Linkovi

Zašto Kim Džong Un razvija mornaricu?


Severnokorejski lider Kim Džong Un na svečanom testiranju podmornice (Foto: KCNA via Reuters)
Severnokorejski lider Kim Džong Un na svečanom testiranju podmornice (Foto: KCNA via Reuters)

Severna Koreja je u prethodnih godinu dana krenula da ojačava mornaricu novim nuklearnim oružjem, uključujući podvodni dron, ratne brodove i prvu operativnu raketnu podmornicu, predstavljenu u petak.

Mornarica Severne Koreje je istorijski bila mala u odnosu na kopnene snage zemlje, a nalazila se u senci brzo razvijajućeg programa balističkih raketa.

Sada je severnokorejski lider Kim Džong Un rekao da će mornarica igrati ključnu ulogu u nuklearnom programu, a analitičari kažu da bi to takođe moglo da obezbedi podršku među mornaričkim komandantima i podstakne nacionalni ponos.

„Donedavno se činilo da Kim uglavnom zanemaruje pomorske nuklearne programe“, rekla je Ankit Panda iz američke organizacije Karnegijeva zadužbina za međunarodni mir. „Korejska narodna mornarica verovatno je pozdravila nedavno preusmeravanje pažnje na pomorske nuklearne sposobnosti”.

Koliko je velika severnokorejska mornarica?

Mornaričke snage Korejske narodne armije (KPANF) imaju oko 470 površinskih plovila, u šta spadaju raketni brodovi, torpedni čamci, mali patrolni brodovi i čamci za vatrenu podršku, prema Beloj knjizi južnokorejske vojske iz 2022. godine.

Ima oko 70 podmornica, uključujući plovila klase Romeo dizajna iz sovjetskog doba, i male podmornice.

Mornarica takođe ima oko 40 pomoćnih i 250 desantnih brodova.

Nova severnokorejska podmornica (Foto: KCNA via Reuters)
Nova severnokorejska podmornica (Foto: KCNA via Reuters)

Mornarica je podeljena na dve komande flote koje pokrivaju istočnu i zapadnu obalu zemlje, a oko 60 odsto snaga nalazi se južno od Pjongjanga, navodi se u Beloj knjizi.

„Pomorske snage Severne Koreje imaju kapacitet da izvrše iznenadni napad u bilo kom trenutku“, navodi isti izvor. „Međutim, njen kapacitet za operacije u dubokom moru je ograničen jer se snage prvenstveno sastoje od malih, brzih plovila”.

Koje oružje ima mornarica?

U martu i aprilu Severna Koreja je testirala, kako je saopšteno, podvodno oružje bez posade sa nuklearnom sposobnošću.

Nazvan "Haeil" ili cunami, novi sistem dronova ima za cilj da izvrši skrivene napade u neprijateljskim vodama i uništi pomorske udarne grupe i glavne operativne luke podvodnom eksplozijom, javili su državni mediji.

Analitičari su rekli da je operativni koncept oružja sličan ruskim nuklearnim torpedima Posejdon, novoj kategoriji oružja za odmazdu koje je namenjeno stvaranju destruktivnih, radioaktivnih eksplozija u priobalnim oblastima.

Međutim, u izveštaju organizacije "38 North" sa sedištem u Vašingtonu navodi se da su sporost oružja i ograničeni domet učinili da je značajno inferiornije u odnosu na postojeće severne nuklearne balističke i krstareće rakete u smislu vremena stizanja do cilja, preciznosti i smrtonosnosti.

U avgustu je Kim nadgledao novu korvetu klase Amnok - patrolni brod - za koji su državni mediji objavili da je sposoban da ispaljuje krstareće rakete sa nuklearnim oružjem.

Podmornica je nazvana Heroj Kim Kun (Foto: KCNA VIA KNS / AFP)
Podmornica je nazvana Heroj Kim Kun (Foto: KCNA VIA KNS / AFP)

„Uprkos činjenici da je većina oružja i senzora na brodu veoma zastarela u poređenju sa zapadnim ili azijskim dizajnom, to je veliki korak napred za Severnu Koreju“, navodi se u analizi specijalizovanog sajta Nejval njuz (Naval News), opisujući sposobnost nuklearnih projetila na plovilu kao faktor koji može da promeni odnos snaga

Severna Koreja je u petak saopštila da je lansirala svoju prvu operativnu "taktičku nuklearnu napadnu podmornicu" i dodelila je istočnoj floti.

Čini se da je brod modifikovana podmornica klase Romeo sa 10 lansirnih cevi, najverovatnije naoružana balističkim projektilima i krstarećim projektilima.

Južnokorejski zvaničnici rekli su da izgleda da nova podmornica možda nije u potpunosti funkcionalna, ali nisu precizirali.

Kao i nuklearni dron, njena upotreba u ratu može biti ograničena u poređenju sa snažnijim raketama Severne Koreje na kopnu, kažu analitičari.

„Njihove podmornice jednostavno neće moći da prežive kao njihove kopnene snage“, rekao je Ven van Dipen, bivši stručnjak za oružje američke vlade koji radi sa organizacijom "38 North". „I biće im teško da rasporede dovoljno projektila na moru da naprave veliku razliku”.

XS
SM
MD
LG