Linkovi

Novi ruski vazdušni napadi, prvi brodovi od ukidanja sporazuma o žitu stigli u ukrajinske luke


Ukrajinski vojnici nose vreću sa telom svog poginilog saborca, kroz drveće na frontu nekoliko kilometara od Avdijivke, u regionu Donjecka, u Ukrajini, 16. septembra 2023.
Ukrajinski vojnici nose vreću sa telom svog poginilog saborca, kroz drveće na frontu nekoliko kilometara od Avdijivke, u regionu Donjecka, u Ukrajini, 16. septembra 2023.

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da je Rusija tokom noći upotrebila 24 drona za napad na regione Nikolajev i Odesa, pored toga što je na Ukrajinu ispalila 17 krstarećih projektila.

Ukrajinska vojska je saopštila da je oborila 18 ruskih dronova i sve rakete.

Oleh Kiper, regionalni guverner Odese, rekao je da je okrug Izmail, u kojem se nalaze luke za izvoz žita, ponovo napadnut i da je pogođen rekreativni objekat u gradu Vilkove. Nije bilo izveštaja o žrtvama.

U Nikolajevu, regionalni guverner Vitalij Kim rekao je da su ostaci koji su padali izazvali požar na zgradi, dok je udarni talas eksplozije oštetio druge zgrade u blizini.

Vojnici drže zastave ispred uništenih zgrada u Kličivki, u Ukrajini, na fotografiji napravljenoj od video snimka objavljenog 17. septembra 2023.
Vojnici drže zastave ispred uništenih zgrada u Kličivki, u Ukrajini, na fotografiji napravljenoj od video snimka objavljenog 17. septembra 2023.

U ruskom napadu u Hersonskoj oblasti povređene su najmanje četiri osobe, saopštio je regionalni guverner Oleksandar Prokudin.

Prokudin je rekao da su ruske snage namerno napale prepunu autobusku stanicu u gradu Beril.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je u ponedeljak da su ukrajinske snage povratile dva kvadratna kilometra teritorije od ruskih snaga u oblasti Bahmuta, kao i više od pet kvadratnih kilometara na jugu Ukrajine.

Britansko ministarstvo: Padobranci pojačavaju linije fronta

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je u svom dnevnom izveštaju da je tokom poslednje dve nedelje, Rusija verovatno dodatno ojačala 58. kombinovanu armiju, koja se nalazi pod velikim pritiskom, dodatnim vazdušno-desantnim jedinicama VDV na osovini Orihiv u Zaporoškoj oblasti.

Najmanje pet VDV pukova iz 7. i 76. divizije verovatno je sada koncentrisano u krugu od nekoliko kilometara od sela Robotine na liniji fronta, navodi se u izveštaju.

"U punom kapacitetu, takve snage bi trebalo da čine oko 10.000 elitnih padobranaca. Međutim, skoro sve jedinice su vrlo verovatno dramatično ispod svojih punih kapaciteta", pišu Britanci na društvenoj mreži Eks (X, nekadašnji Tviter), ocenjujući da će vođstvo VDV-a smatrati "trenutnu situaciju veoma nezadovoljavajućom".

"Tokom celog rata ruski komandanti su pokušavali da regenerišu vazdušno-desantne snage kao veoma mobilnu, udarnu snagu za ofanzivne operacije. Još jednom, oni se koriste kao linijska pešadija za jačanje preopterećenih kopnenih snaga", ocenjuju Britanci.

Prva dva broda stigla u ukrajinsku luku posle ukidanja sporazuma za žito

Dva teretna broda stigla su u jednu od ukrajinskih luka tokom vikenda, koristeći privremeni crnomorski koridor koji je uspostavio Kijev posle povlačenja Rusije iz ratnog sporazuma osmišljenog da osigura bezbedan izvoz žitarica iz luka napadnute zemlje.

Dva broda za rasuti teret pod zastavom Palaua "Arojat" i "Rezilijent Afrika", pristali su u subotu u morskoj luci Černomorsk u južnoj oblasti Odese, navodi se u onlajn saopštenju ukrajinske Uprave morskih luka. Plovila su prvi civilni teretni brodovi koji su stigli u jednu od luka u Odesi otkako je Rusija izašla iz sporazuma o žitu.

Brod sa silosima "Arojat" pod zastavom Palaua i teretni brod "Rezilijent Afrika" (u daljini), uplovljavaju u luku Černomorsk kako bi bili natovareni žitom, nedaleko od Odese, 16. septembra 2023.
Brod sa silosima "Arojat" pod zastavom Palaua i teretni brod "Rezilijent Afrika" (u daljini), uplovljavaju u luku Černomorsk kako bi bili natovareni žitom, nedaleko od Odese, 16. septembra 2023.

Oleksandr Kubrakov, zamenik ukrajinskog premijera, rekao je u onlajn izjavi u subotu da će ova dva broda isporučiti oko 20.000 tona pšenice zemljama u Africi i Aziji.

Mesecima je Ukrajina, čija je ekonomija u velikoj meri zavisna od poljoprivrede, bila u mogućnosti da bezbedno izvozi svoje žito iz crnomorskih luka u skladu sa sporazumom koji su isposredovale Ujedinjene nacije i Turska kako bi se obezbedile bezbedne isporuke. Ali Rusija se povukla iz sporazuma 17. jula, a zvaničnici Kremlja tvrde da njihovi zahtevi za olakšavanje izvoza ruske hrane i đubriva nisu ispunjeni.

Posle povlačenja, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da će smatrati sve brodove u Crnom moru koji krenu ka ukrajinskim lukama kao vojne mete.

Od tada, Kijev je nastojao da preusmeri transport preko reke Dunav, kao i drumske i železničke veze u Evropu. Ali troškovi transporta na taj način su mnogo veći. Neke evropske zemlje su uznemirene zbog povećanja lokalnih cena žitarica, a dunavske luke ne mogu da podnesu isti obim kao morske.

Privremeni koridor u Crnom moru, za koji je Kijev traži da ga Međunarodna pomorska organizacija ratifikuje, otvoren je 10. avgusta pošto su zvaničnici Sjedinjenih Država i Ukrajine upozorili na moguće ruske napade na civilna plovila. Podvodne mine takođe čine putovanje rizičnim, a troškovi osiguranja brodova će verovatno biti visoki za operatere.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da će se koridor prvenstveno koristiti za evakuaciju brodova zaglavljenih u ukrajinskim lukama Černomorsk, Odesa i Pivdenji od izbijanja rata. Kubrakov je u subotu rekao da je pet plovila od tada koristilo koridor da napusti ukrajinske luke.

Pošto je raskinula dogovor o žitu, Rusija je intenzivirala napade na južnu oblast Odese, gađajući njenu lučku infrastrukturu i silose za žito raketama i dronovima.

U nedelju je komanda ukrajinskog vazduhoplovstva prijavila još jedan napad tokom noći u kojem je glavna meta bila oblast Odesa. Ruske snage su ispalile 10 krstarećih projektila i šest dronova iranske proizvodnje Šahed, navodi se u saopštenju. Svi dronovi i šest projektila su oboreni, dok su ostali su pogodili poljoprivredni objekat u oblasti Odese.

Ukrajina razrešila šest zamenika ministra odbrane

Ukrajinska vlada odlučila je da razreši šest zamenika ministara odbrane u ponedeljak posle imenovanja novog ministra odbrane ranije ovog meseca.

Vlada nije navela razloge za smene. Među onima koji su uklonjeni sa položaja je i Hana Malijar, koja je često objavljivala novosti o ratu Rusije protiv Ukrajine.

Rustem Umerov je imenovan za ministra odbrane pre manje od dve nedelje da bi zamenio Aleksija Reznikova. Ministarstvo je pratilo medijske optužbe o korupciji dok je Reznikov bio na toj funkciji, iako se on sam nije suočio sa optužbama za korupciju.

"Ponovo pokretanje. Počeli smo. Nastavljamo. (Ministarstvo) nastavlja da radi kao i obično", rekao je Umerov u objavi na Fejsbuku.

Kada je stupio na svoju funkciju, Umerov je rekao da će njegovi prioriteti uključivati pretvaranje ministarstva u glavnu instituciju za koordinaciju odbrambenih snaga, povećanje vrednosti koja se pridaje pojedinačnim vojnicima, razvoj ukrajinske vojne industrije i borbu protiv korupcije.

Malijar, advokatica za ratne zločine, bila je zamenica ministra odbrane od 2021. godine, a njen poslednji izveštaj o ratu u Ukrajini pojavio se u ponedeljak ujutro.

Ona se prošle nedelje suočila sa kritikama pošto je prvobitno izvestila da su ukrajinske snage ponovo zauzele istočno selo od ruskih snaga, ali je kasnije rekla da je njen izveštaj netačan i da borbe i dalje besne oko sela.

Šef NATO: Moramo se pripremiti za dug rat u Ukrajini

"Moramo se pripremiti za dugi rat u Ukrajini", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu nemačkoj medijskoj grupi "Funke" objavljenom u nedelju.

"Većina ratova traje duže nego što se očekuje onda kada počnu", rekao je on.

"Svi mi želimo brz mir", rekao je Stoltenberg, "ali u isto vreme moramo priznati da ako [ukrajinski] predsednik [Volodimir] Zelenski i Ukrajinci prestanu da se bore, njihova zemlja više neće postojati".

U međuvremenu, britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju u svom dnevnom obaveštajnom izveštaju o ruskoj invaziji na Ukrajinu da Rusija "verovatno" pojačava svoju odbranu oko okupiranog grada Tokmak na jugu Ukrajine.

Grad je udaljen 16 kilometara od prve linije fronta i biće ključan za drugu liniju odbrane Rusije.

Pažnja koju pridaje odbrani grada "verovatno ukazuje na rastuću zabrinutost Rusije zbog ukrajinskih taktičkih prodora na glavnu odbrambenu liniju na severu".

U izeštaju su korišćene neke informacije Asošijeted presa, Rojtersa i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG