Linkovi

Ko ima motiv za nasilje na Kosovu i kakve će biti posledice?


Policajci patroliraju na putu ka selu Banjska na severu Kosova, 24. septembra 2023. (Foto: Rojters/Ognen Teofilovski
Policajci patroliraju na putu ka selu Banjska na severu Kosova, 24. septembra 2023. (Foto: Rojters/Ognen Teofilovski

Napad naoružane grupe Srba na severu Kosova, u kojem je ubijen jedan policajac, doneo je novi rast napetosti u ionako nestabilnom području samo desetak dana posle još jedne neuspele runde briselskih pregovora izmedju Beograda i Prištine.

Premijer Kosova Aljbin Kurti tvrdi da su napadači imali podršku Beograda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da su vlasti u Prištini odgovorne za atmosferu nasilja, a jedno od glavnih pitanja koje je najnoviji incident otvorio jeste - ko će osetiti posledice.

Miodrag Milićević, direktor nevladine organizacije Aktiv iz Severne Mitrovice, smatra da će događaji iz Banjske imati snažan uticaj na međuetničke odnose, kao i na pregovarački proces u Briselu.

On je za Glas Amerike rekao da bi “zbog osetljivosti situacije domaće i međunarodne bezbednosne strukture trebalo da sprovedu detaljnu istragu i o tome upoznaju javnost”.

„Potpuno je jasno da je incident najmanje bio potreban srpskoj zajednici, ali isto tako ne vidim ni motive čak ni zvaničnog Beograda, da na bilo koji način, a pogotovo vojnim sredstvima recimo interveniše ili dodatno destabilizuje ovaj prostor. Ne vidim zaista ni jedan motiv, a možda čak i ne vidim baš najbolje zbog čega bi bilo ko u Prištini takođe imao motiv da u toj meri destabilizuje situaciju", rekao je Milićević

Kosovska policija ubila je trojicu napadača, ostatak naoružane grupe se u nedelju uveče udaljio iz manastira Banjska, a policija i dalje pretražuje tu oblast. Napad na policiju osudili su i Evropska unija i Sjedinjena Američke Države, zatraživši da se odgovorni odmah izvedu pred lice pravde.

"Sklon sam da verujem da će ovo biti percipirano makar sada u ovim prvim danima kao jedan izolovani incident, koji nažalost dolazi u momentu kada ne samo da nije bilo neophodno, ovakve stvari ne bi smele nikada više da se dogode, niti imaju, niti bi trebalo da imaju mesta u jednoj zajednici poput naše“, navodi Milićević.

Momcilo Trajkovic
Momcilo Trajkovic

Momčilo Trajković, predsednik Srpskog nacionalnog foruma smatra da su Srbi sa Kosova najveći gubitnici zbog napada. Međutim, u političkom smislu gubitnik je, kako je rekao za Glas Amerike, i zvanični Beograd.

„U ovom momentu kada je Srbija imala ipak neku političku prednost na međunarodnom planu, njoj najmanje odgovara. To odgovara sigurno kosovskoj strani da bi ona mogla da jednostavno vrati svoju poziciju i izbalansira odnose u pregovorima, ali to da neko tako nešto uradi sa srpske strane, da bi dao autogol, je u stvari jedna katastrofalna greška ili opasna namera ukoliko je to namerno uradio ili je neko izašao iz kontrole i tako nešto uradio“, naveo je Trajković.

Dan posle napada, ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svećlja zatražio je od Srbije da preda šest osoba za koje tvrdi da su učestovale u napadu, a sada su na lečenju u Novom Pazaru, navodeći da sumnjaju da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić povezan sa incidentom.

Svećlja je na konferenciji za novinare rekao da su pronašli mape i planove za napad na Kosovsku policiju i nedelju i da napad nije bio "ad hok" već da je planiran mesecima. Naveo je da je na osnovu dokumenata koji su pronađeni Radoičić povezan sa napadom.

Fatmir Šeholi (levo), arhivska fotografija
Fatmir Šeholi (levo), arhivska fotografija

Analitičar Fatmir Šeholi takođe smatra da sukobi u Banjskoj u političkom smislu idu u prilog Kosovu.

“U poslednje vreme i EU i SAD su na Kurtija sa svih strana 'udarili' s obzirom da nije hteo da prihvati mnoge stvari koje su po njima bile kao dogovor. Ova situacija definitivno, sa žaljenjem kažem, jer smo izgubili policajca, ali ide apsolutno u korist države Kosovo i daljem toku dijaloga, ako Kurti i svi ostali koji su učesnici u ovom dijalogu znaju da koriste ovu situaciju“, rekao je Šeholi za Glas Amerike.

Međutim prema Šeholijevim rečima u celoj situaciji ima dosta otvorenih pitanja, a posebno je, kaže, jedno važno.

“S obzirom da je premijer Kurti rekao da je 30 terorista u toj grupi koja je ubila albanskog policajca i nakon svega mi imamo šest njih koji su uhapšeni, troje ubijenih, ali 20 i kusur terorista 'nisu nigde'. I veliko je pitanje kako je moguće da oni pobegnu, ko su ti ljudi i odgovor na ovo pitanje treba da da premijer Kurti”, zaključio je Šeholi.

XS
SM
MD
LG