Linkovi

Bodiš: U Budimpešti održan "samit neliberalnih demokratija"


Bivši voditelj Foks njuza Taker Karlson i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Budimpešti (Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)
Bivši voditelj Foks njuza Taker Karlson i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Budimpešti (Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)

Budimpešta je tokom vikenda bila u fokusu javnosti zbog početka Svetskog prvenstva u atletici, ali i interesantnih političkih susreta koji su se desili povodom mađarskog nacionalnog praznika.

Mađarski premijer Viktor Orban je ugostio lidere drugih zemalja i uticajne ličnosti sa političke desnice. U Mađarskoj su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Azerbejdžana Ilman Alijev i drugi, a zapažen gost je bio i bivši voditelj kablovske TV mreže "Foks njuz" Taker Karlson.

„Pošto je Orban ostao sam u EU, niko neće ozbiljno sa njim da razgovara, zato je on okupio – kako se ovde naziva u Mađarskoj – samit neliberalne demokratije“, kaže za Glas Amerike novinar iz Budimpešte Gabor Bodiš.

Među Orbanovim zvanicama bili su i predsednici Uzbekistana i Tatarstana, bivši slovenački premijer Janez Janša, bivši austrijski kancelar Sebatijan Kurc, koji je nedavno optužen za krivično delo davanja lažnih izjava pred austrijskim parlamentom.

Uočljivo bilo je odsustvo predstavnika većine zapadnih zemalja sa sastanaka u Mađarskoj, članici EU. Bodiša to ne čudi jer, kako kaže, Orban i ne krije da je antizapadno nastrojen, a Brisel je zamrznuo Mađarskoj desetine miliona evra zbog primedbi na vladavinu prava, korupciju.

Objave na društvenim mrežama o prijateljstvu i dobrim odnosima domaćina i gostiju, zasenile su teme sastanaka, pa nije poznato o čemu se razgovaralo. Ipak, kaže Bodiš, važna tema je bio gas, u kontesktu rata u Ukrajini.

Novinar iz Budimpešte Gabor Bodiš
Novinar iz Budimpešte Gabor Bodiš

„Ako Ukrajina slučajno ne dozvoli više tranzit ruskog gasa, onda će Srbija da dozvoli Mađarskoj, preko Turske i drugih zemalja, tako Mađarske neće ostati bez ruskog gasa koji je ovde svetinja“.

Veza Orban-Vučić-Taker Karlson

Američki konzervativni komentator i nekadašnje zaštitno lice Foks njuza Taker Karlson, bio je viđen gost tokom vikenda u Budimpešti.

Fotografiju sa njim objavili su i mađarski premijer, i ministar finansija i predsednik Srbije uz komentar da je razgovarao sa „jednom od najvećih novinara današnjice, čovekom širokog obrazovanja i novinarke smelosti“.

Taker Karlson je na svom nalogu na platformi X (bivši Tviter, prim.nov) objavio snimak sa susreta u ambasadi Srbije u Budimpešti i rekao da je sa Vučićem razgovarao o ratu u Ukrajini, Rusiji, evropskoj ekonomiji.

“Jedna od njegovih tvrdnji jeste da je rat u Ukrajini, rat protiv Rusije koji vodi NATO, srušio ekonomiju Evrope. Da uništenje gasovoda Severni tok koje je sprovela Bajdenova administracija, bilo direktno bilo putem posrednika, ubija nemačku ekonomiju, najveću ekonomiju Evrope i da se posledice toga, gde jedna NATO zemlja zapravo napada drugu, osećaju širom Evrope”.

Prvi put sa Vučićem, ali bivši voditelj Foks njuza nije i prvi put u Budimpešti.

Prošle godine je tu boravio tokom konferencije Konzervativne političke akcije (CPAC), a 2021. je nedelju dana svoju tadašnju emisiju na Foksu vodio iz mađarske prestonice i tada intervjusao Orbana. Mađarski premijer je takođe potvrdio bliske veze sa američkim konzervativcima kada je prošle godine bio govornik na otvaranju CPAC-a.

Njujork tajms je ranije pisao o navodnim specijalnim vezama Karlsonovog oca Ričarda sa Viktorom Orbanom – odnosno da je Ričard Karlson radio u lobističkoj firmi čije je usluge Orban koristio.

„Karlson je u odličnim odnosima sa Orbanom, a podloga svih tih odnosa je novac. Mađarska vlada mnogo novca troši za propagandu, ima svoje fondacije i u Americi i u Briselu, a deo te strategije je i bivši voditelj Foks njuza“, tvrdi Bodiš i dodaje da „pretpostavlja da Karlson ništa ne radi besplatno“.

„Vučić i Orban su u istom svetu, pa zašto ne bi poklonio svoje prijatelje i svom drugaru, tako vidim susret Vučića i Karlsona“, zaključuje mađarski novinar.

Snimak koji je Karlson objavio na platformi X sa sastanka sa Vučićem videlo je više od 6 miliona ljudi. Posle odlaska sa Foksa, Karlson ima svoju emisiju „Taker na Tviteru“ u kojoj intervjuiše poznate ličnosti.

Prema izvorima Njujork tajmsa, naredni sagovornik bi mogao da mu bude bivši američki predsednik Donald Tramp – koji se trenutno suočava sa četiri optužnice.

XS
SM
MD
LG