Linkovi

Ruske vlasti: Šef Vagnera bio u avionu koji se srušio


Jevgenij Prigožin (Foto: AP)
Jevgenij Prigožin (Foto: AP)

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke grupe Vagner i njegov glavni saradnik Dmitrij Utkin, bili su u avionu koji se srušio u sredu u Rusiji, saopštila je Rosavijacija, služba civilnog vazduhoplovstva, prenosi agencija Rojters. U nesreći je poginulo 10 osoba.

Rosavijacija je objavila imena sedmoro putnika, uključujući Prigožina i Utkina, i tri člana posade za koje je navedeno da su bili u avionu.

Na Telegram kanalu Grey Zone, koji je blizak grupi Vagner, objavljeno da je Prigožin među poginulima.

"Šef Vagner grupe, heroj Rusije, pravi patriota svoje domovine, Jevgenij Viktorovič Prigožin, poginuo je i to je posledica akcija izdajnika Rusije", navodi se u objavi na kanalu.

"Ali čak i u paklu, on će biti najbolji! Slava Rusiji!", dodaje se.

Spasilačke službe pronašle su svih 10 tela na mestu nesreće, navela je ruska agencija Interfaks.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije na društvenoj mreži Telegram je saopštilo da se privatni avion srušio se u blizini sela Kujenkino, u Tverskoj oblasti, severozapadno od Moskve.

Navodni snimak pada aviona u Rusiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

„Rusko Ministarstvo za vanredne situacije sprovodi operacije potrage“, rekao je on.

Video snimci čiju autentičnost AFP nije mogao da potvrdi emitovani su na nekoliko Telegram kanala koji tvrde da su povezani sa Vagnerom, prikazujući zapaljene krhotine u njivi.

Podaci o praćenju letova u koje je AP imao uvid pokazuju da je privatni avion registrovan na grupu Vagner koji je Prigožin ranije koristio poleteo iz Moskve u sredu uveče i njegov transponderski signal je nestao nekoliko minuta kasnije.

Signal je izgubljen u ruralnom regionu gde nema obližnjih aerodroma na koje bi avion mogao bezbedno da sleti.

Usred brojnih spekulacija i u nedostatku proverenih činjenica, neki od Prigožinovih pristalica su uperili prst u rusku državu kao krivca za rušenje aviona, a drugi u Ukrajinu koja u četvrtak slavi svoj Dan nezavisnosti.

Zgrada u Sankt Peterburgu u kojoj se nalazi Vagnerova kancelarija je osvetlila svoje prozore kada je pao mrak na takav način da prikaže veliki krst, u znak poštovanja i žalosti.

U Vašingtonu, iz Bele kuće je saopšteno da je predsednik Džo Bajden informisan o avionskoj nesreći u Rusiji. Bajden je u međuvremenu rekao da nije iznenađen izveštajima da je Prigožin možda poginuo u avionskoj nesreći i dodao da se ne događa mnogo toga u zemlji, a da ruski predsjednik Vladimir Putin nije za to odgovoran.

"Ne znam koje su činjenice, ali nisam iznenađen", rekao je Bajden novinarima.

U nepotvrđenim izveštajima ruskih medija navodi se da je Dmitrij Utkin, Prigožinova desna ruka, takođe bio u avionu i da su njih dvojica prisustvovala sastanku sa zvaničnicima Ministarstva odbrane.

Agencija Rojters to nije mogla da potvrdi, a nije bilo komentara ni ministarstva odbrane ni Kremlja.

Ubrzo pošto je pao avion, drugi privatni mlaznjak povezan sa Prigožinom, koji je takođe izgledao kao da je krenuo ka Sankt Peterburgu, gde je sedište Vagnera, vratio se u Moskvu i bezbedno sleteo, pokazali su podaci o praćenju letova.

Sedište Vagnera u Sankt Peterburgu, drugom najvećem gradu u Rusiji (Foto: Olga MALTSEVA/AFP)
Sedište Vagnera u Sankt Peterburgu, drugom najvećem gradu u Rusiji (Foto: Olga MALTSEVA/AFP)

Radar 24 na mreži za praćenje pokazao je da je Embraer Legacy 600 (broj aviona RA-02795) nestao sa radara u 18:11 sati. Neprovereni video snimak objavljen na društvenim mrežama pokazuje kako letelica nalik privatnom avionu pada sa neba ka zemlji.

Još jedan neproveren snimak pokazao je još uvek zapaljene olupine aviona na zemlji. Najmanje jedno telo je bilo vidljivo.

Kir Džajls, stručnjak za Rusiju u tink tenku za međunarodna pitanja Četam haus pozvao je na oprez zbog izveštaja o Prigožinovoj smrti. On je rekao za Asošijeted pres da je "više pojedinaca promenilo ime u Jevegnij Prigožin u okviru njegovih pokušaja da oteža praćenje svojih putovanja."

U ponedeljak se Prigožin pojavio na video snimku koji su grupe bliske Vagneru postavile na društvene mreže, gde je tvrdio da je u Africi.

U pustinjskom pejzažu, rekao je da radi na tome da „Rusija bude još veća na svim kontinentima i Afrika još slobodnija“.

Mihailo Podoljak, savetnik Volodimira Zelenskog, predsednik Ukrajine, rekao je da je pad aviona signal iz Kremlja.

"Demonstrativno eliminisanje Prigožina i Vagnerove komande dva meseca posle pokušaja državnog udara je signal Putina ruskim elitama uoči izbora 2024. 'Čuvajte se! Nelojalnost je jednaka smrti'“, napisao je Podoljak na društvenim mrežama.

Šef Vagnera, čiji pripadnici se tereta i za zločine tokom ratnih borbi u Ukrajini, nije se pojavljivao često u javnosti posle pobune protiv Kremlja u junu, koja je trajala samo jedan dan.

Tada je 5.000 Vagnerovih vojnika preuzelo kontrolu nad južnim ruskim gradom Rostovom na Donu i krenulo ka Moskvi, sa ciljem da, kako je rekao, smene vojni vrh.

Usledili su pregovori sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije u kojima je posredovao beloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Posle toga je Prigožin zaustavio borce Vagnera koji su stigli na 200 kilometara od Moskve.

Prema dogovoru, optužbe protiv Prigožina su odbačene i njemu je ponuđeno da se preseli u Belorusiju.

Tokom rata u Ukrajini, bilo je žestokih i javnih sukoba Prigožina i ruskog Ministarstva odbrane oko načina vođenja rata.

Prigožin je više puta optuživao Ministarstvo odbrane za sabotažu i da nije snabdelo njegove trupe municijom.

Prigožin je osnovao vojnu kompaniju Vagner 2014.

On je imao bogat kriminalni dosije, a dobio je i nadimak „Putinov kuvar" jer je bio zadužen za obezbeđivanje hrane za Kremlj.

XS
SM
MD
LG