Linkovi

Kurti: Kosovsko pravosuđe neefikasno i sporo


Sednica Vlade Kosova, 9. avgusta 2023.
Sednica Vlade Kosova, 9. avgusta 2023.

Premijer Kosova Aljbin Kurti kritikovao je na sednici Vlade rad sudova i tužilaštba - istakavši da je kosovsko pravosuđe nedovoljno efikasno i sporo.

Kurti je izneo tvrdnje da postoje brojni slučajevi koji su, kako je ustvrdio, posledica nedelovanja pravosudnog sistema zbog čega su počinioci krivilnih dela i dalje na slobodi.

“To su lica koja su ili puštena od strane nadležnih ili uopšte nisu procesuirana. Ima i najekstremnijih slučajeva, čak i javnosti već poznatih, kada je poslednja instanca, Vrhovni sud, u maratonskom sudskom procesu potpuno oslobodio okrivljenog prvostepene kazne doživotnog zatvora. U mnogim slučajevima, kada se zločin dogodi, društvo mora da reaguje da bi se donela meritorna odluka suda. Primer je poslednji slučaj sa kaznom doživotnog zatvora za ubicu pokojne Marigone Osmani, odnosno Dardana Krivaće. Trebalo je društvo i čitav narod da javno osudi zločin, da bi sud doneo meritornu presudu”, naveo je Kurti, te dodao da “zaslužne odluke pravosudnog sistema imaju dvostruki uticaj na društvo - pravdu za žrtve i oštećene, ali one diktiraju i predvidivost posledica bilo koje nezakonite i krivične radnje, čime utiču na prevenciju zločina".

Kurti je rekao i da brojni domaći i međunarodni izveštaji navode da je kosovski pravosudni sistem i dalje neefikasan i spor.

Nivo poverenja građana u pravosudne organe i dalje je među najnižim u odnosu na druge institucije. Prema izveštaju UNDP-a i USAID-a – Puls javnosti, objavljenom ove godine, dok je nivo zadovoljstva za Vladu porastao na preko 50%, za sudske i tužilačke organe, ovakav trend je i dalje nizak. Prema istom izveštaju, zadovoljstvo građana radom pravosudnog sistema – sudova i tužilaštva je samo 29%. Prema pravosudnim statistikama, tokom 2022. godine Apelacioni sud je vratio 1.754 predmeta na ponovno suđenje. Ovaj izveštaj opterećuje pravosudni sistem, preopterećuje ga, odlaže pravdu, gubi poverenje građana i kao

krajnji efekat, u nedostatku efikasnog kažnjavanja, rizikuje podsticanje kriminala i korupcije”, rekao je Kurti na sednici vlade.

Zbog toga je kako je dalje naveo premijer Kosova, neophodna reforma u pravosuđu.

Već pet meseci čekamo da Ustavni sud otvori put za sprovođenje reforme. Vreme prolazi, a vreme koje prolazi je izgubljeno vreme”.

Na sednici Vlade premijer Kurti je naveo da je u poslednjih nedelju dana došlo do pozitivnog pomaka za Kosovo, na međunarodnom planu.

Putem pisma upućenog sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Antoniju Blinkenu, visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju i ministru spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džejmsu Kleverliju, preko 50 poslanika, među njima i američki senatori i kongresmeni, 10 predsednika parlamentarnih odbora za spoljnu politiku 16 zemalja, uključujući Ukrajinu, izrazili su podršku Kosovu i pozvali na oštriji pristup prema Srbiji i riziku za sadašnje akcije po bezbednost našeg kraja. Zahvalni smo svim političkim predstavnicima koji su se pridružili ovom zajedničkom pozivu i pozdravljamo svaki potpis i dalju podršku. Ova vrsta podrške jača našu posvećenost potpunoj deeskalaciji situacije u četiri opštine na severu Kosova, opredeljenost za demokratiju i veru u zakonitost i ustavnost”, naveo je Kurti.

Na sednici Vlade doneta je i odluka o preduzimanju odgovarajućih preventivnih i zaštitnih mera za zabranu ulaska dece u noćne klubove i druge slične prostore. Ova odluka Vlade Kosova dolazi nakon pucnjave između dve grupe ljudi u jednom noćnom klubu u Prištini pre pet dana, kada je jedna osoba ubijena, a 17 ih je povređeno.

XS
SM
MD
LG