Linkovi

Radoičić preuzeo odgovornost za napad, Kurti tvrdi: Srbija želi da vrati sat za 30 godina


Kosovska policija tokom pretresa u Severnoj Mitrovici (Foto: AFP)
Kosovska policija tokom pretresa u Severnoj Mitrovici (Foto: AFP)

Pet dana posle napada kod sela Banjska u kojem je ubijen jedan policajac i trojica napadača, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić je preuzeo odgovornost za ovaj čin nasilja, a policija je pretresla njegovu imovinu na severu Kosova, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je o incidentu sa Entonijem Blinkenom, državnim sekretarom SAD.

Kosovske vlasti su prethodno označile Radoičića kao organizatora napada, tvrdeći da je imao podršku Beograda, što su i on i srpske vlasti demantovale.

Goran Petronijević, punomoćnik Radoičića, pročitao je izjavu klijenta u kojoj je naveo da se za takav čin odlučio "jer sve metode otpora koje su do sada primenjivane, nisu davale nikakvo poboljšanje života srpskog naroda, već pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima".

Radoičić je podneo neopozivu ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste i spreman je da se odazove pozivu nadležnih organa Srbije, rekao je Petronijević koji je novinarima u beogradskom Medija centru pročitao pisanu izjavu Radoičića.

"Ja, Milan Radoičić, rođen 1978. godine u Peći, na Kosovu i Metohiji, zbog mnogobrojnih spekulacija ovim putem obaveštavam javnost da sam zajedno sa sunraodnicima dana 24. septembra došao na sever Kosova, u selo Banjska. Razlog vraćanja je bio da ohrabrimo srpski narod u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima i zaštiti srpskog stanovništva", pročitao je Petronijević.

Radoičić je naveo da se odlučio na takav čin jer su "Kosovo i Metohija njegova zemlja, njegova kuća i nasilno se otima".

"Bili smo primorani da zaustavimo progon srpskog naroda i zaštitimo porodice, skrenemo pažnju prištinskom režimu da srpski narod više neće trpeti teror", dodao je on.

Radoičić navodi da je albanski policajac stradao slučajno, a potom "u žestokom okršaju dve strane" poginula su trojica Srba.

"Njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljena. Neka bude svima jasno da nismo nikakvi teroristi, već borci za slobodu srpskog naroda. Moj povratak na sever 24. septembra nije imao nikakve veze sa moji prethodnim angazamanom u okviru Srpske liste", dodao je Radoičić.

Petronijević je preneo i da je njegov branjenik naglasio da je spreman uvek da se odazove pozivu nadležnih državnih organa, ali nije medijima želeo da kaže gde se Radoičić sada nalazi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da nije pročitao pismo Radoičića, ali je istakao da će on morati da se odazove nadležnim organima.

Vučić sa Blinkenom: Nismo se složili o prirodi onoga što se desilo

Predsednik Srbije Vučić kaže da je razgovarao sa američkim seretarom Entonijem Blinkenom, da su se saglasili da je potrebna deeskalacija i jača uloga KFOR-a, ali da se nisu saglasili oko prirode onoga što se dogodilo na KiM.

Razgovarao sam sa sekretarom Blinkenom, saglasili smo se da je potrebna deeskalacija, jača uloga KFOR-a, posebno na severu, mi bismo voleli da je isključiva“, rekao je Vučić novinare u Beogradu, a prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Dodao je da je negirao neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti Vojske Srbije.

“Ono o čemu se nismo saglasili je priroda onoga što se desilo na KiM, naročito o kosovskom suverenitetu. Blinken je govorio i o nekim merama ako se ne ponašamo na odgovarajući način. Rekao sam da sam protiv“, kaže Vučić.

Prolaznici i policajac u severnom delu Mitrovice, 29. septembar 2023. (Foto: AFP)
Prolaznici i policajac u severnom delu Mitrovice, 29. septembar 2023. (Foto: AFP)

NATO šalje pojačanje na Balkan

Savet NATO odobrio je u petak “dodatne snage zbog trenutne situacije” na Kosovu, ali nije precizirano koliko i iz kojih država.

"Uvek ćemo preuzimati sve neophodne mere da održimo sigurnost i obezbedimo slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno i u skladu sa našim mandatom UN", navodi se u saopštenju generalnog sekretara NATO posle sastanka.

U napadu grupe naoružanih Srba u nedelju u selu Banjska, ubijeni su jedan kosovski policajac, kao i trojica napadača. Kosovske vlasti su kao organizatora napada označile Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, koji je danas i preuzeo odgovornost, ali je negirao učešće zvaničnog Beograda.

Snage NATO čine misiju KFOR-a na Kosovu, a prema podacima objavljenim na sajtu organizacije u junu, imale su oko 4.500 vojnika.

Kurti: Srbija želi da vrati vreme

Premijer Kurti je pozdravio odluku NATO-a da pojača prisustvo na Balkanu, rekavši da napad i ubistvo policajca u Banjskoj oslikava pokušaje Srbije da destabilizuje Kosovo uz pomoć saveznice Rusije.

„Ovi ljudi žele da vrate vreme“, rekao je Kurti za Asošijeted pres. „Oni su u potrazi za vremeplovom. Žele da vrate sat 30 godina unazad. Ali to se neće dogoditi.”

Kurti je prethodnih dana govorio o tome da je u akciji policije posle napada u Banjskoj pronađeno oružje vredno pet miliona evra.

“NATO nam je potreban jer je granica sa Srbijom veoma dugačka, a srpska vojska u poslednje vreme jača svoje kapacitete i ima dosta vojne opreme i iz Ruske Federacije i iz Kine“, tvrdi Kurti.

Specijalni tužilac Kosova Naim Abazi potvrdio je za prištinske medije da se današnja akcija Kosovske policije na severu Kosova odvijala uglavnom na imovini koja je već identifikovana kao vlasništvo Radoičića, na zahtev Specijalnog tužilaštva i po nalogu nadležnog suda.

Abazi je rekao da se sada dokumentuje imovina za koju se sumnja da je na Radoičićevo ime ili na ime trećih lica na koja je, kako se sumnja, tu imovinu preneo, prenosi Kossev.

U Severnoj Mitrovici, Specijalne policijske jedinice akciju su sprovele u Kliničko- bolničkom centru Kosova Mitrovica, kao i u stambenim objektu i restoranu „Grey“, koji se povezuje sa potpredsednikom Srpske liste.

Posle akcije, tužilaštvo je saopštilo da je policija zaplenila automobile, kvadove, čamac, srebro, dron, panciri, kamera, USB, mobilni telefoni, kao i više različitih predmeta koji će se koristiti u dokaznom postupku.

Tužilaštvo je navelo i da deo bolnice koji je pretresan u Kosovskoj Mitrovici nema veze sa pacijentima.

Direktor KBC-a Zlatan Elek rekao je na konferenciji za novinare da su pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije u jutrošnjem pretresu obili vrata vešeraja, kotlarnice i magacina.

Negde oko šest sati imali smo nasilan upad u krug Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica od strane antiterorističke jedinice i s dugim cevima specijalaca i prema našim saznanjima negde oko 15 džipova. Niko od menaždmenta uprave, počevši od mene V.D direktora, zamenice, upravnice, niti sestara o ovome nije bio obavešten“, rekao je Elek.

Dodaje da su sve vreme bili prisutni i pripadnici Misije EULEKS--a, ali samo kao, kako kaže, nemi posmatrači ovog dođaja.

„Nakon mog pitanja šta se dešava, određeni broj policajaca pričao je na engleskom, a drugi deo na albanskom. Bilo je tu i civila sa puškama koji su imali policijske prsluke. Čekali smo na odgovor od njihovog komandira oko 15 minuta“, dodaje.

Elek dodaje da komandir jedinice nije želeo da kaže šta traže i da je zatražio da vidi prostoriju u kojoj se nalazi video nadzor od ulazne kapije KBC-a, koji su po završetku akcije i odneli.

U zapisniku na albanskom jeziku, koji je potpisao naš radnik koji je bio dežuran u kotlarnici piše da je odrađen pretres i da ništa nije pronađeno. Iako mi ne znamo uopšte ni šta je traženo“, navodi Zlatan Elek.

Ova akcija Kosovske policije završena je nešto pre osam časova, a o njoj se još uvek nisu nisu oglasili kosovski zvaničnici.

Iz Kancelarije za KiM takođe tvrde da "Kurti sa svojom policijom koristi dogadjaje od nedelje iz Banjske kao izgovor za nastavak terora na severu Кosova".

"Ova akcija izvedena je s jasnim ciljem da na severu Кosova i Metohije nema mira, niti da srpska zajednica može da živi normalno, leči se bez straha, vodi decu u vrtiće i škole", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

XS
SM
MD
LG