Linkovi

Ministri G7 pozivaju na rusko povlačenje iz Ukrajine


Ministri spoljnih poslova zemalja Grupe sedam poziraju za zajedničku fotografiju tokom sasntaka u Karuizavi, Japan, 17. aprila 2023.
Ministri spoljnih poslova zemalja Grupe sedam poziraju za zajedničku fotografiju tokom sasntaka u Karuizavi, Japan, 17. aprila 2023.

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam zemalja u ponedeljak su pojačali svoju posvećenost snažnoj podršci Ukrajini, uz "intenziviranje, potpunu koordinaciju i sprovođenje sankcija Rusiji".

Na sastanku u Japanu, ministri G-7 su "podvukli da Rusija mora odmah i bezuslovno da povuče sve snage i opremu iz Ukrajine", navodi se u saopštenju japanskog ministarstva spoljnih poslova.

Japanski ministar spoljnih poslova Hajaši Jošimasa rekao je na sastanku posvećenom ratu Rusije u Ukrajini da je važno održati jedinstvo u sprovođenju sankcija Rusiji.

Nakon prošlomesečne najave ruskog predsednika Vladimira Putina da će Rusija rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, ministri G-7 u ponedeljak su osudili taj potez, potvrđujući da je "neodgovorna nuklearna retorika Rusije neprihvatljiva", navodi se u saopštenju.

Rusija je nekada bila deo tadašnje G-8, ali je izbačena nakon što je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014.

Mine sve veće pretnje

Britansko ministarstvo odbrane u ponedeljak je istaklo sve veći broj smrtnih slučajeva civila u Ukrajini od mina.

Britansko ministarstvo je saopštilo da je problem najveći u oblastima koje su ruske trupe ranije bile okupirale, uključujući Herson i Harkov, i da se rizik povećava sa dolaskom prolećnih poljoprivrednih radova.

"Od početka invazije prijavljeno je više od 750 žrtava povezanih sa minama među civilima - svaki osmi je uključivao dete. Verovatno će trebati najmanje jedna decenija da se Ukrajina očisti od mina", navodi ministarstvo u najnovijoj dnevnoj proceni.

Slovačka predala obećane MiG-ove

Slovačka je predala svih 13 borbenih aviona MiG-29 koje je obećala Ukrajini, saopštilo je u ponedeljak slovačko ministarstvo odbrane.

Slovačka se u martu pridružila Poljskoj u obećanju da će dati avione, kao pomoć Ukrajini u borbama protiv ruske invazije.

Vežbe ruske Pacifičke flote

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je u ponedeljak izvestio predsednika Vladimira Putina o vežbama koje sprovodi Pacifička flota.

Na snimku emitovanom na državnoj televiziji, Šojgu je prikazan kako kaže da vežbe uključuju "imitacije udara na grupe neprijateljske mornarice" u Pacifiku.

Putin je odgovorio rekavši da su brze provere pokazale da je Pacifička flota, koja se nalazi na Dalekom istoku Rusije, u visokom nivou spremnosti i da je prioritet Rusije Ukrajina.

Vežbe se izvode dok kineski ministar odbrane Li Šangfu boravi u poseti Moskvi. U nedelju je održao sastanak sa Putinom.

Razmena zarobljenika na pravoslavni Uskrs

Najmoćnija ruska plaćenička grupa, Vagner, poslala je najmanje 100 ukrajinskih ratnih zarobljenika nazad ukrajinskim snagama da obeleže pravoslavni Uskrs, navodi se u video snimku koji je u nedelju objavio osnivač grupe Jevgenij Prigožin.

"Sve ih pripremite, nahranite i napojite, proverite ranjenike" prikazano je kako Prigožin govori na video-snimku koji je njegova pres služba objavila na Telegramu.

Ukrajinski ratni zarobljenici nakon razmene na nepoznatoj lokaciji, Ukrajina, 16. aprila 2023. (Foto: Koordinacioni štab za tretman ratnih zarobljenika preko Rojtersa)
Ukrajinski ratni zarobljenici nakon razmene na nepoznatoj lokaciji, Ukrajina, 16. aprila 2023. (Foto: Koordinacioni štab za tretman ratnih zarobljenika preko Rojtersa)

Prikazano da je grupi ukrajinskih zatvorenika rečeno da će biti vraćeni ukrajinskim snagama na obeležavanje pravoslavnog Uskrsa.

"Nadam se da nam nećete ponovo pasti u ruke", rekao je naoružani pripadnik grupe Vagner muškarcima pre nego što im je naređeno da uđu u kamion, dok su neki tovarili pakete flaša s vodom.

Više od 100 muškaraca, od kojih su neki šepali, dok su neke njihovi drugovi nosili na nosilima, prikazano je kako se kreću u redu duž blatnjavog puta dok je čovek koji je stajao na tenku držao belu zastavu.

Šef kabineta predsednika Vladimira Zelenskog, Andrij Jermak, rekao je da je 130 ukrajinskih ratnih zarobljenika oslobođeno i vraćeno kući u "velikoj uskršnjoj razmeni". Nije bilo jasno koliko je Rusa vraćeno drugim putem.

Ukrajinski ratni zarobljenici tokom razmene, na nepoznatoj lokaciji, Ukrajina, na fotografiji napravljenoj od video snimka, 16. aprila 2023.
Ukrajinski ratni zarobljenici tokom razmene, na nepoznatoj lokaciji, Ukrajina, na fotografiji napravljenoj od video snimka, 16. aprila 2023.

Ruska grupa Vagner postepeno potiskuje ukrajinske snage iz Bahmuta u istočnoj Ukrajini. Vagner sada ima kontrolu nad većim delom grada, iako je Ukrajina više puta osporila tvrdnje da su njene snage skoro potisnute.

Prigožin je prikazan kako pozdravlja izbeglice u gradu, uključujući dečaka po imenu Vladimir, pre nego što su evakuisani. Činilo se da ljudi spavaju u nekom skučenom podzemnom podrumu. Prigožin se vidi kako deci delio čokoladice.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG