Linkovi

Da li će borbeni avioni F-16 preokrenuti rat u korist Ukrajine?


Predsednik Ukraine Volodimir Zelenski i danska premijerka Mete Frederisken sede u kabini borbenog aviona F-16, u hangaru u vazdušnoj bazi Skridstrup u severnoj Danskog, 20. avgusta 2023.
Predsednik Ukraine Volodimir Zelenski i danska premijerka Mete Frederisken sede u kabini borbenog aviona F-16, u hangaru u vazdušnoj bazi Skridstrup u severnoj Danskog, 20. avgusta 2023.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je odluku Holandije i Danske da njegovu zemlju snabdeju borbenim avionima F-16 kao "istorijsku i inspirativnu".

Zapadni saveznici će isporučiti desetine aviona američke proizvodnje u narednim mesecima, nakon što je Vašington dao svoje odobrenje.

F-16 avioni

Zelenski je u nedelju posetio holandski grad Ajndhoven kako bi se sastao sa premijerom Markom Ruteom, pre nego što je u ponedeljak posetio Kopenhagen. Na aerodromu nedaleko od danske prestonice, Zelenski se popeo u pilotsku kabinu F-16, zajedno sa danskom premijerkom Mete Frederiksen.

Zelenski se kasnije obratio danskom parlamentu. "Ovde smo da vam se lično zahvalimo. Hvala svima vama što ste nam pomogli u našoj borbi, teškoj borbi za slobodu. Što ste nam pomogli u ovom ratu koji je Rusija donela u našu zemlju i koji toliko želi, još uvek želi da baci u domove drugih nacija", rekao je Zelenski danskim poslanicima.

Ispred su se okupile hiljade ljudi da pokažu svoju podršku, dok je ukrajinski predsednik ponavljao svoju poruku zahvalnosti. "Zahvaljujem se vama i celoj Danskoj na svom oružju koje dajete da zaštitite slobodu — i za F-16 o kojima smo se dogovorili. Hvala vam puno", rekao je on okupljenima.

U novinskim izveštajima citiran je ruski ambasador u Danskoj Vladimir Barbin koji je rekao da će transfer aviona dovesti do eskalacije sukoba.

Isporuka

Danska planira da obezbedi 19 F-16, a obuka ukrajinskih pilota je već u toku. Očekuje se da će prvi avioni stići do kraja godine.

Will F-16 Fighter Jets Turn War in Ukraine's Favor?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Holandija je saopštila da ima 42 F-16 na raspolaganju, iako konačan broj tek treba da bude dogovoren. Oba saveznika unapređuju svoje flote nabavljajući modernije borbene avione pete generacije.

Ruske snage, u svojoj invaziji, trenutno uživaju ogromnu vazdušnu nadmoć, iako se ukrajinska protivvazdušna odbrana, podržana savremenim zapadnim sistemima, pokazala efikasnom.

Vatrena moć

Postojeću flotu ukrajinskog vazduhoplovstva čine zastareli avioni iz sovjetskog doba. F-16 će ponuditi daleko veću vatrenu moć, pomažući u odbrani od ruskih aviona, projektila i dronova, rekao je analitičar odbrane Patrik Beri sa britanskog Univerziteta Bat.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, desno, maše masi okupljenih ispred parlamenta Danske, u Kopenhagenu, Danska, 21. avgusta 2023.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, desno, maše masi okupljenih ispred parlamenta Danske, u Kopenhagenu, Danska, 21. avgusta 2023.

"Njima može da se ide 'prsa u prsa' sa (ruskim) MiG-ovima i imali biste dobre šanse protiv njih. Dakle, govorite o pokušaju da se uspostavi, pre svega, neka vrsta lokalne vazdušne nadmoći, koju Ukrajinci jednostavno nemaju. Ako pogledate njihove vazdušne operacije, oni lete jednim do dva aviona na zaista malim visinama, pokušavajući da izbegnu strašnu rusku protivvazdušnu odbranu i rusko vazduhoplovstvo", rekao je Buri za Glas Amerike.

F-16 takođe nudi Ukrajini mogućnost da bezbedno pogađa ciljeve udaljene stotinama kilometara, duboko na teritoriji pod kontrolom Rusije. To je od vitalnog značaja ako želimo da bilo koja kopnena ofanziva uspe, dodao je Beri.

"Da biste dobili bilo kakav zamah na zemlji, zaista u starom smislu blickriga, morate imati tu sposobnost napada na kopno iz vazduha — dakle sposobnost napada vazduh-zemlja. A F-16 takođe može to da uradi. I na kraju — zaista važna uloga u ovome takođe — je da je F-16 prilično dobar u suzbijanju ili uništavanju neprijateljske protivvazdušne odbrane", rekao je Buri za Glas Amerike.

Zapadno oklevanje

Ukrajina je tražila F-16 otkako je Rusija pokrenula punu invaziju u februaru 2022. godine, ali su se zapadni saveznici uzdržavali, plašeći se eskalacije rata.

Biće potrebni meseci da se ukrajinski piloti obuče. Odlaganje bi moglo da se pokaže skupim.

"Još uvek mislim da stižu prekasno, da budem iskren sa vama. Politika se kreće. Videćemo šta će se desiti. Da li Ukrajina može da dođe i ima spremne ove F-16 — dovoljno njih, obučenih i spremnih da krenu, u suštini idete na drugu verziju letnje ofanzive sledećeg leta - da li su politički apetiti i fiskalni apetiti tu za to, videćemo", rekao je Beri.

Ukrajinska reakcija

Ukrajinski građani su na ulicama Kijeva pozdravili odluku Holandije i Danske da isporuče avione.

"Konačno! Hvala Bogu, mislim da je svaki Ukrajinac to dugo čekao", rekla je Larisa Šimko, koja je poreklom iz grada Skadovska na ruskim okupiranim teritorijama. "Čvrsto verujem i nadam se da će ova odluka pomoći našoj zemlji da ostvari dugo očekivanu pobedu", rekao je Šimko za Asošijeted pres.

Advokat Jurij Limar pozvao je Zapad da deluje brže. "Očigledno je da svaki Ukrajinac oseća da bi Evropa i ceo svet mogli malo brže da odobre takve odluke, jer svaki dan u ovom velikom ratu znači da gine mnogo Ukrajinaca", rekao je on za AP.

Za sada, ukrajinska letnja kopnena ofanziva teče sporo, uz minimalnu vazdušnu podršku. Analitičari kažu da odluka Zapada da isporuči avione F-16 ima za cilj da ojača dugoročne sposobnosti Ukrajine da se odbrani od ruske agresije.

XS
SM
MD
LG