Linkovi

Majkl Koen se nagodio sa Trampovom organizacijom


ARHIVA: Nekadašnji advokat bivšeg predsednika Donalda Trampa, Majkl Koen u Njujorku, 28. aprila 2023. (Foto: Rojters/Eduardo Munoz)
ARHIVA: Nekadašnji advokat bivšeg predsednika Donalda Trampa, Majkl Koen u Njujorku, 28. aprila 2023. (Foto: Rojters/Eduardo Munoz)

Majkl Koen, nekadašnji lični advokat Donalda Trampa nagodio se u sudskom procesu u kome je optužio Trampovu organizaciju da mu nije nadoknadila milione dolara pravnih i drugih troškova koje je imao dok je radio za bivšeg američkog predsednika.

U saopštenju u petak, Koen je naveo da je "pitanje razrešeno na zadovoljavajući način za sve strane."

Trampova organizacija i njeni advokati nisu odmah odgovorili na zahteve agencije Rojters da prokomentarišu nagodbu, čiji elementi nisu obelodanjeni.

Koen je prvobitno tužio Trampovu organizaciju u martu 2019. godine, da bi nadoknadio 1,9 miliona dolara pravih troškova i dodatnih 1,9 miliona kojih je morao da se odrekne u jednom krivičnom slučaju. Troškovi pravnih usluga su nastavili da rastu i Trampova organizacija je platila neke od njih, prema sudskim dokumentima.

Suđenje je trebalo da počne 24. jula pred sudom države Njujork na Menhetnu.

Koen je sada glasni kritičar Donalda Trampa. Njegova autobiografija iz 2020. godine, nazvana "Nelojalan", bila je na listi bestselera Njujork tajmsa.

Uprkos postignutoj nagodbi i dalje se očekuje da će Koen biti glavni svedok tužilaštva protiv Trampa u krivičnom procesu i suđenju koje počinje naredne godine. Slučaj se odnosi na isplate koje je Koen dao porno glumici Stormi Danijels kako uoči predsedničkih izbora 2016. ne bi javno govorila o svojoj navodnoj aferi sa Trampom, koju bivši predsednik negira. Tramp je Koenu nadoknadio te troškove.

Za to vreme, Tramp je tužio Koena pred sudom na Floridi optužujući ga za otkrivanje "poverljivih informacija" i "iznošenje laži" u knjigama i u medijima, kao i da mu je oštetio reputaciju nazivajući ga "rasistom". Tramp traži odštetu od 500 miliona dolara.

Sve više republikanskih kandidata, ali Tramp ima prednost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Pre nego što se nagodio sa advokatima, Koen je tvrdio da je Trampova organizacija prestala da plaća njegove račune nakon što je počeo da sarađuje sa nekoliko istraga o radu bivšeg predsednika. Među istragama su navodi o ruskom mešanju u izbore 2016. i Trampovim pokušajima da novcem ućutka žene koje su tvrdile da su imale afere sa njim.

Donald Tramp, republikanac koji se ponovo kandidovao za predsednika, ima i mnoge druge pravne probleme. Među njima su federalna optužnica o tajnim dokumentima koje je izneo iz Bele kuće, i moguća optužnica zbog pokušaja da ostane na vlasti nakon što je 2020. izgubio izbore.

Majkl Koen je odslužio trogodišnju kaznu, delimično u zatvoru a delimično u kućnom pritvoru, tokom pandemije kovida 19, nakon što je 2018. priznao krivicu za kršenje zakona iz kampanje i izbegavanje plaćanja poreza.

XS
SM
MD
LG