvuju u vežbi, dodaje se u izveštaju. Prema pisanju kineskog državnog lista "Global tajms", ova vežba biće prvi put da će i ruska mornarica, i vazduhoplovstvo, učestvovati u zajedničkoj vežbi koju predvodi Kina.

"Severna/Interakcija-2023" je prva zajednička vojna vežba koja će biti izvedena u blizini Japana ove godine, ali prema Međunarodnom institutu za strateške studije, Rusija i Kina su prošle godine izvele najmanje pet vojnih vežbi u Japanskom i Istočnom kineskom moru.

Snažan odgovor?

Najava vežbe dolazi u trenutku kada se jačaju veze između SAD, Japana i Južne Koreje i nakon trilateralne vežbe protivraketne odbrane u Japanskom moru ove nedelje sa ciljem suprotstavljanja nuklearnim i raketnim pretnjama Severne Koreje.

Neki kineski vojni komentatori kažu da je zajednička vežba Kine i Rusije snažan odgovor na trilateralu koju sprovode SAD i njeni saveznici.

"Kineske i ruske vežbe će se fokusirati na vežbe protivvazdušne odbrane, vežbe protiv raketa, vežbe protiv podmornica i vežbe protiv brodova", rekao je kineski vojni komentator Song Žongping u video snimku koji je objavio u subotu. Dodao je da misli da će Rusija i Kina nakon vežbe sprovesti zajedničke pomorske i vazdušne patrole.

Pošto su plovni putevi oko Japanskog mora svi ključni prolazi za kinesku i rusku mornaricu da bi došle do zapadnog Pacifika, širokog regiona mnogih zemalja koji se proteže od Rusije na severu do Novog Zelanda na jugu, Song je dodao da Kina i Rusija treba da izazovu trilateralni vojni savez, jer njihovo prisustvo ugrožava bezbednost tog strateškog plovnog puta.

Primedbe Pekinga o vežbama nisu bile tako eksplicitne. U saopštenju objavljenom na zvaničnom nalogu kineskog ministarstva odbrane na društvenim mrežama na ViČetu u nedelju, kada su kineska plovila krenula na vežbu, kaže se da je vežba usmerena na "očuvanje bezbednosti strateških plovnih puteva" u Japanskom moru.

Višestruki strateški ciljevi

Vojna vežba nije samo suprotstavljanje SAD i njihovim saveznicima. Neki stručnjaci smatraju da se Kina i Rusija takođe nadaju da će kroz vežbe ispuniti neke strateške ciljeve.

Lin Jing-ju, kineski vojni ekspert na Univerzitetu Tamkang na Tajvanu, rekao je za Glas Amerike da Peking želi da uči iz iskustva Moskve u suprotstavljanju napadima na njihovu mornaricu, sa kopna u ratu u Ukrajini.

"Tokom rata u Ukrajini, ukrajinske snage su koristile rakete ili borbene avione za napad na ruske brodove na moru, tako da ruske snage imaju iskustva da se nose sa ovom vrstom napada", rekao je on.

Lin dodaje da bi se Narodnooslobodilačka armija Kine mogla suočiti sa sličnim situacijama ako bi napala Tajvan, a ostrvska vojska bi mogla da koristi protivbrodske rakete ili bespilotne letelice da gađa kineske ratne brodove u sukobu preko moreuza.

"Scenariji iz ukrajinskog rata mogu biti simulirani u zajedničkoj vojnoj vežbi Kine i Rusije", rekao je on.

Nađ je rekao da se vežba takođe odnosi na demonstriranje kohezivnosti sa Rusima, posebno nakon pobune Vagnera.

"Ove vrste vojnih aktivnosti pokazuju da su Kinezi čvrsto vezani za svoje odnose sa Rusijom", rekao je on. "Iako ne podržavaju sukob sa Ukrajinom, oni žele da osiguraju da Putin ostane na vlasti".

Još vežbi u Indo-Pacifiku

Dok Peking i Moskva žele da udvostruče svoje partnerstvo bez ograničenja, Lin kaže rekao da misli da je ova vežba samo početak i da je verovatno da će dve zemlje povećati broj zajedničkih vojnih vežbi.

On je tvrdio da je održavanje bliske interakcije sa Kinom postalo kritično za Rusiju jer ona postaje sve više i više diplomatski izolovana. Neposredno pre vežbe u Japanskom moru, dve ruske fregate koje će učestvovati pristale su u Šangaju, primajući posetioce nedelju dana, navodi Global Tajms.

Istovremeno, Šen Ming-ših, direktor Instituta za istraživanje nacionalne odbrane i bezbednosti na Tajvanu, rekao je da očekuje da će SAD i njihovi saveznici održati više zajedničkih vojnih vežbi kako bi se suprotstavili rastućem ruskom i kineskom prisustvu u regionu. "SAD, Japan i Južna Koreja će ojačati svoje vojne kapacitete u pomorskom ratu, kao i povećati broj relevantnih vežbi", rekao je on za Glas Amerike.

Međutim, jedna stvar koja ostaje da se vidi, rekao je Lin, jeste da li će Japan izmeniti ili prilagoditi svoje bezbednosne sporazume, pošto se suočava sa bezbednosnim pretnjama na više frontova, uključujući Rusiju na severu, Kinu na jugozapadu i stalno ispaljivanje raketa Severne Koreje. On smatra da je vredno posmatrati da li SAD, Japan i Tajvan teže bezbednosnoj i vojnoj saradnji u ovom kontekstu.

XS
SM
MD
LG