Linkovi

Optužnica protiv Bajdenovog sina Hantera zbog posjedovanja oružja


ARHIVA - Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džoa Bajdena (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
ARHIVA - Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džoa Bajdena (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Protiv Hantera Bajdena, sina američkog predsjednika, u četvrtak je podignuta krivična optužnica, nakon neuspješnog dogovora o priznanju krivice. To je prvi put da će dijete aktuelnog predsjednika biti krivično gonjeno.

Optužnica, podnijeta okružnom sudu u Delaveru, Hantera Bajdena tereti po tri tačke za krivična djela povezana sa posjedovanjem oružja. Tužioci optužuju mlađeg Bajdena da je lagao o upotrebi ilegalnih narkotika kada je kupio pištolj u oktobru 2018. godine. Prema zakonu, Hanteru Bajdenu bi bilo zabranjeno da kupuje oružje zbog zavisnosti od narkotika.

Optužnicu je podigao specijalni tužilac Dejvid Vajs, a uslijedila je nakon što je pred sudom propao dogovor prema kojem je Hanter trebalo da prizna krivicu za dva manja prestupa u vezi sa plaćanjem poreza da bi izbjegao da bude krivično gonjen po optužbi za posjedovanje oružja. Istraga o porezima je u toku.

Hanterov advokat u četvrtak je rekao da su optužbe protiv sina američkog predsjednika zabranjene sporazumom koji je postigao sa tužiocima, "nedavnim presudama nekoliko federalnih sudova (protiv zakona o nošenju oružja) i činjenicama da nije prekršio zakon", te da će sve to biti predstavljeno u sudu.

Ovaj slučaj uticaće na predsjedničku kampanju za izbore 2024. godine, u kojoj će Bajdenov rival rival vjerovatno biti njegov republikanski prethodnik Donald Tramp, protiv kojeg su podignute četiri krivične optužnice.

Vajs je u avgustu imenovan za specijalnog tužioca, nakon što je godinama istraživao poslove Hantera Bajdena kao glavni tužilac u Delaveru, američkoj državi koju je Bajden zastupao u Kongresu. Vajsa je na položaj tužioca imenovao Tramp.

Mlađi Bajden godinama je bio meta oštrih napada Trampa i njegovih republikanskih saveznika koji ga, između ostalog, optužuju za nelegalne poslove, između ostalog povezane sa Ukrajinom i Kinom. Radio je kao lobista, advokat, investicioni bankar i umjetnik, a javno je govorio o svojim problemima sa zloupotrebom opojnih supstanci.

Odbori u Predstavničkom domu, koji su pod kontrolom republikanaca, mjesecima vode istrage o inostranim poslovima Hantera Bajdena. Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti u utorak je objavio da pokreće istragu o opozivu predsjednika Bajdena.

Iako su republikanski zakonodavci prikupili svjedočenja da se Džo Bajden povremeno pridruživao pozivima na kojima su bili Hanterovi poslovni saradnici, još nisu prezentovali dokaze da je predsjednik lično imao korist od toga.

U decembru 2020. godine, Hanter Bajden je saopštio da Vajsova kancelarija istražuje njegove poreske poslove. Negirao je bilo kakvu krivicu.

Dok je od većine američkih tužilaca koje je imenovao Tramp zatraženo da se povuku kada je Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021. godine, što je uobičajeno kod promjene administracija, Sekretarijat za pravosuđe je od Vajsa zatražio da ostane na funkciji.

Istraga Sekretarijata je i sama bila pod lupom republikanaca nakon što su uzbunjivači iz Poreske službe, zadužene za istragu, rekli Kongresu da je Sekretarijat usporio istragu i ograničio Vajsovu mogućnost podizanja optužnice. Vajs je negirao te tvrdnje.

Hanter Bajden nikada nije bio na poziciji u Bijeloj kući niti je učestvovao u kampanji svog oca. Predsjednik je rekao da sa sinom nije razgovarao o poslovima u inostranstvu i da će njegov Sekretarijat za pravosuđe imati nezavisnost u istrazi bilo kojeg člana njegove porodice.

Tramp i drugi republikanci navode da je postojao sukob interesa dok je Hanter Bajden bio u odboru ukrajinske energetske kompanije Burizma, a njegov otac potpredsjednik SAD. U telefonskom pozivu iz jula 2020. godine, pred predsjedničke izbore, Tramp je od ukrajinskog predsjednika zatražio da njegova vlada otvori istragu o Džou i Hanteru Bajdenu.

Predstavnički dom pod vođstvom demokrata kasnije izglasao opoziv Trampa zbog optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, koji su proizašli iz tih napora, iako je Senat na kraju izglasao da Tramp ostane na funkciji.

Tokom predizborne kampanje 2020. godine, Tramp je pozvao Kinu da istraži umiješanost Hantera Bajdena u fond koji je pokušavao prikupiti kineski kapital. Tramp je optužio Hantera Bajdena da koristi svoju poziciju uticaja kako bi osigurao kinesku finansijsku podršku za svoje investicije, iako nikada nije pružio dokaze koji bi podržali ovu tvrdnju. Hanter Bajden je negirao da je učinio nešto pogrešno.

Sin predsjednika SAD je u svojim memoarima iz 2021. opisao kako je imao problem sa korištenjem kokaina i alkohola. Otpušten je iz rezerve američke mornarice 2014. godine nakon što je, kako su tada naveli izvori, bio pozitivan na kokain.

Vajsova istraga je prvobitno ispitivala potencijalna kršenja zakona o porezima i pranju novca u poslovima sa inostranstvom, uglavnom u Kini, rekli su izvori Rojtersu. Istraga koju je vodio Vajs počela je još 2018. godine, navode američki mediji.

Hanter Bajden je najprije pristao da se izjasni krivim po optužbama da nije platio više od 100.000 dolara poreza na dohodak 2017. i 2018. godine. Međutim, dogovor je propao nakon što je savezni sudija postavio pitanje da li će sporazum zabraniti tužiocima da podignu optužnice po drugim pitanjima.

XS
SM
MD
LG